Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2018-12-06 15:41.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28368


JAV akcijų indeksų ateities sandoriai krenta. Investuotojų akiratyje - naujienos dėl vienos iš Huawei vadovės sulaikymo ir OPEC susitikimas.



Vakar JAV akcijų biržos buvo uždarytos dėl buvusio šalies prezidento G. H. W. Busho atminimo. Šiandien veiksmas rinkose vėl vyksta, tiesa, priešprekybinėje sesijoje akcijos stiprokai pinga. Žiniasklaida daugiausiai dėmesio skiria naujienoms dėl Kinijos technologijų kompanijos Huawei finansų direktorės ir kompanijos įkūrėjo dukters M. Wanzhou sulaikymo Kanadoje. Ji kaltinama nusižengus JAV Iranui paskelbtoms sankcijoms. Kinijos atstovai reikalauja, kad M. Wanzhou būtų nedelsiant paleista, kadangi ji nepažeidė nei JAV, nei Kanados įstatymų. Analitikai svarsto, kad tai gali būti tik pradžia, JAV imantis platesnio masto veiksmų prie Huawei, kurios kartu su kita Kinijos telekomunikacijų bendrove ZTE yra įvardintos kaip keliančios grėsmę nacionaliniam JAV saugumui. Tai taip pat sukels daugiau įtampos ir tarp abiejų šalių vyksiančioms deryboms dėl prekybos ir kitų nesutarimų. JAV bendrovė Lyft Inc., teikianti pavėžėjimo paslaugas, šiandien šalies vertybinių popierių ir biržų komisijai (SEC) pateikė dokumentus dėl būsimojo pirminio viešojo kompanijos akcijų pasiūlymo (angl. IPO). Tiesa, informacijos apie būsimą siūlomų akcijų kiekį ir kainą kol kas nėra atskleidžiama. Bendrovė kaip finansinius konsultantus dėl IPO pasirinko bankus J. P. Morgan Chase, Credit Suisse ir bendrovę Jefferies Financial Group. Akcijų platinimas turėtų vykti kitų metų pirmame ketvirtyje. Lyft Inc. buvo įkurta 2012 metais San Franciske. Šiuo metu bendrovės sukurta programėlė, skirta teikti pavėžėjimo paslaugas, veikia daugiau nei 300 JAV miestų. Praėjusiais metais Lyft sugeneravo 1 mlrd. USD pajamų. Tuo tarpu per pirmą šių metų pusmetį pardavimai jau siekė 909 mln. USD. Tiesa, patirta 373 mln. USD nuostolių. Palyginimui, pagrindinės Lyft konkurentės Uber pajamos per atitinkamą laikotarpį siekė 5,2 mlrd. USD, o nuostoliai sudarė daugiau nei 1,2 mlrd. USD. Uber kitais metais taip pat planuoja IPO.

Azijoje akcijos šiandien buvo išparduodamos. Investuotojų sentimentus veikė naujienos dėl Kinijos bendrovės Huawei finansų vadovės sulaikymo. Nikkei 225 krito daugiau nei 1,9%. Stiproku kritimu išsiskyrė Nintendo ir Sotbank vertybiniai popieriai. Kinijos indeksai fiksavo panašius neigiamus pokyčius. Šanchajuje akcijos bendrai pigo apie 1,7%, Honkonge beveik 2,5%. Australija paskelbė šalies mažmenininkų pardavimų rezultatus. Jie spalio mėnesį, lyginant su rugsėju, augo 0,3% tempu. Tai atitiko analitikų prognozes. Tiesa, taip pat paskelbtas prekybos balanso perviršis buvo kiek mažesnis nei tikėtasi. Jis spalio mėnesį siekė 2,32 mlrd. USD. Šiandien Australijos doleris smunka, tiesa, pagrindinio šalies akcijų indekso kritimas nebuvo didelis ir siekė -0,2%.

Europos indeksai šiandien taip pat stipriai krenta žemyn. Daugelio pagrindinių indeksų pokyčiai siekia ir daugiau nei po 2%. Akcijų kainos pasiekė žemiausius lygius per pastaruosius du metus. Labiausiai pinga su žaliavomis susijusių kompanijos, taip pat smunka automobilių gamintojų sektorius. Svarbių makroekonomikos rodiklių regione šiandien skelbti nėra numatyta. Tarp pavienių bendrovių stiproku kritimu išsiskiria Italijos biotechnologijų kompanijos DiaSorin vertybiniai popieriai. Prancūzijos finansinių paslaugų bendrovės Kepler Cheuvrex analitikai sumažino savo rekomendaciją DiaSorin atžvilgiu iš „pirkti“ į „laikyti“. Stiprokai pinga ir Austrijos mikroprocesorių kompanijos AMS akcijos. Prie to taip pat prisideda naujienos apie Huawei. Pasak analitikų, tai gali atsiliepti visam puslaidininkių sektoriui, kadangi ši kompanija yra antra pagal pagaminamų išmaniųjų telefonų skaičių bendrovė pasaulyje.

Nafta stiprokai pinga. Šiandien itin daug dėmesio taip pat sulaukia ir OPEC kartelio susitikimas Vienoje. S. Arabijos energetikos ministras pranešė, kad deramasi dėl 1 mln. barelių per dieną naftos gavybos mažinimo. Tiesa, kartelio nariai dar nesusitarė, taip pat laukiama sutikimo ir iš sąjungininkės Rusijos, kuri galėtų gavybą sumažinti dar apie 150 – 250 tūkst. barelių per dieną. Galutinis sprendimas, kartu ir Rusijos, turėtų būti paskelbtas rytoj. D. Trumpas vakar ragino OPEC nemažinti gavybos apimčių, o palikti jas dabartiniame lygyje, nes pasauliui nereikia aukštesnių naftos kainų. Šiandien taip pat bus skelbiami praėjusios savaitės JAV naftos atsargų pokyčiai. Analitikai prognozuoja 1,3 mln. barelių sumažėjimą. Vakar Amerikos degalų institutas pranešė, jog prognozuoja, kad atsargos bus išaugusios 5,36 mln. barelių. Oficialūs duomenys pasirodys 18 val. Lietuvos laiku.

Šiandien galėsime įvertinti JK paslaugų ir JAV ne gamybos sektoriaus indeksus. Taip pat vieną iš JAV darbo rinkos rodiklių. Ketvirtadienį. Savaitės pabaigoje JAV bus skelbiami svarbūs darbo rinkos duomenys ir preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas.