Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2018-09-14 15:43.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27931


JAV akcijos šiandien yra labiau linkusios brangti. Investuotojai viliasi savaitę užbaigti išvysdami dar vieną S&P 500 indekso rekordą.



Akcijos JAV vakar brango. Pagrindiniai šalies indeksai fiksavo pakankamai solidžius prieaugius, visi kilo po daugiau nei 0,5%. Tarp jų geriausiai atrodė Nasdaq (+0,75%), kurį į priekį labiausiai stūmė brangusios Apple akcijos. Šiandienos priešprekybinė sesija kol kas vystosi teigiama linkme. Šalies akcijų indeksų ateities sandoriai po truputį kyla aukštyn. Gali būti, kad šiandien dar kartą išvysime S&P 500 indekso rekordą. Nuo vakarykštės uždarymo ribos iki rekordo jį skiria tik 0,3%. Investuotojai ir toliau laukia naujienų iš JAV ir Kinijos. Derybos tarp abiejų valstybių turėtų būti atnaujintos dar šį mėnesį. Prie Š. ir P. Karolinos krantų po truputį įsisiautėja uraganas Florence. Pasak analitinės bendrovės CoreLogic, dėl šios stichinės nelaimės bendri nuostoliai galėtų siekti 3 – 5 mlrd. USD. Taip pat pasirodė šalies mažmenininkų duomenys. Rugpjūčio mėnesį mažmenininkų pardavimų apimtys, palyginti su birželiu, augo 0,1% tempu. Ekonomistai prognozavo 0,4% sieksiantį augimą. Tai lėčiausias augimas per pastarąjį pusmetį. Tarp pavienių bendrovių pigimu išsiskiria energetikos kompanijos NiSource akcijos. Vienoje iš bendrovei priklausančių gamtinių išteklių išgavimo platformoje dėl sprogimų įvyko evakuacija. Dar vakar NiSource akcijų kaina buvo pasiekusi rekordines aukštumas.

Azijos indeksai šiandien tęsė vakarykštį kilimą aukštyn ir savaitę užbaigė pakiliai. Nikkei 225 sesijos pabaigoje fiksavo 1,2% prieaugį. Prekybos metu pokytis buvo dar didesnis, o indeksui keliems momentams buvo pavykę pasiekti ir pastarųjų septynių mėnesių aukštumas. Stipriausiai brango šalies elektronikos prekių gamintojų akcijos. Vien per šią savaitę Nikkei 225 pasistiebė daugiau nei 3%. Tarp pavienių bendrovių išsiskyrė stipriai brangusios Fujifilm ir Murata Manufacturing. P. Korėjoje bendras akcijų pokytis buvo dar didesnis. Prie to stipriai prisidėjo šalies elektronikos ir technologijos milžinės Samsung Electronics ir SK Hynix, kurių vertybiniai popieriai šoktelėjo daugiau nei 4%. Samsung pranešė apie spalio 11 dieną vyksiantį jos renginį, kuriama bus pristatytas naujas Galaxy modelis. Prie brangimo prisidėjo ir naujienos iš JAV. Garsus investuotojas D. Tepperis pareiškė, kad labai tiki JAV mikroprocesorių gamintojos Micron Technology ateitimi ir taip pat visos puslaidininkių bei mikroprocesorių rinkos ateitimi. Micron vakar stiprokai brango, o iš paskos sekė ir minėtų Azijos gamintojų akcijos.

Investuotojų nuotaikos Europos šiandien taip pat yra neblogos. Nors ir nerodo itin didelių pokyčių, pagrindiniai regiono indeksai lipa į viršų. Buvo paskelbtas euro zonos prekybos balansas. Remiantis Eurostat duomenimis, liepos mėnesį euro zonos šalių bendros eksporto apimtys sudarė 194,6 mlrd. EUR, t.y. 9,4% daugiau nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais. Importo mastai augo didesniu tempu, t.y. 13,4%, tiesa, bendras rezultatas neviršijo eksporto ir siekė 177,1 mlrd. USD. Bendras euro zonos prekybos balanso perviršis siekė 17,6 mlrd., tai kiek mažiau nei praėjusių metų liepą. Pagrindinėmis prekybos partnerėmis išliko JAV ir Kinija. Brangimu išsiskiria investicinio banko Investec (INVP) akcijos. Bendrovė pranešė apie planus atskirti savo investicijų valdymo padalinė ir jį atskirai paleisti į biržą. Naująją bendrovę planuojama listinguoti Londone bei Johanesburge (P. Afrika). Procesas turėtų būti įgyvendintas per ateinančius dvylika mėnesių. Brangsta ir Airijos oro linijų kompanijos Ryanair vertybiniai popieriai. Bendrovė pranešė, jog susitarimą su darbuotojų sąjunga Italijoje dėl pagrindinių nesutarimų. Kiek anksčiau susitarta buvo ir darbuotojais Airijoje. Tiesa, dar vakar profesinės sąjungos Belgijoje, Nyderlanduose, Ispanijoje ir Portugalijoje pranešė apie planuojamus streikus rugsėjo 28 dieną.

Po vakarykščio stiproko kritimo naftos kaina šiandien kiek atšoko. Kritimui daugiausiai įtakos turėjo pasirodžiusi informacija dėl stiprokai išaugusių OPEC kartelio naftos išgavimo apimčių liepos mėnesį. Taip pat paskelbta, jog JAV tapo didžiausia naftos gamintoja pasaulyje, aplenkdama tokias valstybes kaip Rusija ar S. Arabija. Tarptautinė energetikos agentūra prognozuoja, kad šiais metais vidutinės JAV gamybos apimtys turėtų siekti 10,7 mln. barelių per dieną, o 2019 – 11,5 mln. Tai išties stiprus augimas, praėjusiais metais gamybos apimtys siekė 9,4 mln. barelių per dieną. Šiandien taip pat galėsime įvertinti Baker Hughes skelbiamą aktyvių naftos platformų JAV skaičius pokytį.

Šiandien galėsime įvertinti skelbiamą preliminarų Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksą. Kitos savaitės pradžioje bus skelbiami galutiniai euro zonos JAV infliacijos duomenys, JAV Niujorko gamybos sektoriaus indeksas. Antradienį svarbių makroekonomikos rodiklių skelbti kol kas nėra numatyta. Naktį iš antradienio į trečiadienį Japonijos centrinis bankas spręs dėl palūkanų kėlimo. Savaitės viduryje pasirodys JK infliacijos ir gamintojų kainų pokyčių duomenys. Konferencijoje Berlyne kalbės ECB vadovas M. Draghi, o JAV bus skelbiama keletas NT rinkos rodiklių bei naftos atsargų pokyčiai. Ketvirtadienį Šveicarijos centrinis bankas priims savo sprendimą dėl palūkanų nustatymo. Taip pat galėsime įvertinti JK mažmenininkų pardavimų rodiklius, JAV Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksą bei nenaujų namų pardavimus. Galiausiai savaitės pabaigoje bus skelbiami išankstiniai JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir euro zonos gamybos bei paslaugų sektorių indeksai.