Verslo ir rinkų naujienos » Anglijos bankas sumažino šalies ekonomikos augimo prognozes


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-02-07 16:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28687


Anglijos bankas sumažino Jungtinės Karalystės bendrojo vidaus produkto augimo prognozes šiems ir kitiems metams. Kaip pagrindinė priežastis, kodėl buvo priimtas toks sprendimas, tai neaiškumas susijęs su Brexit.

Šių metų britų ekonomikos augimo prognozė nurėžta nuo 1,7 iki 1,2 procento, ir jei ji pasitvirtintų, tai būtų lėčiausias bendrojo vidaus produkto prieaugis per dešimtmetį.

„Didžiosios Britanijos ekonomikos augimas sulėtėjo 2018 metų pabaigoje, ir atrodo, kad 2019 metų pradžioje jis dar labiau susilpnėjo. Šis sulėtėjimas daugiausia atspindi mažesnę ekonominę veiklą užsienyje ir padidėjusį neapibrėžtumo poveikį šalyje dėl Brexit“ - rašoma Anglijos banko pranešime.

Tuo tarpu 2020 metų ekonomikos augimo prognozė buvo sumažinta nuo 1,7 iki 1,5 procento. Be to, šiandien į posėdį susirinkę Anglijos banko atstovai, kaip ir buvo laukta, nutarė nekeisti savo bazinės palūkanų normos, kuri ir toliau sudarys 0,75 procento. Šis sprendimas buvo priimtas vieningai. Centrinis bankas pranešė, kad po Brexit proceso gali tiek padidinti, tiek sumažinti palūkanų normą. Viskas priklausys nuo situacijos plėtojimosi.

Po šios informacijos pasirodymo svaras iš pradžių ėmė silpnėti tiek dolerio, tiek euro atžvilgiu, tačiau po to atsigavo ir artėjant vakarui už vieną svarą jau buvo mokama po 1.29811 dolerių, arba 0,36 procento daugiau nei vakar, o mūsų valiutos atžvilgiu svaras buvo pabrangęs 0,58 procento iki
1.14447 eurų už svarą.

Nuo metų pradžios britų valiuta dolerio atžvilgiu pabrango apie du procentus, o euro - apie tris procentus. Per pastaruosius vienerius metus atitinkamai atpigo 6,4 procento ir pabrango 1,1 procento.