Straipsniai » Techninė analizė » Fibonacci įrankiai (vėduoklė)

Yra šeši pagrindiniai Fibonacci įrankiai, kurie yra prieinami daugelyje prekybos platformų. Šįkart panagrinėsime Fibonacci Fan.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-01-12 03:03.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28534


Yra šeši pagrindiniai Fibonacci įrankiai, kurie yra prieinami daugelyje prekybos platformų. Šįkart mūsų dėmesio centre yra Fibonacci Fan arba vėduoklė, bei tiek teorinė, tiek praktinė informacija, t.y. pavyzdžiai, apie ją ir jos naudojimą.


Fibonacci vėduoklė

Fibonacci fan arba vėduoklė - retai naudojamas metodas analizuoti pasirinkto finansinio instrumento kainos ar vertės pokyčių grafikus ir tai iš tiesų stebina, nes tai yra labai naudinga techninės analizės priemonė, kuri remiasi trendo linija. Išmatavus pasirinktą ilgą tendencijos (trendo) bangą, tuo pačiu automatiškai atsiranda keletą kitų tendencijų linijų su skirtingais polinkiais, kurios juda nuo tos vietos, kur prasideda esama tendencija. Šios linijos nustato galimą palaikymo ar pasipriešinimo lygį.

Dažniausiai naudojami Fibo koeficientai yra 38,2%, 50% ir 61,8%, kurie būna automatiškai įdiegti, tačiau tuo pačiu galima įrašyti ir kitus Fibonacci koeficientus. Fibonacci vėduoklė yra šiek tiek sudėtingesnis įrankis, nes tai yra metodas derinantis tiek kainą, tiek laiką.

Norint panaudoti Fibo vėduoklės įrankį reikalingi du ekstremumai pasirinkto finansinio instrumento grafike, t.y. dugnas ir viršūnė. Augimo tendencijos metu pasirinktą esminį judesį žymime nuo apačios (žemiausias taškas - dugnas) iki viršaus (aukščiausias pasirinkto judesio taškas - viršūnė). Tuo tarpu kritimo trendo metu viską darome atvirkščiai, t.y. pasirinktas esminis judesys žymimas arba matuojamas nuo aukščiausio taško iki judesio apačios - žemiausio taško. Abiem atvejais tai atlikus automatiškai atsiranda kitos trys linijos, kurios prasideda nuo pasirinkto judesio žymėjimo pradžios. Kaip minėta, dažniausiai tai būna 38,2%, 50% ir 61,8% Fibonacci koeficientai.

Tokia susidariusi Fibo vėduoklė gali būti naudojama palaikymo ir pasipriešinimo lygių nustatymui, o taip pat ištrūkimas iš šios vėduoklės gali reikšti esančios tendencijos arba trendo apsivertimą, t.y. pasikeitimą. Prasidėjus korekcijai investuotojas ar spekuliuotojas panaudojant šį Fibo įrankį gali nustatyti potencialius palaikymo ir atšokimo tikslinius lygius. Vis dėl to reiktų prisiminti, kad Fibonacci fan arba vėduoklė turėtų būti naudojama kartu su kitomis techninės analizės priemonėmis, pavyzdžiui, su judančiu vidurkiu arba tendencijos linijomis.

Svarbu pažymėti, jog būtina tinkamai pasirinkti esminį tendencijos judesį. Du atskaitos taškai paprastai pasirenkami kaip kraštutiniai finansinio instrumento kainos ar vertės pokyčio grafiko lygiai. Kuo toliau yra atstumas tarp dviejų pažymėtų taškų, tuo platesnė tampa vėduoklė, t.y. jos linijos. Jei pasirinksite pernelyg tolimus kraštutinius trendo taškus, tai neleis jums sulaukti pakankamai signalų, jog kaina iš tiesų reaguoja ties išplėtimo linijomis. Kita vertus, per arti esančių taškų pasirinkimas reiškia, kad vėduoklės kampas bus pernelyg staigus, o prailginimo linijoms nebus praktiško panaudojimo.

Pažymėjus pirmąją Fibonacci fan arba vėduoklę, dažnai atliekant analizę sukuriama daugybę antrinių vėduoklių tarp įvairių pikų. Tai padeda pateikti išsamesnį galimų kainų atšaukimo sričių vaizdą.


