FED nusiteikęs toliau didinti palūkanų normą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-11-08 21:12 Komentarai: (0)
Po dvi dienas trukusio Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų posėdžio paaiškėjo, kad kaip ir buvo laukta bei prognozuota, šįkart bazinė palūkanų norma šalyje išliko nepakeista, tačiau monetarinės politikos vykdytojai nusiteikę toliau ją didinti. Po šios informacijos pasirodymo dar labiau euro atžvilgiu ėmė stiprėti doleris.

Priminsime, kad ankstesnio posėdžio metu Amerikoje pinigų politika šiais metais buvo sugriežtinta trečią kartą, t.y. palūkanų norma ir vėl kilstelta 0,25 procento iki 2 - 2,25 procento.

Šiandien visi devyni balsavimo teisę turintys FED nariai balsavo už tai, kad monetarinė politika šalyje išliktų nepakeista. Bendrai nuo dabartinio griežtinimo ciklo pradžios, t.y. nuo 2015 metų pabaigos, Amerikoje palūkanų norma jau buvo padidinta bendrai aštuonis kartus.

Šalies Centrinio banko pranešime teigiama, jog ekonominis aktyvumas ir toliau solidžiai auga, be to, išlieka solidus darbo vietų prieaugis. Rizikos susijusios su perspektyvomis išlieka iš esmės subalansuotos, infliacijos perspektyvos mažai pakito, tad yra pateisinamas tolesnis nuosaikus monetarinės politikos griežtinimas. Tiesa, pažymima, kad po spartaus prieaugio metų pradžioje, kiek sulėtėjo verslo ilgalaikio pobūdžio investicijų augimas.

Rinkoje laukiama, kad Amerikos Federalinis Rezervų bankas dar kartą savo bazinę palūkanų normą kilstels per paskutinį savo posėdį šiais metais, t.y. gruodį. Jei šie lūkesčiais pasitvirtins, tai bus jau ketvirtas kartais kai 2018 metais griežtinama pinigų politika, kai per praėjusius metus palūkanų norma kilstelta tris kartus.

Amerikos monetarinės politikos vykdytojai bent šiuo metu prognozuoja, kad kitais metais šalyje bus dar trys pinigų politikos sugriežtinimai.
 
Dar nėra komentarų