Dešimt neįtikėtinų Saxo Bank prognozių 2019 metams

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-12-04 20:05 Komentarai: (1)
Saxo Bank atstovai ir vėl nenuvylė bei kaip ir įprasta parengė dešimt neįtikėtinų prognozių kitiems metams. Donald Trump atleidžia FED vadovą, Vokietija patenka į recesiją, Apple įžengia į elektromobilių verslą - tai keletas iš įvykių, kurie gali 2019 metais sukrėsti rinkas. Mes tęsiame jau tradiciją tapusį šių prognozių skelbimą einamųjų metų pabaigoje, - ar Jūs pasirengę?

„Mes skelbėme neįtikėtinas prognozes jau daugiau nei dešimt metų, o šių metų sąrašas yra patrauklus ir tuo pačiu stebinantis, skatinant investuotojus išeiti už rinkos konsensuso ribų. Jos neturėtų būti traktuojamos kaip oficialios Saxo rinkos prognozės - tai yra įvykiai ir rinkos pokyčiai, kurie gali paneigti visuotinai priimtas prielaidas ir nuomones“ - teigė vyriausiasis Saxo Bank ekonomistas Steen Jakobsen.

„Šių metų leidimo motyvas yra teiginys: „pakaks viso to gėrio“. Be pokyčių skatinimo, pasauliui reikės pažvelgti į realią padėtį ir pradėti galvoti apie reformas - ne tiek dėl savo valios, kiek dėl būtinybės. Visur pasirodo perspėjamieji signalai. Manome, kad 2019 metai bus pasitraukimo iš šio mentaliteto laikotarpis, nes mes pasiekiame sieną naujų skolų augimo kontekste, o kitais metais ateis laikas sumokėti už ligšiolinę veiklą. 2018 metų pabaigoje yra matomas nuovargio ženklas, susijęs su kredito ciklu, ir galima tikėtis, kad kitais metais išsivysčiusioms rinkoms bus labai sunku, nes centriniai bankai turės kurti naujas strategijas. Galų gale, nuo 2008 metų proteguotas pinigų spausdinimas tik padidino skolą iki tokio lygio, kuris jau negali būti valdomas“ - sakė jis.

„Jei kuri nors iš neįtikėtinų prognozių realizuosis, gali būti, kad galų gale bus sveiki pasikeitimai dėl mažesnio finansinio sverto visuomenėje, mažiau dėmesio skiriant trumpalaikiams laimėjimams ir augimui, o tai reiškia, kad daugiausia dėmesio bus skiriama našumui ir naujos ekonomikos revoliucijai link globalizacijos, kuri po krizės remtųsi sąžiningo žaidimo principais, atkūrimo. Tačiau yra ir tam tikrų pavojų, mes galime būti liudininkai reikšmingo centrinių bankų nepriklausomumo sumažėjimo, krizės obligacijų rinkoje ir didelių nuostolių aktyvų klasėje, kurioje kiekvienas turi pernelyg ilgą poziciją, t.y. nekilnojamame turte“ - reziumavo vyriausiasis Saxo Bank ekonomistas Steen Jakobsen.

Iš šių metų dešimties neįtikėtinų minimo banko prognozių dalinai išsipildė lūkesčiai, jog bitkoino kaina pastebimai šoktelės, o po to dar sparčiau kris, be to, dalinai pasitvirtino ir kai kurios kitos prognozės.

Pristatome Saxo Bank neįtikėtinas prognozes 2019 metams:

1. ES paskelbia skolos jubiliejų


2019 metais sunkumai kontroliuojant viešųjų skolų lygius, populistinis sukilimas, didėjančios palūkanų normos dėl mažesnio likvidumo bei dėl ribojamo Europos Centrinio banko aktyvų įsigijimo, taip pat lėtas ekonomikos augimo tempas paskatins atnaujinti diskusijas Europoje dėl sprendimų naujos krizės atveju. Padėtis Italijoje daro neigiamą poveikį Europos bankams, o Europos sąjungoje prasideda recesija. ECB siekia sumažinti nuostolius taikydamas naujas TLTRO (tikslinės ilgalaikės refinansavimo operacijos) gaires ir serijas.

Tačiau to nepakanka, o kai krizė pasiekia Prancūziją, politikos formuotojai supranta, kad ES stovi ties skardžiu. Vokietija ir likusios pagrindinės Europos šalys, kurios neleidžia euro zonai suirti, neturi kito pasirinkimo, kaip tik remti monetizaciją, t.y. pinigų politiką. Ekonominė ir pinigų sąjunga išplečia ECB įgaliojimus susijusius su skolomis, viršijančiomis 50 procentų bendrojo vidaus produkto vertės, ir užtikrina, kad likutis būtų grąžintas per euroobligacijų programą, ištaisant prieštaringus Stabilumo ir Augimo pakto tikslus. Ekonominės ir pinigų sąjungos nariai priima naują fiskalinę taisyklę, leidžiančią 2020 metais bendrai naudoti deficitą sudarantį 3% BVP, o viskas, kas viršija šį lygį Europos Komisija periodiškai tikrina atsižvelgdama į ES ekonomikos būklę.


2. Apple užsitikrina finansavimą Tesla įsigijimui po 520 dolerių už akciją

Apple žino, kad jei ji nori padidinti poveikį savo naudotojų gyvenimams, kita riba, kurią jie turi peržengti yra automobiliai, o taip yra dėl laipsniško jų skaitmenizavimo. Galų gale, Steve Jobs įrodė, jog įmonių planai turėtų būti platūs ir ambicingi, kad bendrovė negalėtų užmigti laurų ir nebūtų pamiršta.

Kadangi Tesla kompanijai reikia daugiau galingų finansinių pajėgumų, o Apple reikalinga savo ekosistemos plėtra automobilių pramonėje, nes vien tik neseniai pristatytos CarPlay programinės įrangos nepakanka, Apple juda link Tesla akcijų įsigijimo. Ji užsitikrina finansavimą akcijų įsigijimui su keturiasdešimties procentų premiją už vieną akciją mokant po 520 dolerių. Taigi Apple perimą bendrovę už šimtą dolerių akcijai didesnę kainą nei buvo rašoma klaidinančioje Elon Musk Twitter žinutėje apie finansavimo užsitikrinimą.


3. Trump pareiškia Powell: „Aš tave atleidžiu“

Federaliniame Atviros rinkos komiteto posėdyje 2018 metų gruodžio mėnesį Amerikos Centrinio banko pirmininkas Jerome Powell, kuriam pritaria nedidelė balsų dauguma, nubalsuoja už dar vieną palūkanų normos padidinimą. Paaiškėja, kad ji padidinta per daug ir 2019 metų pirmąjį ketvirtį Amerikos ekonomika bei akcijų rinka ima pastebimai smukti. Esant rimtai krizei biržose ir amerikiečių pajamų kreivės apsivertimui, dar nesulaukus vasaros įpykęs prezidentas Donald Trump pašalina Jerome Powell iš pareigų ir vietoj jo paskiria FED Mineapolio padalinio vadovą Neel Kashkariegi.

Ambicingas Kashkari yra labiausiai nuoseklus „balandis“ Centriniame banke ir JAV pinigų politikos griežtinimo kritikas. Jis mažiau priešinasi idėjai, kad FED turi realizuoti šalies administracijos politiką, ir greitai gauna slapyvardį „Didysis padėjėjas“ rengiant pagrindą Trump perrinkimui 2020 metais. Naujasis Centrinio banko vadovas paskelbia apie penkių trilijonų JAV dolerių kredito linijos atidarymą, skirtą įsigyti naujas nulinės atkarpos obligacijas, kurias išleis Iždo sekretorius Mnuchin, kad būtų galima finansuoti „puikias“ Donald Trump infrastruktūros investicijas ir paskatinti nominalų bendrąjį vidaus produktą grįžti į augimo kelią, kurį jis paliko po didžiosios finansų krizės. Infliacija pasiekia šešis procentus (skelbiama apie trijų procentų infliaciją), o FED palūkanų norma išlieka ties vienu procentu. Nesunku įsivaizduoti tokį scenarijų kai panaudojamos finansinės represijos, kurios nenaudingos taupantiems, bet nuvertinamos skolos.


4. Ministras pirmininkas Corbyn priveda GBP/USD iki pariteto

Darbo partija pasiekia įspūdingą pergalę ir paskiria ministru pirmininku Jeremy Corbyn, paskelbdama apie išsamias pažangias reformas ir apie antrą referendumą dėl Brexit sąlygų. Esant bendrai paramai ir didžiajai daugumai parlamente, Corbyn vyriausybė pradeda „išdegintos žemės“ kampaniją dvidešimto amžiaus vidurio socialistiniame stiliuje, kad išspręstų milžinišką socialinę nelygybę Jungtinėje Karalystėje.

Atsiranda nauji mokesčių įplaukų srautai, nes Jeremy Corbyn nustato pirmąjį progresinį turto mokestį turtingiausiems Jungtinėje Karalystėje ir reikalauja, kad Anglijos bankas padėtų finansuoti naują „visuomenės kiekybinį švelninimą“, t.y. visuotines garantuojamas pajamas. Vyksta komunalinių paslaugų įmonių ir geležinkelių renacionalizacija, t.y. susigrąžinimas, o fiskalinė ekspansija padidina deficitą iki penkių procentų bendrojo vidaus produkto vertės. Sparčiai auga infliacija, įmonių investicijos stagnuoja, be to, salas palieka užsieniečiai turintys rezidento statusą, o kartu su jais pasitraukia didžiulės vertės turtas. Svaras praranda vertę dėl padvigubėjusio deficito ir investicijų stygiaus korporaciniame sektoriuje, nes trūksta sprendimų dėl Brexit. GBP/USD valiutų pora iš 1,30 dolerių už svarą lygio, kuriame ji buvo didžiąją antrojo šių metų pusmečio dalį, nusileidžia iki pariteto, t.y. svaras nuvertėja virš dvidešimt procentų. Pirmą kartą istorijoje vienas doleris yra vertas vieno svaro.


5. Dėl korporacijų obligacijų rinkos krizės Netflix seka GE keliu

2019 metais prasideda domino efektas JAV įmonių obligacijų rinkoje. General Electric praranda patikimumą kredito rinkose, dėl ko kredito įsipareigojimų neįvykdymo apsikeitimo sandorių kaina pakyla virš 600 bazinių punktų, nes investuotojus apima panika dėl 100 mlrd. dolerių vertės GE įsipareigojimų įvykdymo per ateinančius kelis metus kai tuo pačiu blogėja pinigų srautai. Chaosas apima netgi Netflix - investuotojai kenčia dėl baimės susijusios su didžiule bendrovės skola, t.y. grynosios skolos ir EBITDA santykis po CAPEX siekia 3,4, o balanso skolos suma viršija dešimt milijardų dolerių. Netflix finansavimo išlaidos padvigubėja trukdydamos kurti naują turinį ir paralyžiuodamos akcijų kainą. Situaciją pablogina Disney planai 2019 metais įžengti į į transliacijos rinką.

Neigiama grandininė reakcija įmonių obligacijų srityje didina neapibrėžtumą tarp investuotojų investuojančių į didelio pajamingumo obligacijas. Tai paskatina „juodąjį antradienį“ biržose prekiaujamų fondų rinkoje, kuri paseka didelio pajamingumo obligacijų keliu, nes ETF rinkos animatoriai nebus pajėgūs nustatyti pirkimo ir pardavimo kainų. Tai verčia investuotojus visiškai atsitraukti iš rinkos per chaotišką sesiją. Krachas biržose prekiaujamų fondų rinkoje bus pirmasis įspėjamasis signalas apie pasyvias investavimo priemones ir jų neigiamą poveikį rinkoms krizės metu.


6. Po keturių didžiausių bankų nacionalizavimo, Australija pradeda „TARP ant Antipodų“ programą

2019 metais Australijos nekilnojamojo turto rinkos atsigavimas baigiasi katastrofišku krachu, kurio pagrindinė priežastis visų pirma bus nuosmukis paskolų augime. Atlikus Karališkosios komisijos tyrimą bankuose, bus užšaldyta didžiausia kreditinė veikla ir per didelis sverto naudojimas, o už hipoteką paimtas nekilnojamas turtas išliks pervertintas, o tai reiškia, kad bankai bus priversti sugriežtinti kredito sąlygas.

Australija pirmą kartą per dvidešimt septynerius metus atsidurs recesijoje, nes nekilnojamojo turto kainų kritimas sumažins namų ūkių turto vertę ir apkarpys vartojimo išlaidas. Tai tuo pačiu sumažins investicijas į gyvenamąjį nekilnojamą turtą. Bendrasis vidaus produktas pajudės žemyn. Negrąžintinų paskolų padidėjimas mažins maržą ir lems pelnų kritimą. Bankų pozicija yra pernelyg didelė, kad jie savarankiškai galėtų išspręsti šią problemą, tad Australijos centrinis bankas privalės pateikti gelbėjimo paketą, kuris galbūt būtų grindžiamas kapitalo restruktūrizavimu ir hipotekos pakeitimu vertybiniais popieriais, kaip dalį savo balanso.


7. Recesija Vokietijoje

Vokietija dešimtmečius pasaulio lyderio pozicijoje turi problemų su optimaliu šiuolaikinių technologijų naudojimu. Automobilių pramonė yra Vokietijos ekonomikos karūnos brangakmenis, kuriai tenka keturiolika procentų bendrojo vidaus produkto. Tai šiais metais turėjo būti pagrindinis augimo veiksnys, nes planuota, jog bus parduoda šimtas milijonų automobilių. Galiausiai parduota bus tik 81 milijonas, arba dviem procentais daugiau nei 2017 metais, ir tai gerokai mažesnis augimo tempas nei buvęs 5 - 10 procentų prieaugis nuo šio amžiaus pradžios. Iki 2040 metų penkiasdešimt penkis procentus pasaulinių naujų automobilių pardavimo ir trisdešimt tris procentus atsargų sudarys elektriniai automobiliai.

Tačiau Vokietija tik pradeda pereiti prie elektrinių automobilių, o vėlavimas ir didesni tarifai Amerikoje nepagerins Vokietijos tiekimo grandinių ar eksporto padėties. 2019 metais antiglobalizmas pasiekia savo viršūnę, o rinka orientuojasi į sąnaudas, vidaus rinkas ir gamybą, taip pat tolesnį didelių duomenų naudojimą ir aplinkos taršos mažinimą, t.y. visiškas tendencijų buvusių nuo devintojo dešimtmečio pradžios pasikeitimas. Dvidešimtame amžiuje tai buvo Vokietijos ekonomikos galia. Tad jau kitų metų trečiąjį ketvirtį šioje šalyje prasideda recesija.


8. X klasės saulės spinduliavimas sukelia chaosą ir žalą, kuri siekia du trilijonus dolerių

Gyvenimas žemėje galimas dėl stabilių energijos atsargų, kurias mums teikia saulė, tačiau taip būna ne visada. Astronomai, kurie specializuojasi saulės elementų srityje, žino, kad gali įvykti įvykiai susiję su neįtikėtinai neigiamais sprogimais saulės spindulių pavidalu. 2019 metais kai prasidės 25-asis saulės ciklas, žemei nepasiseks ir saulės audros pasieks Vakarų pusrutulį, dėl ko dauguma palydovų, esančių klaidingoje pasaulio pusėje, suges, o dėl to kils didžiulis chaosas GPS naudojančiose pervežimų, logistikos ir elektros energijos infrastruktūros srityse.

Kokia bus kaina? Maždaug du trilijonai dolerių arba apie dvidešimt procentų mažiau nei numatyta 2013 metais Lloyds finansuoto tyrimo dėl galimų finansinių rizikų, susijusių su saulės audromis, blogiausiame scenarijuje.


9. Visuotinio transporto mokesčio (GTT) įvedimas, atsižvelgiant į didėjančią paniką dėl klimato kaitos

Pasaulis patiria tolesnius neįprastų oro sąlygų reiškinius, Europoje vasara vėl labai karšta, dėl ko kyla panika pasaulyje. Dėl didelių privilegijų tarptautinei aviacijai ir laivybos pramonei ji tampa naujojo visuotinio transporto mokesčio (GTT) adresatu, kuriuo aviacijos pramonėje nustatomas bilietų pardavimo mokestis ir transporto sektoriaus tonažas, susijęs su anglies dvideginio išmetimu. Naujasis mokestis bus 50 dolerių už toną išmetamo CO2 kiekio, kuris yra du kartus didesnis už anksčiau pasiūlytą ir gerokai viršija 2018 metų vidurkį siekiantį 15 eurų už toną pagal ES prekybos išmetamųjų teršalų leidimais sistemą.

Naujas mokestis prisideda prie oro susisiekimo kainų ir jūrų krovinių kainų kilimo ir dėl to padidėja vartotojų sąnaudos. Jungtinės Amerikos Valstijos ir Kinija jau kritikavo aviacijos mokesčius, ir citavo Čikagos konvenciją dėl tarptautinės civilinės aviacijos, tačiau Kinija pakeis savo poziciją kovojant su aplinkos tarša. Tai privers JAV prisijungti prie naujo mokesčio aviacijos ir transporto pramonei. Dėl didesnio neapibrėžtumo ir mažesnio augimo pradės sparčiai kristi turizmo, aviacijos ir transporto sektorių bendrovių akcijų kainos.


10. TVF ir Pasaulio bankas skelbia BVP vertinimo pabaigą ir sutelkia dėmesį į produktyvumą

Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko pavasario susitikime vyresnieji ekonomistai Pinelopi Goldberg ir Gita Gopinath nustebins visus sprendimu nustoti naudoti bendrąjį vidaus produktą. Argumentas bus toks, jog BVP negali išmatuoti realių pigiomis technologijomis pagrįstų paslaugų poveikių ar poveikio aplinkai, ko įrodymas yra didelis sveikatos ir aplinkos blogėjimas Indijoje ir kitose pasaulio dalyse.

Be abejo, vienas iš populiariausių ir tuo pačiu metu mažiausiai suprantamų terminų ekonomikoje yra produktyvumas. Tai dažniausiai suprantama kaip pagamintos produkcijos kiekis per valandą darbo. Tačiau realiame pasaulyje produktyvumas yra daug sudėtingesnė sąvoka. Tiesą sakant, tai gali būti laikomas pagrindiniu veiksniu, sąlygojančiu gyvenimo standartą laike. Jei šalis nori pagerinti pasitenkinimo jausmą ir visuomenės sveikatos būklę, vieno darbuotojo produkcija turi būti didesnė nei buvo praeityje. Šis precedento neturintis TVF ir Pasaulio banko sprendimas taip pat simbolizuoja pasitraukimą iš epochos, kur dominavo centrinis bankas, ir kuri buvo susijusi su nuo pasaulinės finansų krizės laiku buvusiu pasaulinio produktyvumo susilpnėjimu.
 
1.   Parašė kikas   2018-12-04 21:42  

2018 metu prognoze https://www.traders.lt/page.php?id=26460