Verslo ir rinkų naujienos » Europos komisija nori sustiprinti tarptautinį euro vaidmenį


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-12-05 17:47.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28361


Trečiadienį Europos Komisija pristatė idėjas, kurių tikslas stiprinti eurą kaip tarptautinę valiutą. Viena iš jų yra bendrų pinigų naudojimas sandoriams dėl energijos išteklių, už kuriuos dabar atsiskaitoma doleriais.

„Euras yra Europos ekonominės jėgos simbolis. Eurui yra tik dvidešimt metų, tačiau tai jau antra pagal svarba valiuta pasaulyje, kuria kaupiama dvidešimt procentų pasaulio atsargų“ - spaudos konferencijoje Briuselyje sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

Jo nuomone, euras turėtų atspindėti euro zonos politinį, ekonominį ir finansinį svorį ir remti subalansuotą bei taisyklėmis grindžiamą tarptautinę politinę ir ekonominę tvarką. Komisijos iniciatyva yra ne tik atsakas į galios pusiausvyros pokyčius pasaulyje, įskaitant didėjantį Kinijos ekonominį vaidmenį, bet ir atspindi pasikeitimą Jungtinių Amerikos Valstijų pasaulinėje politikoje.

Didesnis euro vaidmuo padėtų sušvelninti vienašalių veiksmų poveikį, pavyzdžiui, taikant sankcijas, kai Europos sąjunga su tuo nesutinka. Būtent su tokia situacija, dėl kurios ES kompanijos patiria ekonominius nuostolius, susiduriama dėl JAV taikomų apribojimų Iranui.

Europos komisija paragino valstybes nares skatinti plačiau naudoti eurą strateginiuose sektoriuose. Pažymima, kad nepaisant to, jog Europos įmonės turi stiprią poziciją kaip pirkėjai ir žymūs gamintojai, jos vis dar prekiauja pagrindinėse rinkose doleriais, o kartais tai daro net tarpusavyje.

Tai reiškia, kad verslas susiduria su valiutos kurso ir politine rizika, įskaitant vienašalius sprendimus, kurie tiesiogiai įtakoja sandorius, išreikštus doleriais. Būtent todėl Briuselis rekomenduoja skatinti euro naudojimą tarptautiniuose susitarimuose, įskaitant energijos sritį.

„ES yra didžiausia pasaulyje energijos importuotoja. Kasmet mums tai kainuoja 300 milijardų eurų ir 85 procentus šios sąskaitos apmokame doleriais, tačiau mes iš JAV importuojame tik du procentus energijos“ - sakė ES kovos su klimato kaita ir energetikos komisaras Miguel Arias Canete.

Kaip jis teigė, stiprinant tarptautinį euro vaidmenį investicijų į energetiką ir prekybos srityje, bus sumažintas tiekimo sutrikimų pavojus ir bus skatinama Europos įmonių autonomija.

Sprendimas, kokia valiuta yra atsiskaitoma už sandorį, priklauso įmonių kompetencijai. Europos komisija pabrėžia, kad jos tikslas nėra paveikti laisvąją prekybą arba apriboti verslininkų pasirinkimą. Vis dėlto teigiama, kad sustiprintas euras padėtų pagerinti tarptautinės finansų sistemos atsparumą, rinkos operatoriams suteiktų daugiau pasirinkimo galimybių, o pasaulinė ekonomika taptų atsparesnė krizėms.

Pareigūnai iš Briuselio nurodo, kad platesnis bendros valiutos naudojimas taip pat sumažintų Europos įmonių išlaidas ir riziką bei paskolų namų ūkiams palūkanų normas.

Komisija pradeda konsultacijas su suinteresuotosiomis šalimis, įskaitant prekyba nafta, dujomis ir naftos produktais užsiimančiomis įmonėmis, dėl rinkos galimybių plačiau naudoti eurą. Derybos taip pat bus susijusios su retomis žaliavomis (metalais ir mineralais) bei su žemės ūkio ir maisto produktais, siekiant nustatyti būdus padidinti prekybą eurais. Konsultacijos taip pat turėtų padėti rasti būdų skatinti Europos valiutos naudojimą transporto sektoriuje. Šią veiklą apibendrinanti ataskaita turi būti pateikta kitų metų viduryje.

Europos komisija pabrėžia, kad bankų sąjungos ir kapitalo rinkų sąjungos sukūrimas padės sustiprinti tarptautinį euro vaidmenį.