Verslo ir rinkų naujienos » ECB palūkanų normas padidins tik 2020 metais


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-01-08 17:52.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28512


Pinigų rinkos vertinimai rodo, kad investuotojai nesitiki, kad Europos Centrinis bankas iki 2020 metų vidurio padidins savo palūkanų normas, o tai yra daug vėliau nei numatę šio banko atstovai, skelbia naujienų agentūra Reuters.

Europos Centrinio banko nariai pranešė, kad palūkanų normos euro zonoje nekis iki pat šių metų vasaros pabaigos. Tačiau rinka sureagavo į ekonominės perspektyvos pablogėjimą. Antradienį paskelbti makroekonominiai duomenys sukėlė baimę, kad Vokietija šių metų ketvirtąjį ketvirtį gali patekti į techninę recesiją.

Šiuo metu investuotojai mano, kad euro zonos monetarinės politikos vykdytojai daug ilgiau išlaikys savo neigiamą palūkanų normą už komercinių bankų indėlius nei prieš tai buvo tikimąsi.

Eonia tarpbankinių paskolų vienos nakties ir išankstinių palūkanų normų skirtumas reiškia, kad ECB padidins palūkanų normą dešimt bazinių punktų tik maždaug 2020 metų viduryje. Kiti pinigų rinkos ateities sandoriai, tokie kaip Euribor, rodo, kad palūkanų normos padidėjimas bus atidėtas dar vėlesniam laikui.

Europos Centrinis bankas paskutinį kart savo bazinę palūkanų normą kilstelėjo 2011 metais, o 2016 metais siekiant kovoti su defliacija ji buvo nuleista iki absoliučiai rekordiškai žemo lygio ir šiuo metu siekia nulį procentų.