Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-12-11 10:30 Komentarai: (0)
Nerimas dėl Kinijos ekonomikos lėtėjimo vakar palaikė akcijų išpardavimus Europos rinkose. Vokietijos DAX traukėsi -1,54 proc., šalies žaliavų bei automobilių gamintojų kompanijoms fiksuojant 2,4 proc. kritimus. Britanijos FTSE 100 krito -0,83 proc., nepaisant to, kad didžiąją vakarykštės sesijos dalį vienintelis iš didžiųjų vakarų Europos indeksų fiksavo augimą, po to kai pranešimas apie šalies premjerės T. May sprendimą atidėti balsavimą dėl Brexit sutarties paskatino svaro kurso kritimą.

Savaitgalių protestų krečiamos Prancūzijos CAC 40 vakar krito -1,47 proc., o šalies Prezidentas E. Makronas siekdamas susitarimo su antivyriausybiniu protestuotojų judėjimu pažadėjo, kad įvykdys minimalios algos didinimą, mažins gyventojų mokestinę naštą bei suteiks kitų lengvatų. Stoxx Europe 600 krito -1,87 proc., o pastarųjų 5 prekybos sesijos indekso kritimas jau pasiekė 7,6 proc. ribą.

Kaip ir prognozuota anksčiau, Britanijos premjerė T. May vakar paskelbė, kad sieks atidėti balsavimą dėl Brexit sutarties patvirtinimo šalies parlamente neribotam laikui. Per šį laiką T. May keliaus į Briuselį bei sieks ES lyderių pritarimo bei išstojimo sąlygų pagerinimo, ypatingai Airijos pasienio klausimu, nepaisant to, kad savaitgalį bloko atstovai atsisakė atnaujinti derybų procesą. Kiek daugiau laisvumo Britanijos premjerei atsirado po to, kai jos kritikas, šalies Leiboristų lyderis J. Corbynas nepasinaudojo atsiradusia galimybe paskelbti nepasitikėjimą premjere, nepaisant to, kad jį aktyviai palaikė smulkesnių partijų lyderiai. Vis labiau yra kalbama apie tikimybę, kad Britanija gali siekti pasinaudoti galimybe nutraukti Brexit procesą, tačiau šalies Premjerė anksčiau yra atmetusi šią galimybę. Lapkričio pabaigoje vykusio nuomonių tyrimo metu 46 proc. Britanijos piliečių pasisakė už tolimesnę narystę ES, kai tuo tarpu prieš tai, lapkričio viduryje, vykusios apklausos metu norinčiųjų pasilikti skaičius buvo lygus 43 proc., o 37 proc. būtų pasisakę už pasitraukimą iš ES su susitarimu. Ženkliai pasikeitė ir visuomenės nuomonė apie dabartinę situaciją: lapkričio 15 dieną vykusios apklausos metu tik 27 proc. palaikė T. May pasiektą susitarimą, o jo nepalaikė 49 proc. tuo tarpu lapkričio 27 d. apklausos metu palaikančiųjų dalis užaugo iki 37 proc., o nepalaikančiųjų – traukėsi iki 35 proc. Kitas balsavimas dėl Brexit sutarties gali būti įvykdytas iki gruodžio 20 d., o jeigu iki tada parlamente balsavimas nebus surengtas, tokiu atveju sprendimo priėmimas bus nukeltas į 2019 metų sausį.

JAV indeksai vakar fiksavo nuosaikius augimus: S&P 500 augo +0,18 proc., o Dow Jones +0,14 proc. Kinijos Vice Premjeras L. He šiandien kalbėjo telefonu su JAV prekybos atstovu R. Lighthizeriu, kurio metu aptarė artimiausio laikotarpio prekybos derybų tvarkaraštį. Abi pusės neįtraukė į prekybos derybas „Huawei“ finansų direktorės suėmimo klausimo, siekdamos nekomplikuoti prekybos konflikto sprendimo. Azijos indeksai reaguodami į naujienas šiandien juda skirtingomis kryptimis: 09:00 val. Kinijos CSI 300 augo +0,44 proc., Japonijos NIKKEI 225 traukėsi -0,34 proc., o Pietų Korėjos KOSPI -0,04 proc.

Valiutų rinkos

EUR/USD kursas antradienio rytą nerodė ženklių pokyčių ir 09:16 val. laikėsi ties 1,1367 riba (+0,1 proc.). Britanijos svaro kursas po vakarykščio pranešimo dėl atidedamo balsavimo vakar ženkliai krito valiutų krepšelio atžvilgiu: EUR/GBP kursas vakar priartėjo prie aukščiausio lygio per pastaruosius vienerius metus ties 0,90406 riba (+1,08 proc.) nuo kurio nenutolo ir antradienio rytą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Kaip ir Europoje, Baltijos VP rinkose vakar dominavo pardavėjai: Vilniaus indeksas sesijos metu traukėsi -0,71 proc., Rygos -0,19 proc., o Talino -1,16 proc. Sesijos metu sugeneruota apyvarta perkopė 708 tūkst. Eur lygį, o aktyviausiai prekyba vyko „Tallink Grupp“ pozicijoje, kur pastaruoju metu išaugusiu kainos kintamumu pasižyminti akcijos kaina vakar traukėsi -2,8 proc. iki 1,04 Eur.

„Vilkyškių pieninė“ (-1,38 proc., 2,15 Eur) vakar paskelbė, kad lapkričio mėnesio pardavimai sudarė 9,5 mln. Eur ir buvo 5 proc. didesni lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, o metiniai pardavimai, kurie šiuo metu sudaro 95,2 mln. Eur, už praėjusių metų rezultatą buvo mažesni dešimtadaliu.

„LHV Group“ šiandien prieš rinkos atidarymą pasidžiaugė lūkesčius viršijančiais praėjusio mėnesio veiklos rezultatais. Lapkritį bankas toliau fiksavo spartų naujų klientų bei paskolų portfelio augimą, bei rekordines aukštumas siekiantį jų aktyvumą.
 
Dar nėra komentarų