N.Roubini: 2020 metais galime sulaukti naujos finansų krizės ir nuosmukio

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-09-19 15:46 Komentarai: (2)
Profesorius Nouriel Roubini, kuris nuspėjo 2008 metų krizę, ir italų ekonomistas Brunello Rosa nurodė priežastis, kodėl 2020 metais galime sulaukti naujos finansų krizės ir nuosmukio.

„Pasaulio ekonomika, kuri auga beveik dešimtmetį, turi sulėtėti, kai neišvengiamai bus panaikinta JAV ekonomikos skatinimo politika. Kai ateis 2020 metai, bus sąlygos kitam lūžiui“ - tikina minimi ekonomistai.

Pasak jų, geroji pasaulinės ekonomikos dinamika tęsis ir 2019 metais, tačiau po metu veikla susijusi su Amerikos ekonomikos skatinimu bus nutraukta, tad augimas sulėtės nuo daugiau nei dviejų procentų iki žemiau nei du procentai. Infliacija, kuri jau viršija FED nustatytą lygį, privers Centrinį banką Amerikoje dar labiau padidinti palūkanų normą, kas vieną vertus sustiprins dolerį, o kita vertus, lems kapitalo nutekėjimą iš besivystančių rinkų.

Reikėtų tikėtis, jog muitų karai, kuriuos JAV prezidentas Donald Trump paskelbė Kinijai ir kitoms šalims, toliau plėtosis, o tai sulėtins ekonomikos augimą ir skatins infliaciją. Technologijų perdavimo iš JAV į kitas šalis mažinimas lems pasaulinės tiekimo grandinės sutrikdymą.

Padėtis pablogės ne tik Amerikoje, tačiau ir kitose valstybėse, nes jos imsis atsakomųjų veiksmų prieš Trump protekcionistinę politiką ir muitų karą. Tai ypač pakenks besivystančioms rinkoms, tikina Nouriel Roubini bei Brunello Rosa.

„Atsižvelgiant į prekybos konfliktus, taip pat į pigių pinigų politikos pabaigą, Europos ekonomika sulėtės. Be to, populistinė ekonominė politika tokiose šalyse kaip Italija, kelia grėsmę, jog kils viešosios skolos krizė“ - perspėja minimi ekonomistai.

Jie pripažįsta, kad daugelis sparčiai besivystančių šalių ir net kai kurios išsivysčiusios šalys jau yra stipriai įsiskolinusios, o nekilnojamojo turto rinka ten pervertinta.

Nouriel Roubini bei Brunello Rosa atkreipia dėmesį, jog didėjantis didelio dažnio prekybos populiarumas biržose kelia grėsmę, kad galime sulaukti staigių ir didelių kritimų rinkoje, kurie gali būti panašūs į tą, kurio sulaukėme Amerikoje 2010 metais.

Visa tai rodo, kad galime sulaukti naujos krizės, tačiau skirtingai nei 2008 metais, kai vyriausybės turėjo politines priemones, kurios trukdė laisvam ekonomikų kritimui, politikai turės spręsti kitos recesijos problemą surištomis rankomis, perspėja minimi ekonomistai.

Šįkart jie negalės imtis tokių pat veiksmų, kaip po 2008 metų, nes sukauptos didelės valstybinės skolos neleis įvesti fiskalinių paskatų, o Centriniai bankai, kurių balansai jau yra pernelyg apsunkinti, negalės sugrįžti prie netradicinių pinigų politikos sprendimų.

„Europoje populistinių partijų sąrašų augimas apsunkina, Europos Sąjungos lygmeniu, reformų įgyvendinimą ir institucijų kūrimą, kurios yra būtinos, kad būtų įveikta kita finansų krizė ir ekonomikos sulėtėjimas“ - pabrėžė Nouriel Roubini bei Brunello Rosa.

„Kai ateis kita krizė, ji bus rimtesnė ir ilgesnė nei ankstesnė“ - reziumavo ekonomistai.