Fibonacci vėduoklės naudojimo praktiniai pavyzdžiai

Pirmasis pavyzdys - GBP/USD (svaro ir dolerio) valiutų pora ir savaitinis grafikas. Taigi, pažymėjom kritimo tendencijos AB judesį naudodami Fibonacci fan arba vėduoklę. Korekcija arba atšokimas užsibaigė ties Fibonacci vėduoklės 61.8 linija, kuri tapo stipria pasipriešinimo linija, nes buvo ne kartą testuota iš galiausiai išliko gan ilgą laiką nepralaužta. Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad kitos Fibo fan arba vėduoklės linijos taip pat tapo palaikymo (38.2) arba pasipriešinimo lygiais (50).




Antrasis pavyzdys - EUR/USD (euro ir dolerio) valiutų pora ir valandinis grafikas. Naudodami Fibo fan įrankį pažymėjom iš apačios į viršų AB augimo judesį. Korekcija užsibaigė ties Fibonacci vėduoklės 61.8 linija, kuri tuo pačiu tapo palaikymo linija, ir po to kursas pajudėjo į viršų bei pasipriešinimo lygiu tapo Fibo fan 38.2. Vėliau euro ir dolerio valiutų kursas neįveikęs minimos linijos smuktelėjo ir galiausiai ištrūko iš vėduoklės, ir bandymas į ją sugrįžti atsirėmė į Fibonacci vėduoklės 61.8 linija, kuri dabar jau tapo pasipriešinimo linija, po ko sulaukėme euro vertės kritimo.




Trečias pavyzdys - Brent rūšies žaliavinės naftos savaitinis kainos pokyčio grafikas. Iš pradžių naudodami minimą Fibo lygį pažymėjome augimo judesį AB, kur po to sekusi korekcija užsibaigė ties Fibonacci vėduoklės 61.8 linija, o kitos linijos tuo pačiu kelis kartus tapo palaikymo arba pasipriešinimo lygiais. Taip pat buvo pažymėtas augimo trendo judesys CD, kur po to buvusi korekcija užsibaigė ties Fibo fan 38.2 lygiu, po ko prasitęsė augimo tendencija, kurios metu naftos kaina atsimušė į Fibonacci vėduoklės 50 linija ir atšokusi pakilo į viršų.




Ketvirtas pavyzdys - Dow Jones Industrial Average indeksas ir jo vertės pokyčio mėnesinis grafikas. Naudodami Fibonacci vėduoklės įrankį pažymėjome augimo trendo judesį AB. Po to sekusi korekcija patestavo 38.2 linija ir galiausiai užsibaigė ties 50 linija ir vėliau sekė augimo tendencijos prasitęsimas.




Fibonacci įrankių naudojimas kartu - grupavimas

Pirmas pavyzdys - EUR/USD (euro ir dolerio) valiutų pora ir mėnesinis grafikas. Pažymime naudodami minimą Fibo įrankį AB prieaugio judesį iš apačios į viršų ir tuo pačiu panaudojame kita Fibonacci įrankį - lygius. Kaip matome, po augimo judesio sekusi korekcija užsibaigė ties Fibonacci vėduoklės 50 linija ir tuo pačiu ties Fibo 38.2 lygiu, tad tai buvo žymus korekcijos pabaigos signalas, po ko sulaukėme naujos augimo bangos. Kaip matome, vėliau Fibo vėduoklės linijos 50 ir 61.8 tapo tiek palaikymo, tiek pasipriešinimo lygiais.




Antrasis pavyzdys - Aukso kainos keturių valandų grafikas. Po pažymėto augimo judesio AB sulaukėme korekcijos, kuri galiausiai užsibaigė ties Fibonacci vėduoklės 61.8 linija ir tuo pačiu ties Fibo 38.2 lygiu bei vėliau sulaukėme augimo tendencijos prasitęsimo. Šiuo metu aukso kaina iš esmės juda tarp dviejų Fibonacci vėduoklės linijų, t.y. 38.2 linija - pasipriešinimo linija, o 50 - palaikymo.




Pabrėžiame, kad tai tik trumpa bendra teorinė dalis su praktiniais pavyzdžiais, na o tai, kas jums patiems individualiai tiks geriausiai priimant investicinius ar spekuliacinius - prekybinius sprendimus galite sužinoti tik išbandę praktiškai, pavyzdžiui, naudojant demo versiją.

Pradedantiems pavyzdys, kaip MetaTrader 5 platformoje rasti ir nusistatyti norimus rodiklius:






Bus daugiau...

Dar daugiau straipsnių techninės analizės tema rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Techninė analizė bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais