Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga

DOW30 indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-11-18 21:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28268


Absoliučiai didžioji dalis stambiausių Amerikos įmonių ir bankų per praėjusį ketvirtį pagerino savo veiklos rezultatus ir pelningumo rodiklius. Tuo tarpu Dow Jones Industrial Average indeksas spalio pradžioje pasiekė naują rekordinį lygį, tačiau tik nežymiai viršijęs prieš tai buvusį piką - pasikoregavo, kas atspindi padidėjusį nervingumą Amerikos akcijų rinkoje.


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklį.

Pažvelgus į pateiktos lentelės stulpelius, kuriuose surašyti kompanijų ir bankų praėjusio ketvirčio pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai procentine išraiška lyginant su 2017 metų trečiu ketvirčiu, matome, jog akivaizdžiai domina prieaugį reiškianti ryški žalia spalva. Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per minimą laikotarpį tiek pajamų, tiek EBITDA pelno kritimą užfiksavo vos trys, t.y. greito maisto restoranų tinklo valdytoja McDonald's, kurios veiklos rezultatai susitraukė antrą ketvirtį iš eilės, be to, šįkart pelnas smuko pastebimai labiau nei pajamos, bei taip pat 3M ir IBM, tiesa, šiuo atveju pajamų ir EBITDA pelnų kritimai buvo gana nedideli. Per praėjusių metų tą patį ketvirtį pablogėjo penkių nagrinėjamų Amerikos bendrovių veiklos rezultatai, be to, buvo kur kas daugiau tokių, kurios fiksavo pastebimus pelnų smukimus.

Kad per metus padėtis pagerėjo akivaizdžiai liudija apskaičiuotos veiklos rezultatų pokyčių medianos, kuriuos visos pasistiebė (ypač tai pasakytina apie informacinių technologijų sektorių). Be to, visais atvejais, išskyrus paslaugų šakos atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianas, EBITDA pelnų prieaugiai yra didesni už pajamų.

Labiausiai savo veiklos rezultatus per trečią šių metų ketvirtį pagerino dvi didžiosios Amerikos naftos kompanijos ExxonMobil ir Chevron, kas susiję su augusiomis naftos kainos ir palankia padėtimi šioje rinkoje. Šios bendrovės tiek pajamas, tiek EBITDA pelnus kilstelėjo jau net aštuntą ketvirtį iš eilės, tačiau per šį ketvirtį naftos kainos jau pastebimai smuktelėjo žemyn, kas turėtų neigiamai paveikti šio sektoriaus atstovių veiklos rezultatus. Eilinį ketvirtį iš eilės savo pajamas ir pelnus pastebimiau kilstelėjo pramoninių mašinų ir kitų įrenginių gamintoja Caterpillar bei tokios Amerikos informacinių technologijų sektoriaus milžinės kaip Apple, Intel ir Microsoft. Vaistų gamintojos Merck EBITDA pelnas pašoko beveik tris kartus, kas susiję su tuo, kad prieš metus per trečią ketvirtį bendrovė pastebimai padidino išlaidas tyrimams ir plėtrai, o šiais metais tokio pobūdžio išlaidos jau buvo pastebimai mažesnės. Draudimo sektoriaus atstovės Travelers EBITDA pelnas pašoko net 76,7 procento, nes šįkart per trečią ketvirtį, skirtingai nei prieš metus, nebuvo tokių didelių gamtos stichinių nelaimių.



Bendra Amerikos didžiųjų įmonių ir bankų EBITDA maržų mediana per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, paaugo nuo 24,6 iki 26 procentų, ir palyginus su antru šių metų ketvirčiu, irgi buvo didesnė. Per metus ypač ūgtelėjo pramonės ir informacinių technologijų atstovių minimas medianinis pelningumo rodiklis, tuo tarpu paslaugų ir finansų sektoriaus narių EBITDA maržų medianos kiek smuktelėjo.

Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per metus savo minimą rodiklį kilstelėjo devyniolika. Kaip įprasta didžiausią EBITDA maržą sugeneravo Visa, tačiau ji per metus susitraukė nuo 69,2 iki 65,7 procento. McDonald's minimas rodiklis tarp visų analizuojamų bankų ir įmonių buvo antras pagal dydį, tačiau irgi krito, tuo tarpu procesorių gamintojos Intel marža paaugo nuo 44,6 iki 50,2 procento. Kukliausius EBITDA pelningumus kaip visuomet pasiekė prekybos sektoriaus atstovės Walmart ir Walgreens Boots, bet kitą vertus šis rodiklis abiem atvejais paaugo.

Kalbant apie dar vieną pelningumo rodiklį, t.y. turto grąžos, kuriam apskaičiuoti naudojamas grynasis pelnas, tai jo bendra mediana, kaip ir kitos apskaičiuotos ROA medianos (ypač informacinių technologijų srityje), per metus dėl šiais metais pastebimai Amerikoje sumažinto pelno mokesčio, gan daug paaugo. Per metus turto grąžos rodiklio prieaugį užfiksavo net dvidešimt keturios analizuojamos įmonės ir bankai, trim atvejais šis rodiklis nepakito, bei tik trijų įmonių ROA susitraukė. Didžiausia turto grąža pasiekta per trečią šių metų ketvirtį gali pasigirti prekybos srityje veikianti Home Depot, informacinių technologijų sektoriaus atstovė Intel bei Nike ir McDonald's. Šįkart nei vienos analizuojamo indekso narės ROA nebuvo su minuso ženklu, na o mažiausią rodiklį sugeneravo JPMorgan Chase ir Goldman Sachs bankai bei chemijos srityje veikianti DowDuPont.

Pažvelgus į pateiktus naujausius rinkos vertės rodiklius, bent jau P/E, P/BV ir P/S bendros medianos yra kiek didesnės už Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių. Tačiau iš esmės patys rodikliai nėra aukšti. Mažiausiais pateiktais santykiniais finansiniais rinkos vertės rodikliais pasižymi kaip įprasta finansų sektoriaus narės.

Bendra Dow Jones Industrial Average indekso atstovių akcijų kainų pokyčių mediana šiais metais išlieka teigiama, tačiau faktiškai tris kartus mažesnė nei buvęs rodiklis 2017 metais. Tarp trisdešimties didžiausių Amerikos bankų ir įmonių šiais metais padidėjo dvidešimt vienos rinkos vertė, kai per visus praėjusius metus - dvidešimt šešių. Labiausiai šiais metais pabrango informacinių technologijų srities atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, na o mažiausiai - finansų sektoriaus narių.

Per šiuos 2018 metus labiausiai šoktelėjo Merck kapitalizacija, t.y. 38,3 procento. Antroje vietoje pagal akcijų kainos prieaugį yra informacinių technologijų gigantė Microsoft, o po to rikiuojasi sveikatos priežiūros srityje veikianti UnitedHealth Group. Priešingoje barikadų pusėje yra investicinis bankas Goldman Sachs, kurio rinkos vertė šiais metais jau krito beveik penktadaliu. IBM akcijos nuvertėjo virš aštuoniolikos procentų, o Caterpillar - 16,2 procento.


Dow Jones Industrial Average indeksas spalio pradžioje pasiekė naują savo visų laikų rekordinį lygį, tačiau tik labai nedaug viršijo prieš korekciją buvusią pasiektą viršūnę. Po to sulaukėme korekcijos, kurios metu buvo patestuota dabartinio augimo kanalo apatinė dalis, nuo kurios buvo atšokta. Jei indeksui pavyks išsilaikyti šiame augimo kanale, tuomet tikėtina, kad sulauksime naujos augimo bangos, ir korekcija (4 korekcinė banga) realiai užsibaigė tik šį mėnesį, o ne anksčiau. Tačiau jeigu per artimiausius mėnesius nebus naujos augimo bangos ir ištrūksime iš dabartinio augimo kanalo pro apatinę dalį, tuomet tikėtina, kad spalio pradžioje pasiekta viršūnė - tai trumpos penktos augimo bangos pabaiga, po kurios turėtų sekti didesnė korekcija.




Merck akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale bei praėjusį mėnesį pakilusi virš prieš tai dar 2000 metų pabaigoje buvusio pasiekto rekordinio lygio, pajudėjo link naujų rekordinių aukštumų. Kol kas nematyti jokių aiškių dabartinės augimo tendencijos, kuri prasidėjo kovą, pabaigos ženklų.




Microsoft akcijų kaina buvo ištrūkusi iš ilgalaikio augimo kanalo, tačiau paaiškėjo, jog tai nebuvo tvarus reiškinys, ir praėjusį mėnesį kiek pasikoregavusi sugrįžo atgal į augimo kanalą. Vis dėl to po tokio pastebimo šios įmonės akcijų kainos šuolio anksčiau ar vėliau didesnė korekcija yra neišvengiama.




UnitedHealth Group akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale ir nuosekliai šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius. Kol kas nematyti jokių aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Goldman Sachs banko akcijų kaina po metų pradžioje pasiekto rekordinio lygio yra nuosmukio kanale ir artėja prie ilgalaikio augimo palaikymo linijos, kurią artimiausiu metu tikėtina testuos, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




IBM akcijų kaina nukrito faktiškai iki to lygio, kur ankstesnės korekcijos metu buvo užfiksuotas dugnas ir nuo šio lygio atšokta. Tai labai svarbus momentas, nes jei šis lygis atlaikys, tikėtinas atšokimas, o jeigu ne - leisimės dar labiau žemyn.




Caterpillar akcijų kaina po metų pradžioje pasiekto rekordinio lygio ir toliau išlieka korekcinėje fazėje, tačiau kiek atšoko nuo 50% Fibo lygio. Vis dėl to vis dar nematyti aiškesnių šios nuosmukio tendencijos pabaigos ženklų.