Verslo ir rinkų naujienos » Šveicarijos Nacionalinis bankas patyrė 15 mlrd. frankų nuostolį


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-01-09 17:29.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28519


Remiantis preliminariais skaičiavimais, Šveicarijos Nacionalinis bankas per praėjusius metus patyrė penkiolikos milijardų frankų nuostolį, kurį lėmė išpardavimas akcijų rinkoje ir sustiprėjusi šalies valiuta.

Per 2017 metus šiam Centriniam bankui buvo pavykę uždirbti rekordinį daugiau nei penkiasdešimties milijardų frankų vertės grynąjį pelną. Amerikos ir Europos įmonių, tokių kaip Apple ir Facebook akcijos sudaro dvidešimt procentų šio banko portfelio. Tuo tarpu praėjusiais metais sulaukėme išpardavimo tiek mūsų žemyno, tiek Amerikos akcijų rinkoje, o frankas sustiprėjo daugelio G10 valiutų atžvilgiu, tad tai lėmė šešiolikos milijardų frankų nuostolį.

Šveicarijos Nacionalinio banko turimų aktyvų, įskaitant akcijas, vertė viršija šios šalies metinio bendrojo vidaus produkto vertę. Jo veiklos rezultatai gan stipriai svyruoja, bet tai neturi įtakos monetarinei politikai.

Skirtingai nuo daugelio kitų Centrinių bankų, Šveicarijos Nacionalinio banko akcijomis prekiaujama vietinėje biržoje. Didžiausią jo akcijų dalį valdo viešosios įstaigos, įskaitant kantonų vyriausybes ir kantonų bankus. Taip pat yra apie du tūkstančiai privačių investuotojų, kurie gauna dividendus, tačiau jų balsavimo teisės yra labai ribotos.

Šveicarijos Centrinio banko atstovai pranešė, kad dividendai sieks ne daugiau kaip 15 frankų vienai akcijai, o bendras mokėjimas federalinei vyriausybei ir kantonams sudarys du milijardus Šveicarijos frankų. Dividendai turi būti išmokėti iš ankstesniais metais uždirbtų pelnų.

Per praėjus metus minimas bankas iš turimo aukso patyrė 300 milijonų frankų vertės nuostolį bei uždirbo dviejų milijardų frankų pelną iš turimų pozicijų susijusių su franku, kurios apima pajamas iš neigiamų palūkanų, kurios gaunamos iš indėlių.