Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2018-11-30 15:27.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28340


Rinkos dalyviai ruošiasi Kinijos ir JAV prezidentų susitikimui. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas pakritę žemyn.



JAV indeksai vakar finišavo neigiamoje teritorijoje. Tiesa, pokyčiai nebuvo itin dideli. Šiandien situacija kiek prastesnė. Priešprekybinėje sesijoje akcijos pinga. Investuotojai ruošiasi rytojaus susitikimui tarp D. Trumpo ir Xi Jinpingo. Investicinis bankas Goldman Sachs mato tris galimus susitikimo rezultato scenarijus: 1) didžiausia tikimybė, kad svarbių susitarimų nebus pasiekta, o JAV laikysis plano didinti tarifus iki 25%; 2) pavyks susitarti dėl tolimesnių derybų, o tarifų padidinimas bus atidedamas; 3) visiškas atsisakymas būsimų ir jau įvestų tarifų, tiesa, toks sprendimas labai mažai tikėtinas. Tarp pavienių bendrovių aktyviau prekiaujama viešbučių tinklo Marriott akcijomis. Jos pinga. Pranešta, jog įvyko incidentas bendrovės duomenų bazėje, kur saugoma daugiau nei 500 mln. viešbučio svečių duomenų. Apie 327 mln. iš jų yra pateikę savo kontaktinius ir asmens dokumentų duomenis. Taip pat saugoma nemažai informacijos apie mokėjimo korteles. Brangsta kompiuterių gamintojos HP vertybiniai popieriai. Bendrovė vakar paskelbė, jog per praėjusį ketvirtį uždirbo 1,5 mlrd. USD pelno, kuomet praėjusiais metais per tą patį laikotarpį jis siekė tik 660 mln. USD. Pakoreguotas pelnas, tenkantis vienai akcijai, buvo 0,54 USD. Pajamos augo 10% tempu ir siekė 15,4 mlrd. USD (praėjusiais metais 13,9 mlrd. USD). Analitikai prognozavo 0,54 USD pakoreguoto pelno ir 15,1 mlrd. pajamų. Remiantis Reuters duomenimis, iš 15 HP sekančių analitikų, 7 iš jų rekomendacija yra „pirkti“, 1 – „pralenks rinką“, 7 – „laikyti“.

Azijos indeksai ir šiandien nerado bendros krypties. Japonijos Nikkei 225 fiksavo 0,4% prieaugį. Brango kalnakasybos ir farmacijos bendrovių akcijos. Tarp jų išsiskyrė vaistų gamintoja Otsuka ir sveikatos priežiūros paslaugas teikianti bendrovė Sysmex. Kinijoje indeksai taip pat žaliavo. Šanchajuje vertybiniai popieriai brango daugiau nei 0,8%. Investuotojų per daug neišgąsdino ir paskelbti kiek nuvylę šalies makroekonominiai duomenys. Šio mėnesio gamybos sektoriaus pirkimų vadybininkų indekso reikšmė krito iki 50 punktų ribos ir 0,2 prasilenkė su analitikų prognozėmis. Indekso reikšmė didesnė nei 50 indikuoja apie sektoriaus plėtrą, tuo tarpu mažesnė nei 50 apie sektoriaus traukimąsi. Galima daryti prielaidą, kad Kinijos gamyba stovi vietoje. Lūkesčių nepateisino ir atitinkamas ne gamybos sektoriaus indeksas. Jo reikšmė pasiekė žemiausią lygį per pastaruosius 15 mėnesių (53,4 punkto), tiesa, vis dar indikuoja apie šio sektoriaus plėtrą. Australijoje fiksuotas stiprokas išsipardavimas. Pagrindinis šalies akcijų indeksas krito beveik 1,6%. Jį žemyn tempė pigę didžiųjų šalies bankų (Westpac ir Commonwealth Bank of Australia) vertybiniai popieriai.

Europa raudonuoja. Pagrindiniai regiono indeksai krypsta žemyn. Stipriausiai akcijos pinga Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje. Remiantis preliminariais Eurostat duomenimis, šį mėnesį mažėjo metinis infliacijos augimas. Jis, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 2%. Analitikai prognozavo 2,1%. Nedarbo lygis euro zonoje spalį siekė 8,1% ir taip pat 0,1% prasilenkė su ekonomistų prognozėmis. Prieš metus jis siekė 8,8%, tad situacija darbo rinkoje gerėja. Bendras nedarbo lygis tarp Europos Sąjungos šalių siekia 6,7%. Tai žemiausia rodiklio reikšmė nuo 2000 metų, kuomet Eurostat pradėjo rinkti tokią statistiką. Didžiausias nedarbas spalio mėnesį buvo fiksuotas Graikijoje (18,9%), Ispanijoje (14,8%). Mažiausias – Čekijoje (2,2%) ir Vokietijoje (3,3%). Pastaroji taip pat paskelbė šalies mažmenininkų pardavimų duomenis. Pardavimai praėjusį mėnesį smuko 0,3%, lyginant su rugsėju. Tai stiprokai prasilenkė su prognozėmis. Analitikai tikėjosi 0,4% sieksiančio augimo.

Šiandien JAV bus skelbiamas Čikagos pirkimų vadybininkų indeksas. Taip pat prasideda G20 valstybių susitikimas Argentinoje. Kitos savaitės pradžioje Jungtinė Karalystė ir JAV skelbs gamybos sektoriaus indeksus. Antradienį JK bus paviešintas statybos sektoriaus indeksas. Savaitės viduryje galėsime įvertinti JK paslaugų ir JAV ne gamybos sektoriaus indeksus. Taip pat vieną iš JAV darbo rinkos rodiklių. Ketvirtadienį vyks OPEC kartelio susitikimas Vienoje. Savaitės pabaigoje JAV bus skelbiami svarbūs darbo rinkos duomenys ir preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas.