Verslo ir rinkų naujienos » Karšta vasara Baltijos šalyse sumažino Novaturo pelnus


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-11-07 00:51.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28207


Turistinių kelionių organizatorius Novaturas paskelbė savo trečiojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatus. Nors pajamos paaugo, tačiau pelnai dėl karštos ir sausos vasaros Baltijos šalyse smuktelėjo.

Per praėjusį ketvirtį minimos kelionių agentūros pajamos siekė 60,001 mln. eurų, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo šešiolika procentų daugiau. Pajamos iš kelionių paketų pardavimo pakilo 19,3 procento, iš pažintinių kelionių autobusu susitraukė 31 procentu, o iš pažintinių kelionių lėktuvu krito 43,7 procento.

Per minimą laikotarpį aptarnautų klientų bendras skaičius paaugo 21,5 procento. Lietuvoje jis ūgtelėjo penktadaliu, Latvijoje - beveik ketvirtadaliu, o Estijoje pakilo irgi penktadaliu, o kitų šalių pašoko daugiau nei dvigubai.

Novaturui per trečią šių metų ketvirtį pavyko uždirbti 1,498 mln. eurų EBITDA pelno ir 1,254 mln. eurų grynojo pelno. Palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, EBITDA pelnas susitraukė 69,1 procento, o grynasis - 68,7 procento. Kaip skelbiama kompanijos pranešime, sulėtėjęs pelno augimas vasaros mėnesiais buvo įtakotas neįprastai karštų ir sausų orų, prasidėjusių visose trijose Baltijos šalyse. Karšti orai tęsėsi birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Karšti orai sumažino užsienio kelionių paklausą ir tai neigiamai paveikė paskutinės minutės kelionių kainas – kad paskatintume paklausą siekdami parduoti likusias vietas, turėjome mažinti kainas o tuo pačiu ir pardavimų pelningumą.

Bendrai po pirmų devynių šių metų mėnesių šios kompanijos pajamos siekia 140,24 mln. eurų, EBITDA pelnas sudaro 7,373 mln. eurų, o grynojo pelno vertė siekia 5,656 mln. eurų. Palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pajamos paaugo trisdešimt procentų, EBITDA pelnas susitraukė beveik penktadaliu, o grynasis smuko ketvirtadaliu. Aptarnautų klientų skaičius per minimą laikotarpį pašoko beveik trečdaliu.

Nuo debiuto Vilniaus biržoje pradžios Novaturo akcijos atpigo virš keturiolikos procentų.