Verslo ir rinkų naujienos » A.Greenspan nustatė septynias pagrindines grėsmes JAV ekonomikai


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-11-08 18:15.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28222


Buvęs ilgametis Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas Alan Greenspan perspėjo, kad mato daugybę grėsmių tvirtai (bent jau iki šiol) Donald Trump prezidentinei ekonomikai.

„Krizės susidaro po to, kai jūs nepaisote, atrodo, iš pradžių nežymių veiksnių“ - sakė jis.

„Visai neseniai neatsižvelgėme į biudžeto deficitą, o jau kitais mokestiniais metais turėsime vieno trilijono dolerių deficitą“ - tikino Alan Greenspan, kuris Amerikos Centriniam bankui vadovavo nuo 1987 iki 2006 metų bei patyrė tiek ekonominį bumą, tiek nuosmukį.

Jis nurodė didelę riziką susijusią su infliacija, kuri, jei ji pakils iki 4 - 5 procentų, taps politine katastrofa, o kai infliacija pradeda augti, per vėlu ją stabilizuoti.

Alan Greenspan išskyrė septynias pagrindines grėsmes Amerikos ekonomikai:

1. Staigus JAV biudžeto deficito didėjimas
2. Auganti infliacija
3. Mažėjantis šalies taupymo rodiklis
4. Sumažėjęs našumas
5. Burbulas obligacijų rinkoje
6. Kapitalo trūkumą turintys bankai
7. Prekybos karai

Jis taip pat perspėjo, kad Amerikos gyventojų senėjimas apsunkina tokias programas kaip socialinis draudimas, o tai savo ruožtu didina šalies biudžeto deficitą ir neigiamai veikia visą ekonomiką. Buvęs FED vadovas mano, kad senamadiška baimė gali irgi pakenkti būsimam ekonominiam klestėjimui.

„Kai susiduriame su baime, ją labai sunku klasifikuoti. Susilpnėja inovacijų lygis, t.y. sumažėja kapitalo investicijos, bei pastebimas nenoras rizikuoti“ - paaiškino Alan Greenspan.