Verslo ir rinkų naujienos » Rytinė finansų rinkų apžvalga


Autorius: Swedbank, Parašyta: 2019-02-11 10:26.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28698


Europos rinkos penktadienį nuosaikiai krito, sekdamos toliau besitęsiantį neigiamų naujienų srautą iš regiono automobilių gamintojų. Vokietijos DAX sesiją baigė krisdamas -1,05 proc., Britanijos FTSE 100 -0,56 proc., Italijos FTSE MIB -0,65 proc., o Stoxx Europe 600 -0,56 proc. JAV rinkos nepasižymėjo ženkliais pokyčiais (Dow Jones -0,25 proc., S&P 500 +0,07 proc.).

Europos automobilių bei jų dalių gamintojai penktadienį krito dar -2,26 proc., o savaitinis sektoriaus kritimas perkopė 7,3 proc. ribą, rinkai tebevertinant savaitės viduryje pasirodžiusius prastus „Daimler“ (-2,47 proc.) praėjusių metų rezultatus ir niūrias kompanijos šių metų prognozes, bei toliau pardavinėjant „Fiat – Chrystler“ akcijas (-2,9 proc.) kurios nuo ketvirtadienio prekybos sesijos pradžios jau neteko beveik šeštadalio savo vertės. Nepaisant to, kad „Fiat“ praėjusio ketvirčio rezultatai, kurie buvo paskelbti ketvirtadienį pernelyg nenutolo nuo prognozių, veiklos pelningumas nuvylė rinkos dalyvius.

Optimizmu nešvyti ir Europos automobilių sektoriaus analitikai: tebeliekant atviram klausimui dėl D. Trumpo planų pritaikyti 25 proc. dydžio importo tarifus iš Europos į JAV importuojamiems automobiliams, „UBS“ prognozuoja, kad didieji regiono automobilių gamintojai kaip antai „BMW“, „Volkswagen“, „Daimler“ gali prarasti apie 90 proc. savo aukšto pelningumo pardavimų prabangių automobilių segmente, bei daugiau nei 14 proc. masinio vartojimo segmente. 2017 m. JAV buvo parduota daugiau nei 1,2 mln. automobilių, iš kurių šiek tiek daugiau nei pusė buvo prabangaus segmento gaminiai. „UBS“ analitikai remdamiesi prielaida, kad JAV priims sprendimą padidinti tarifus Europos gamintojams prognozuoja, kad europietiškų automobilių pardavimai JAV gali mažėti 650 tūkst. vienetų. Nepaisant to, jog analitikai prognozuoja, kad šis potencialus tarifų įvedimas bendrus JAV automobilių pardavimus galėtų sumažinti apie 11 proc., taip neigiamai paveikdamas ir Azijos gamintojus, teigiama, kad labiausiai iš šios situacijos galėtų išlošti Amerikos „General Motors“, „Ford“, bei du trečdalius savo pajamų Šiaurės Amerikos rinkose generuojanti „Fiat“. Tačiau pačios kompanijos pranešime išplatintame praėjusią savaitę tiek daug optimizmo nebuvo matoma, o be Amerikos rinkos neapibrėžtumų kompanija taip pat paskelbė susidurianti su prastų pardavimų Kinijoje bei mažėjančių pelningumų Europoje problemomis.

Automobilių sektorius turėtų išlikti rinkų dėmesio centre iki šios savaitės pabaigos, kadangi sekmadienis yra paskutinė diena, iki kada JAV Prekybos Departamentas turėtų paskelbti automobilių gamintojų įtakos JAV nacionaliniam saugumui tyrimo rezultatus, kuriais remiantis JAV gali patvirtinti Europai naujus importo tarifus. Šiuo metu JAV Europos automobiliams taiko vidutiniškai 2 proc. dydžio importo tarifus, o į Europą atgabenami JAV automobiliai vidutiniškai yra apmokestinami 10 proc. dydžio tarifais.

Azijos rinkose, Kinijos CSI 300 po savaitę trukusio šventinio laikotarpio šiandien ryte 08:21 val. fiksavo +1,45 proc. augimą, Pietų Korėjos KOSPI stiebėsi +0,17 proc., o Japonijoje prekyba nebuvo vykdoma. Šią savaitę bus vėl laukiama JAV bei Kinijos atstovų derybų, kurios vyks Pekine ir kurių metu bus aptariami šalių prekybiniai klausimai.

Valiutų rinkos

Valiutų rinkose šiandien vyrauja rami prekyba. 08:44 val. EUR/USD kursas pokyčio nuo rinkos atidarymo reikšmės nefiksavo ir laikėsi ties 1,1324 kaina, EUR/GBP nuosaikiai augo +0,15 proc. iki 0,8754 kainos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje penktadienį buvo sugeneruota 785 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,11 proc., Rygos -0,48 proc., o Talino -0,14 proc. Aktyviausiai prekyba vyko „Tallink Grupp“ pozicijoje, kur sugeneruota beveik trečdalis visos dienos apyvartos, o akcijos kaina sesijos metu pokyčio neužfiksavo ir išliko ties 1,045 lygiu.

Rytoj „LHV Group“ atnaujins savo rezultatų prognozę, bei paskelbs praėjusio mėnesio veiklos rezultatus. Ketvirtadienį „Grigeo“, „Amber Grid“ bei „LITGRID“ paskelbs 12 mėnesių tarpinę atskaitomybę, o penktadienį „Novaturas“ supažindins su praėjusio mėnesio veiklos rezultatais.