Verslo ir rinkų naujienos » Rytinė finansų rinkų apžvalga


Autorius: Swedbank, Parašyta: 2018-12-13 10:37.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28404


Europos bei JAV rinkos trečiadienio sesijos metu buvo linkę judėti aukštyn, investuotojams vertinant teigiamą naujienų srautą probleminiuose Europos taškuose bei prekybos derybose tarp JAV bei Kinijos. Vokietijos DAX prekybos sesiją baigė augdamas +1,38 proc., Stoxx Europe 600 +1,69 proc.

Italijos FTSE MIB vakar stiebėsi +1,91 proc., o jau po prekybos sesijos pabaigos pasirodė pranešimai, kad Italijos premjeras G. Conte, demonstruodamas nuolankumą Europos Komisijos pozicijai paskelbė, kad šalies 2019 m. biudžeto deficito tikslas buvo sumažintas nuo 2,4 iki 2,04 proc. Nepaisant to, kad planuojamas deficitas yra vis tiek didesnis už ES tikslinį lygį, bei taps bendrijos sankcijų objektu, EK Prezidento J.-C. Junkerio atstovai teigė, kad komisija teigiamai vertina Italijos progresą formuojant šį biudžetą, bei į tai bus atsižvelgta. Naujienos suformavo lūkesčius, kad dabartinė biudžeto formuluotė gali būti priimta ES, o mažesnis nei tikėtasi išlaidų planas apribos Italijos valdančiųjų euroskeptikų apetitą vykdyti nepamatuotus rinkiminius pažadus.

Britanijos FTSE 100 vakar augo +1,08 proc., sesijos pradžioje paaiškėjus, kad buvo inicijuotas parlamento konservatorių nepasitikėjimas premjere T. May. Po T. May liudijimo parlamente dar trečiadienio vakarą konservatoriai balsavime išreiškė savo nuomonę dėl pasitikėjimo šalies premjere, kur ją palaikė du trečdaliai parlamento konservatorių, o tai reiškia, kad T. May ne tik išlaikė savo autoritetą, tačiau ir tai, kad artimiausius 1 metus panašus balsavimas negalės būti inicijuotas. Vis dėl to, T. May poziciją palaikantys konservatoriai balsavimo rezultatus įvertino neigiamai, kadangi tai parodė, jog trečdalis konservatorių nepalaiko premjerės Brexit sutarties. Opozicinių leiboristų lyderis J. Corbynas balsavimą pavadino beverčiu, bet dar kartą įrodančiu, kad susiskaldę ir parlamentinę daugumą praradę premjerės šalininkai tapo neveiksnūs Brexit procese. J. Corbynas taip pat pakartojo, kad tą akimirką, kai bus matoma, kad opozicijos pozicija parlamente turės daugumą, bus pareikštas parlamento nepasitikėjimo balsavimas šalies premjere, o šio proceso sėkmė reikštų pirmalaikius rinkimus. Toks balsavimas yra įmanomas jau dabar, jeigu maištaujančių konservatorių dauguma, visos partijos vardu rizikuodama prarasti trapią parlamento kontrolę palaikytų J. Corbyno nepasitikėjimo procesą. T. May po balsavimo paskelbė suprantanti nusivylimą bei tai, kad dabartinė situacija nesudaro jai prielaidų vesti partiją į 2022 m. rinkimus. Kalbėdama apie trumpojo laikotarpio iššūkius ji pareiškė kad jau šiandien keliaus į Briuselį toliau derėtis dėl Brexit sąlygų pagerinimo.

Amerikos Dow Jones vakar augo +0,64 proc., o S&P 500 +0,54 proc., rinkai teigiamai vertinant toliau šylančius šalies santykius su Kinija bei to simboliu tapusį sankcijų Iranui nesilaikymu kaltinamos “Huawei” finansų direktorės įkalinimo sąlygų pagerinimą Kanadoje. Jau šiandien ryte pranešta, kad Kinija įsigijo apie 2 mln. tonų amerikietiškų sojų ir tai buvo pirmas reikšmingas sojų iš JAV įsigijimas nuo prekybos konflikto pradžios. Kinijos atstovai taip pat pareiškė atidedantys kaikuriuos tikslus, iškeltus šalies dominavimo aukštųjų technologijų, tokių kaip robitika ir aeronautika strategijoje, kuri yra apibrėžta programoje „Pagaminta Kinijoje 2025“. Azijos rinkos šiandien kopia į viršų: Kinijos CSI 300 augo +1,55 proc., Japonijos NIKKEI 225 +0,99 proc., o Pietų Korėjos KOSPI +0,62 proc.

Valiutų rinkos

Pastarąjį mėnesį pusantrų metų aukštumose besilaikantis JAV dolerio kursas per pastarąsias dvi sesijas pusantro procento susilpnėjo valiutų krepšelio atžvilgiu. Vakar JAV paskelbta, kad šalies mėnesinė infliacija atitiko išankstinius lūkesčius ir lapkritį pokyčio nefiksavo, o jos lygis nevertinant maisto produktų ir energetinių išteklių kainų augo +0,2 proc. Metinės šio rodiklio reikšmės praėjusį mėnesį atitinkamai taip pat atitiko lūkesčius ir buvo lygios 2,2 proc. Sumažėjus įtampai Britanijoje bei Italijoje EUR/USD kursas nuo vakarykštės sesijos pradžios yra paaugęs beveik 0,6 proc. ir 09:46 val. laikėsi ties 1,138 lygiu. EUR/GBP tuo tarpu vakar užfiksavo -0,66 proc. kritimą iki 0,9002 lygio, ties kuriuo laikėsi ir šiandien ryte.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota 6,79 mln. Eur apyvarta, sesijos metu Vilniaus indeksui augant +0,01 proc., Rygos +1,98 proc., o Talino krentant -0,19 proc. 5,3 mln. Eur apyvarta buvo įvykdyta „Madara Cosmetics“ pozicijoje, kur sesijos metu buvo perleista šeštadalis bendrovės akcijų.

Oficialiajame prekybos sąraše 420 tūkst. Eur apyvarta buvo įvykdyta „Šiaulių banko“ pozicijoje, kur akcijos kaina vakar augo +0,47 proc. iki 0,43 Eur lygio. Jau po prekybos sesijos paskelbta, kad 2019 sausio 17 d. Šiaulių miesto savivaldybė vykdys viešą aukcioną, kurio metu sieks parduoti