Verslo ir rinkų naujienos » Pasaulinei ekonomikai gresia kita finansinė krizė


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-10-04 15:46.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28035


Tarptautinis Valiutos fondas perspėja, kad reformų trūkumas, reikalingas finansų sistemai apsaugoti nuo neatsakingo elgesio, sukelia grėsmę, jog pasaulinė ekonomika susidūrus su kita finansine krize.

Esant situacijai, kai pasaulinė skola yra didesnė nei per paskutinę 2008 metų krizę, yra rizika, kad nereguliuojamos finansų sistemos dalys gali sukelti pasaulinę paniką, teigiama TVF ataskaitoje apie pasaulinį finansinį stabilumą. Jos autoriai pripažįsta, kad per pastaruosius dešimt metų buvo padaryta daug pastangų, jog padidėtų bankų rezervai ir ūgtelėtų finansų sektoriaus priežiūra.

„Vis dėlto egzistuoja tendencija, kad gerais laikais, kaip dabar, kai mažos palūkanos ir nedidelis kintamumas, didėja rizika, ir ši rizika visada gali pereiti į naujas sritis“ - perspėja Tarptautinio Valiutos fondo specialistai.

Anksčiau šią savaitę TVF vadovė Christine Lagarde sakė, kad jai kelia susirūpinimą didėjanti pasaulinė skola, tiek viešojo, tiek privačiojo sektoriaus, kuri per pastarąjį dešimtmetį pašoko net šešiasdešimt procentų iki rekordinių 182 trilijonų dolerių. Ji teigė, kad dėl skolų ūgtelėjimo padidėjo besivystančių šalių ir jų bendrovių pažeidžiamumas didinti JAV palūkanų normas. Christine Lagarde pažymėjo, kad didėjančios palūkanos gali paskatinti lėšų pasitraukimą ir destabilizuoti besivystančias šalis.

„Tai turėtų tapti pavojaus signalu“ - pabrėžė ji.