Verslo ir rinkų naujienos » Amerikoje antrą mėnesį iš eilės sumažėjo metinė infliacija


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-01-11 15:34.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28533


Per paskutinį praėjusių metų mėnesį Amerikoje smuktelėjo metinis vartotojų kainų indekso prieaugis, tuo tarpu bazinė metinė infliacija išliko nepakitusi. Abiem atvejais tai atitiko ekonomistų prognozių vidurkius.

Metinis vartotojų kainų indekso prieaugis gruodį šioje šalyje sumažėjo nuo 2,2 iki 1,9 procento. Tai pirmas kartas nuo 2017 metų rugpjūčio kai metinė infliacija mažesnė nei du procentai.

Kalbant apie metinę bazinę infliaciją, kurią apskaičiuojant nėra atsižvelgiama į energijos išteklių ir maisto kainų pokyčius, ir į kurią orientuojasi Amerikos Centrinis bankas, tai ji per praėjusį mėnesį kaip minėta nepakito ir siekė 2,2 procento.

Vartotojų kainų indeksas per patį gruodžio mėnesį, palyginus su lapkričiu, smuktelėjo 0,1 procento, ir tai nutiko pirmą kart per paskutinius devynis mėnesius, kas taip pat atitiko lūkesčius, tuo tarpu mėnesį prieš tai kainos Amerikoje nepakito. Bazinė infliacija per minimą laikotarpį kaip ir prognozuota pakilo 0,2 procento, arba tiek pat kiek lapkritį.

Infliacija šioje šalyje praėjusį mėnesį pagrinde smuktelėjo dėl kritusių degalų kainų, kurie šįkart atpigo 7,5 procento, kai lapkritį - 4,2 procento. Kitą vertus maistas pabrango net 0,4 procento, arba labiausiai nuo pat 2014 metų gegužės, ir dvigubai labiau nei mėnesį prieš tai.

Būsto nuoma Amerikoje ir toliau brangsta. Šįkart kainos pakilo 0,2 procento, kai lapkritį - 0,3 procento. Sveikatos priežiūros paslaugų kainos gruodį ūgtelėjo 0,3 procento, kai mėnesį prieš tai - 0,4 procento.

Drabužių kainos šįkart nepakito, kai lapkritį smuktelėjo 0,9 procento, tuo tarpu lėktuvų bilietai atpigo gruodį 1,5 procento. Naudoti automobiliai po du mėnesius iš eilės buvusio brangimo atpigo 0,2 procento, o naujų automobilių kainos antrą mėnesį iš eilės nepakito.