Verslo ir rinkų naujienos » R.Shiller: tai yra labai skirtingi vidurio laikotarpio rinkimai, istoriniai rinkos modeliai netiks


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-11-06 19:00.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28206


Lietuvių kilmės Nobelio premijos laureatas ekonomikos srityje Robert Shiller nenaudoja vidutinės trukmės rinkimų modelių, kad nustatytų savo naujausias rinkos prognozes. Anot jo, dabar padėtis visiškai kitokia.

Jeilio universiteto ekonomikos profesorius mano, kad šie rinkimai yra rinkėjų pasitikėjimo prezidentu Donald Trump išraiška. Jis mano, kad būtų neprotinga naudoti balsavimą kaip ekonomikos ir rinkos tendencijų prognozavimo būdą.

„Tai yra labai skirtingi vidurio laikotarpio rinkimai. Šiuo metu daug nerimo. Daug pykčio. Nemanau, kad tai lengva sugrupuoti į praėjusius tarpinius rinkimus. Manau, kad istorinės rinkos reakcijos nepasakys mums daug“ - tikino minimas ekonomikos profesorius.

Istoriškai, prieš kelias savaites iki rinkimų būdavo dideli sukrėtimai, svyravimai akcijų rinkoje. Pasibaigus rinkimams rinka tapdavo ramesnė ir mažiau neapibrėžta.

„Net jei rinkimai yra labai neramūs, tai nereiškia, kad kažkas labai dramatiško vyks akcijų rinkoje. Per trumpą laikotarpį rinka yra beveik neprognozuojama. Ir taip yra ne tik dėl emocijų lygio, bet toks bendras požiūris“ - sakė Robert Shiller.

Jis pripažįsta, jog ekonomika ir kompanijų veiklos rezultatų prieaugis buvo solidūs. Vis dėl to jis abejoja investuotojų nuotaika.

„Tai iš dalies Trump naratyvas. Jis pažadėjo vėl padaryti Ameriką puikia ir ekonomika auga. Tai ne taip baisiai gera, kaip kai kurie žmonės norėtų tikėti“ - sakė Robert Shiller, kuris tuo pačiu atskleidė, kad ilgiausia bulių rinka istorijoje turi ryškius panašumus su 1929 metais.

„Mes išeiname iš labai mažos palūkanų normos režimo, kurio niekada anksčiau nebuvome matę, išskyrus, galbūt, galima pasakyti, Didžiojoje depresijoje, todėl mes nežinome, ko tikėtis“ - reziumavo lietuvių kilmės Nobelio premijos laureatas ekonomikos srityje Robert Shiller.