Klaida kode galėjo paralyžiuoti bitkoiną

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-09-21 18:20 Komentarai: (5)
Dvejus metus bitkoino kode buvo klaida, galinti sukelti mirtinų pasekmių populiariajai kriptovaliutai. Tik prieš kelias dienas bitkoino programinės įrangos atnaujinta versija pašalino šią klaidą.

Klaidos simbolis CVE-2018-17144, o kategorija - atsisakymas teikti paslaugas, kas tiesiogiai reiškia sistemos išjungimą. Klaida buvo aptikta Bitcoin Core programinėje įrangoje, kuri randama bitkoino „kasėjų“ kompiuteriuose ir naudojama „išgauti“ šią valiutą. Programinė įranga palaiko beveik 95 procentus bitkoino tinklo srauto, taigi, panaudojus šią klaidą galėjo būti neįsivaizduojamų pasekmių tinklui.

„Tai galėjo išjungti visą tinklą. Tai galėtų paveikti sandorius taip, kad jų nebūtų galima realizuoti, tačiau nebuvo vagystės ar manipuliavimo piniginėmis galimybės“ - sakė Casaba Security kompanijos, atsakingos už tinklo saugumą atstovas Jason Glassberg.

Nors ši klaida neturėjo įtakos sandoriams ir portfeliams, asmuo, kuris nuspręstų pasinaudoti šia klaida, jos pagalba galėjo inicijuoti vadinamąją 51 procento ataką (ji apima 51 procento bitkoino tinklo valdymą), kurios poveikis galėjo būti finansiškai naudingas. Be jokios abejonės tai sukeltų ir paniką bei spartų bei didelį bitkoino vertės kritimą.

Paprastai toks išpuolis yra susijęs su didelėmis išlaidomis (šiuo metu vertinama maždaug 450 tūkstančių dolerių), tačiau panaudojus ištrintą klaidą žymiai sumažėtų tokio išpuolio kaina.

Klaida susijusi ne tik su bitkoino tinklu, bet ir su litekoino, kuris buvo sukurtas iš populiariausios kriptovaliutos padalijimo. Bitkoino jaunesniojo brolio programoje klaida taip pat jau buvo pašalinta.

Visa tai rodo, kad blockchain pagrindu veikiančių kriptovaliutų privalumai neturėtų užgožti egzistuojančios rizikos, kuri reali ir lemia, kad vis dar yra abejonių dėl šių valiutų visuotino ir saugaus naudojimo.
 
1.   Parašė loog77   2018-09-21 22:32  

Kokios čia pasakos? Kokie čia burtai? Kas kuria tokius straipsnius? Kokius narkotikus vartoja autoriai ;)

 
2.   Parašė Krosneles.eu   2018-09-22 00:04  

Kur programavimas, tai ten ir klaidos. Manes nestebina. Windowsai ir dabar dar nesaugūs. Tai kas skiriasi crypto programiniuose koduose?

 
3.   Parašė loog77   2018-09-22 00:53  

O žmogus neklysta? Analizuodamas? Darydamas išvadas? Absoliutindamas?

 
4.   Parašė IT17   2018-09-22 01:15  

visi klysta... taigi...

 
5.   Parašė focus   2018-09-22 01:38  

Jau kelintą kartą rašiau, kad apie kriptą traders.lt rašo labai keistas asmuo.
Iš kelių šimtų pranešimų per dieną, ištraukia neaišku ką ir kodėl. Bet tai dar neblogiausia.
Blogiausia, kad tie pranešimai yra "pievos".
Nekreipkite dėmesio..