Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2018-11-07 15:38.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28212


JAV investuotojai vertina rinkimų rezultatus. Priešprekybinėje sesijoje akcijos kol kas brangsta.



JAV indeksai vakar fiksavo pakankamai solidžius prieaugius. Visi trys pagrindiniai sesijos pabaigoje rodė didesnius nei 0,6% teigiamus pokyčius. Šiandien situacija taip pat nebloga. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kyla į viršų. Vakar vyko JAV Kongreso rinkimai, kurių rezultatai išpildė išankstines prognozes. Remiantis CNN duomenimis, JAV Atstovų rūmuose 222 vietas užsitikrino Demokratų partijos atstovai ir 45 Senate. Tuo tarpu Respublikonų partijos nariai 193 ir 51 vietą atitinkamai. Respublikonams praradus Atstovų rūmų kontrolę, D. Trumpui bus išties sunku tęsti savo politikos kryptį be palaikymo iš šio valstybės organo. Be to, demokratai dabar galės inicijuoti JAV prezidento ir jo administracijos tyrimus dėl interesų ir kitų klausimus keliančių konfliktų. Po naujienų brangsta didžiųjų šalies technologijų bendrovių (Amazon ir kt.) vertybiniai popieriai. D. Trumpo partijai praradus daugumą Atstovų rūmuose jam taip pat bus sunku įgyvendinti išsakytus nuogąstavimus bei planus dėl šių kompanijų suvaržymo. Jas, ypač Amazon, D. Trumpas pastaruoju metu itin kritikavo dėl per didelės įtakos JAV ir jos ekonomikai. Tuo tarpu FED jau rytoj posėdžiaus ir spręs dėl palūkanų didinimo. Tiesa, rinkos dalyviai prognozuoja, kad šį kartą palūkanos nebus keliamos. Jos šiuo metu siekia 2 – 2,25%.

Azijos rinkose ir šiandien vyravo permainingos nuotaikos. Pagrindiniai regiono indeksai nerado bendros krypties. Nikkei 225 sesijos metu buvo nusidažęs žalia spalva, tačiau artėjant prie prekybos pabaigos smuktelėjo ir fiksavo beveik 0,3% siekiantį neigiamą pokytį. Kiek nuvylė paskelbtas rugsėjo mėnesio šalies darbuotojų atlyginimo augimas. Jis, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 1,1%. Tai 0,1% mažiau nei tikėtasi. Kinijoje fiksuotas kiek stipresnis pagrindinių šalies akcijų indeksų nuosmukis. Šanchajuje akcijos bendrai pigo beveik 0,7%. P. Korėjos akcijų indeksas rodė panašų kritimą nepaisant to, kad Samsung akcijos brango. Pasirodė pranešimai, kad greitu metu kompanija pristatys pirmą pasaulyje lankstomą išmanųjį telefoną. Australijoje ir N. Zelandijoje akcijos brango (atitinkamai 0,37% ir 0,67%). Pastarosios šalies centrinis bankas šiandien spręs dėl palūkanų didinimo. Jos šiuo metu siekia 1,75%. Prognozuojama, kad palūkanos šį kartą taip pat nebus keliamos.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien yra išties puikios. Pagrindiniai regiono indeksai kol kas demonstruoja solidžius prieaugius ir toliau krypsta aukštyn. Stipriausiai akcijos brangsta Italijoje ir Ispanijoje. Buvo paskelbti euro zonos šalių rugsėjo mėnesio mažmenininkų pardavimų rezultatai. Pardavimų apimtys, lyginant su rugpjūčiu, išliko nepakitusios. Ekonomistai prognozavo 0,1% sieksiantį augimą. Tuo tarpu rugsėjo mėnesio rezultatus lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, buvo fiksuotas 0,8% augimas. Remiantis Eurostat duomenimis, per metus mažmenininkų pardavimų apimtys labiausiai išaugo Airijoje (+10,2%), Lietuvoje (+7,9%) ir Lenkijoje (+6,5%). Kritimas fiksuotas Belgijoje (-2,2%), Ispanijoje ir Austrijoje (po -1,5%). Aktyviau prekiaujama Vokietijos mažmenininkės Adidas akcijomis. Bendrovė padidino bendrą šių metų pelno prognozę. Tikimasi, jog šiais metais jis augs 16 – 20% tempu ir sieks 1,66 – 1,72 mlrd. EUR. Kiek seniau prognozuotas 13 – 17% augimas. Tiesa, investuotojus kiek nuvylė prognozės dėl pajamų. Jų augimas nuo prognozuoto 10% tempo buvo sumažintas iki 8 – 9%. Per trečią šių metų ketvirtį Adidas sugeneravo 5,87 mlrd. EUR pajamų ir uždirbo 656 mln. EUR pelno.

Šiandien galėsime įvertinti JAV naftos atsargų pokyčius. Rytoj FED spręs dėl palūkanų didinimo. Galiausiai savaitės pabaigoje JK skelbs šalies BVP duomenis, tuo tarpu JAV praneš gamintojų kainų pokyčius ir preliminarų Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksą.