Verslo ir rinkų naujienos » Geriausi pasaulinės ekonomikos laikai jau praeityje


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-11-07 15:57.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28213


Pasak investicinio banko Goldman Sachs specialistų, finansinių išlaidų padidėjimas jau kitais metais prisidės prie globalios arba pasaulinės ekonomikos sulėtėjimo.

2019 metais pasaulinis ekonomikos augimas bus šiek tiek mažesnis nei šiais metais, tokias prognozes pateikia minimo banko ekonomistų komanda, kuriai vadovauja Jan Hatzius.

Jų nuomone, finansavimo sąlygų pablogėjimas turės neigiamą poveikį po to, kai Amerikos Federalinis Rezervų bankas iki šiol palūkanų normą jau padidino iki 2,25 procento. Šio veiksnio poveikį tik iš dalies kompensuos sušvelninta vyriausybių fiskalinė politika (fiskalinės stimuliacijos poveikis bus panašus į šiuos metus, tačiau jo svoris persikels iš JAV į kitas subrendusias ir besivystančias šalis).

Tuo pačiu metu specialistai teigia, kad dėl nenuspėjamų kintamųjų, tokių kaip naftos kainos ir našumas, sunku tiksliai prognozuoti kitų metų augimą. Naftos kainų kilimas daro spaudimą didesniam sulėtėjimui, o ilgai lauktas našumo didėjimas gali turėti priešingą poveikį.

„Atsižvelgiant į šiuos veiksnius, mūsų analizės rodo, kad kitais metais augimas bus šiek tiek lėtesnis nei 2018 metais“ - tikina Goldman Sachs banko specialistai.

Pradinis šios finansų institucijos apskaičiuotas veiklos indeksas pasaulio ekonomikoje spalio mėnesį sumažėjo iki 3,7 procento nuo metų pradžioje buvusių maždaug penkių procentų.