Straipsniai » Techninė analizė » Fibonacci įrankiai (laiko juostos)

Teoriškai Fibonaccio laiko juostos yra taškai, ties kuriais galima tikėtis didelių rinkos įvykių, nuo dabartinės kainų tendencijos pasikeitimo iki didelio kainų (verčių) pokyčio trendo arba tendencijos link (kryptimi).
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-11-10 02:55.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28231


Yra šeši pagrindiniai Fibonacci įrankiai, kurie yra prieinami daugelyje prekybos platformų. Šįkart mūsų dėmesio centre yra Fibonacci laiko juostos (ciklai), bei tiek teorinė, tiek praktinė informacija, t.y. pavyzdžiai, apie jas ir jų naudojimą.


Fibonacci laiko juostos

Fibonacci laiko juostos - tai vertikalių linijų serija. Jos yra išdėstytos Fibonacci intervalais: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 ir t.t., taip pat galima įvesti ir papildomas reikšmes, kaip, pavyzdžiui, 1.236, 1.382, 1.500, 1.618 ir panašiai. Fibonacci laiko juostų interpretacija paremta ieškojimu pastebimų arba žymių kainų (verčių) pokyčių šalia vertikalių linijų.

Fibonacci laiko juostos naudojamos Fibonačio laiko projekcijoje, kuri yra viena iš keturių dažniausiai naudojamų Fibonacci tyrimų techninėje analizėje. Fibonacci laiko juosta generuojama - sukuriama pirmiausia atsižvelgiant į tam tikrą laiko intervalą grafike kaip bazinį laiko prieaugį, t.y. bet kuris laikotarpis nuo vienos valandos iki vieno mėnesio (trumpesni laikotarpiai nerekomenduojami). Labiausiai naudingos Fibonacci laiko juostos generuojamos pasirinkus bazinį intervalą, apibūdintą laiko tarpu tarp dviejų rinkos dalių, t.y. esminio judesio ekstremumų - dugno ir viršūnės (žymima grafike nuo pradinio taško iki galutinio taško - ekstremumo).

Teoriškai Fibonaccio laiko juostos yra taškai, ties kuriais galima tikėtis didelių rinkos įvykių, nuo dabartinės kainų tendencijos pasikeitimo iki didelio kainų (verčių) pokyčio trendo arba tendencijos link (kryptimi). Jos naudojamos numatyti galimus esminius pokyčius ateityje. Praktikoje šis Fibo įrankis pasižymi dideliu prognozavimo tikslumu (kažkur apie septyniasdešimt procentų), tačiau kartais tarp Fibonacci laiko juostų irgi gali atsirasti didelių kainų pokyčių, nors laiko juostos paprastai vis dar atitinka kai kurių dydžių kainų pasikeitimus.

Dėl tokio atsitiktinio netikslumo, Fibonacci laiko juostos ir Fibonacci laiko projekcija turėtų būti naudojamos tik kaip gairės bei turėtų būti panaudojamos tik kartu su kitomis techninės analizės priemonėmis. Tai gali būti buliška ar meškiška formacija, atitinkamai augimo arba kritimo japoniškos žvakės, jų deriniai grafike, pirkimo arba pardavimo indikatoriai arba pats savaime grafikas.

Kartais būtina ignoruoti pirmąsias penkias ar daugiau laiko juostų. Po pirmųjų penkių zonų šios zonos išsiplėtojamos gana greitai, kai seka išsiskleidžia.


Fibonacci laiko juostos trumpalaikėje perspektyvoje

Šiuo atveju šis Fibo įrankis naudojamas numatyti taškus kur užsibaigs korekcija arba pirmoji jos fazė po prieš tai buvusio esminio judesio (žemyn arba aukštyn).

Pirmasis pavyzdys - tai EUR/USD valiutų pora ir keturių valandų intervalas. Pažymėtas esminis judesys nuo aukščiausio taško (0) iki žemiausio (1). Korekcija užsibaigia ties A tašku, t.y. 1.618 Fibonacci juostų verte, na o vėliau kaip papildomas pardavimo signalas iš viršaus kertama trisdešimties dienų aritmetinio vidurkio linija ir kaip matome po to euro vertės kritimas dolerio atžvilgiu suintensyvėja. Vėliau kirtus B tašką, t.y. Fibo dviejų vertę, nuosmukio tendencija prasitęsia. Kirtus Fibonacci laiko juostos trijų reikšmę, toliau prasitęsia atšokimo judesys.



Antrasis pavyzdys - tai EUR/USD valiutų pora ir šįkart ilgesnis, t.y. vienos dienos intervalas. Esminis judesys (0 ir 1) pažymėtas derinant su Ellioto bangų teorija. Korekcijos pabaigos sulaukiame A taške, arba ties 1.236 Fibo reikšme ir ties 38,2 procento Fibonacci lygiu (dviejų Fibo įrankių derinys), o po ilgos juodos žvakės kaip papildomas pardavimo signalas sugeneruojamas kirtus iš viršaus penkiasdešimties dienų aritmetinį vidurkį. Po Fibonacci 1.382 laiko juostos sulaukiame esamos tendencijos pratęsimo.



Trečias pavyzdys - AD akcijų kaina, dieninis grafikas. Esminis augimo judesys, kurį pažymime nuo žemiausio taško 0 iki aukščiausio taško - 1. Fibo 1.236 reikšmė (A taškas) po kurios kirtimo tuo pačiu iš viršaus pramušama trisdešimties dienų aritmetinio vidurkio linija, po ko sulaukiame spartesnio kainos kritimo. Ties B tašku, t.y. 1.382 Fibonacci laiko juosta, sulaukiame galutinės korekcijos pabaigos, na o po C taško - Fibo 1.500 reikšmė, sulaukiame augimo trendo prasitęsimo ir spartesnio akcijų kainos šuolio.




Fibonacci laiko juostos ilgalaikėje perspektyvoje

Šios laiko juostos (didesnės reikšmės) naudojamos ilgalaikėje perspektyvoje ieškant esminių galimų lūžio arba didelių kainų (verčių) pokyčio taškų.

Pirmas pavyzdys - EUR/USD valiutų poros savaitinis grafikas. Pradinis matuojamas esminis judesys 0-1 euro vertės kritimas dolerio atžvilgiu 2008 metų liepa - spalis. Esminiai taškai A ir B. Pirmuoju atveju praėjus Fibonacci laiko juostų 5 reikšmę prasitęsia nuosmukio tendencija, o po to papildomas patvirtinantis signalas - iš viršaus kertama ir keturiasdešimt penkių dienų aritmetinio vidurkio linija ir toliau tęsiasi kritimas. B taške iš pradžių iš viršaus pramušama minėto vidurkio linija, o praėjus 21 Fibo reikšmę euro vertės kritimas dolerio atžvilgiu dar labiau suintensyvėja. Ties 34 Fibonacci laiko juosta (C taškas) irgi sulaukiame aritmetinio vidurkio linijos kirtimo iš viršaus, po ko prasitęsia nuosmukio trendas. Ties kitomis laiko juostų reikšmėmis taip pat sulaukiame didesnių ar mažesnių reakcijų.



Antras pavyzdys - Brent nafta ir savaitinis intervalas. Esminiai taškai šiuo atveju yra A ir C. Ties pirmuoju iš pradžių iš apačios pramušama penkiasdešimties dienų aritmetinio vidurkio linija o vėliau pasiekus ir praėjus 5 Fibonacci laiko juostų reikšmę kainos augimo tendencija suintensyvėja ir paspartėja. Ties C tašku, kur yra trylikta Fibo laiko juostos reikšmė, tuo pačiu iš viršaus kertama minėto vidurkio linija, po ko suintensyvėja naftos kainos kritimas. Ties B tašku, kur yra 8 Fibonacci laiko juostų reikšmė sulaukiame naftos kainos augimo apsivertimo, t.y. kaina ima mažėti. Ties kitomis laiko juostų reikšmėmis irgi yra didesnės ar mažesnės kainos reakcijos.




Pabrėžiame, kad tai tik trumpa bendra teorinė dalis su praktiniais pavyzdžiais, na o tai, kas jums patiems individualiai tiks geriausiai priimant investicinius ar spekuliacinius - prekybinius sprendimus galite sužinoti tik išbandę praktiškai, pavyzdžiui, naudojant demo versiją.

Pradedantiems pavyzdys, kaip MetaTrader 4 platformoje rasti ir nusistatyti norimus rodiklius:






Bus daugiau...


Dar daugiau straipsnių techninės analizės tema rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Techninė analizė bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais