JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-09-24 15:24 Komentarai: (0)
Investuotojai vertina šiandien įsigaliojančių tarifų pasekmes. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas krypsta žemyn.



Penktadienį industrinis Dow Jones dar kartą pasiekė visų laikų rekordą. Tuo tarpu pigusios technologijų bendrovių akcijos spaudė Nasdaq indeksą žemyn. Dow Jones praėjusią savaitę paaugo 2,3%, S&P 500 – 0,9%, o Nasdsaq krito 0,3%. Šiandien įsigalioja 200 mlrd. USD vertės tarifai prekėms iš Kinijos ir 60 mlrd. USD vertės prekėms įvežamoms į Kiniją iš JAV. Kinija paskelbė atšauksianti derybas su JAV, kurios turėjo vykti šiomis dienomis. Šalies atstovai teigė, jog laikosi savo plano ir nenori derėtis su JAV tik dėl jos grasinimų. Priešprekybinėje sesijoje JAV akcijos nežymiai pinga. Kiek stipriau žemyn krenta technologijų bendrovių akcijų kainos. Tarp pavienių bendrovių stiproku kritimu išsiskiria Kanados marihuanos bendrovės Tilray vertybiniai popieriai. Praėjusią savaitę įspūdingas šuolis į viršų pakankamai greitai baigėsi. Vien per penktadienį Tilray akcijos atpigo daugiau nei 30%. Šiandien jos krenta ir toliau. Itin įspūdingai į viršų šoktelėjo farmacijos bendrovės Amarin Corporation vertybiniai popieriai. Jų kaina šiandien pakilo daugiau nei 300%. Kompanija pranešė, jog tiriamas vaistas nuo cholesterolio pasiekė priminius tikslus. Širdies ir kraujagyslių ligos yra pati dažniausia mirties priežastis pasaulyje, tad tokio tipo vaistai turi išties daug potencialo. Amarin daugiau informacijos apie rezultatus paskelbs lapkričio mėnesį.

Azijos akcijų biržose šiandien daugiausiai buvo matyti raudonos spalvos. Tiesa, nemažai šalių prekyba dėl švenčių nevyko. Tarp tokių buvo ir Kinija, Japonija, P. Korėja bei Taivanas. Honkonge akcijos bendrai pigo daugiau nei 1,6%. Vietinių investuotojų nuotaikas gadino įsigalioję tarifai ir tolimesnės naujienos dėl derybų. Stipriu pigimu išsiskyrė finansų ir nekilnojamos turto bendrovės, tarp jų labiausiai krito China Resourced Land ir China Life Insurance Co. įmonių akcijų kainos. Pagrindinis Australijos akcijų indeksas sesijos pabaigoje beveik nerodė pokyčių. Šalies kalnakasybos bendrovės Newcrest Mining akcijų pigimą šiandien atsvėrė brangę Australijos naftos bendrovių vertybiniai popieriai.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien taip pat nėra pačios geriausios. Pagrindiniai region indeksai yra nusidažę raudonai, tiesa, pokyčiai nėra itin dideli. Stipriausiai kol kas pinga automobilių ir kalnakasybos bendrovių akcijos. Šios įmonės labiausiai priklauso nuo pasaulinių prekybos santykių. Paskelbtas svarbus Vokietijos Ifo verslo pasitikėjimo indeksas. Jo reikšmė šį mėnesį siekė 103,7 punktus ir buvo šiek tiek mažesnė nei rugpjūtį. Tiesa, rezultatas pranoko išankstinius lūkesčius, buvo tikimasi prastesnio šalies verslo atstovų nusiteikimo. Pasak Ifo (Institute for Economic Research) prezidento C. Fuesto, nepaisant pasaulyje augančio neužtikrintumo ir nežinomybės, Vokietijos ekonomika išlieka tvirta. Ifo indeksas yra sudaromas apklausiant apie 7 tūkst. šalies verslo atstovų, norint sužinoti jų nuomonę apie ateinančių šešių mėnesių verslo ir ekonomikos perspektyvas. Tarp pavienių bendrovių itin stipriu pigimu išsiskiria Jungtinės Karalystės kelionių operatoriaus Thomas Cook Group akcijos, kurios vienu metu buvo atpigusios net 25%. Bendrovė stipriai sumažino pelno prognozes ir kaltino itin karštą vasarą dėl kurios stipriai mažėjo kelionių paklausa rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais.

Nafta ir toliau brangsta. Savaitgalį Alžyre vyko OPEC ir kitų naftos gamintojų susitikimas. Tiesa, jo metu nebuvo priimtas jos oficialus susitarimas dėl naftos gamybos padidinimo tarp kartelio narių. S. Arabijos energetikos ministras K. al-Falihas atsakydamas į praėjusios savaitės JAV prezidento D. Trumpo žodžius, sakė, jog jis ir jos šalis nedaro įtakos naftos kainoms. Pasak Bloomberg, kai kurie rinkos dalyviai tikisi, jog naftos kaina pasieks 90 USD už barelį ribą jau iki šių metų Kalėdų, o 100 USD kainą viršys kitais metais. Penktadienį taip pat pasirodė Baker Hughes atnaujinta JAV aktyvių naftos platformų statistika. Buvo užfiksuotas 1 vnt. sumažėjimas, bendra suma siekė 866 vnt.

Šiandien svarbių makroekonomikos rodiklių JAV skelbti nėra numatyta. Rytoj bus paviešintas JAV Conference Board vartotojų pasitikėjimo indeksas. Savaitės viduryje daugiausiai dėmesio sulauks FED bankas, kuris priims sprendimą dėl palūkanų didinimo. Tą patį darys ir kolegos iš N. Zelandijos. Taip pat galėsime įvertinti naujų namų pardavimus ir JAV naftos atsargų pokyčius. Ketvirtadienį JAV bus skelbiamas galutinis BVP rodiklis, ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai ir bedarbių paraiškos. Galiausiai savaitės pabaigoje pasirodys išties nemažai makroekonomikos rodiklių: Vokietijos mažmenininkų pardavimai ir nedarbo lygis, išankstiniai euro zonos infliacijos duomenys, Jungtinės Karalystės prekybos balansas ir galutinis BVP, JAV vartotojų kainų, asmeninių išlaidų bei pajamų pokyčiai. Taip pat Čikagos pirkimų vadybininkų ir patikslintas Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksai.

 
Dar nėra komentarų