Verslo ir rinkų naujienos » Rusijoje nelauktai kilstelta palūkanų norma


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-09-14 15:05.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27930


Šiandien į posėdį susirinkę Rusijos Centrinio banko atstovai nustebino. Jie nutarė po ilgos pertraukos padidinti savo bazinę palūkanų normą, ko visiškai nesitikėjo ekonomistai.

Palūkanų norma kilstelta nuo 7,25 iki 7,5 procentų. Ji Rusijoje padidinta pirmą kart nuo pat 2014 metų pabaigos. Prieš tai tris susitikimus iš eilės Centrinio banko atstovai priimdavo sprendimus nekeisti bazinės palūkanų normos.

Be to, Rusijos banko atstovai pranešė, kad iki šių metų pabaigos nepirks jokių užsienio valiutų. Anksčiau jie ketino jų nepirkti iki rugsėjo mėnesio pabaigos. Tikimąsi, kad tai per ateinančius kelis ketvirčius padės sumažinti valiutos kurso svyravimus ir jų įtaką infliacijai.

„Pagrindinės palūkanų normos padidėjimas padės išlaikyti realias palūkanų normas už indėlius teigiamoje teritorijoje, kas padės išlaikyti taupymo patrauklumą ir subalansuotą vartojimo augimą“ - rašoma Rusijos banko pranešime.

Rusijos Centrinio banko atstovai savo sprendimą sugriežtinti pinigų politiką šalyje grindžia tuo, jog palyginus su ankstesniu posėdžiu, pakito sąlygos už šalies ribų, kas gerokai padidino infliacijos riziką. Kainos šalyje šiuo metu auga sparčiau nei buvo laukta ir prognozuojama, kad metinė infliacija kitais metais sieks 5 - 5,5 procento. Šių metų metinės infliacijos prognozė kilstelta nuo 3,5 - 4 iki 3,8 - 4,2 procento. Be to, laukiama, kad per šiuos metus Rusijos ekonomika paaugs 1,5 - 2 procentais, o kitais metais pakils 1,2 - 1,7 procento.

„Atsižvelgdamas į infliacijos ir ekonomikos dinamiką, palyginti su prognozėmis, bei taip pat į riziką susijusią su išorės sąlygomis ir finansų rinkų reakcija, Rusijos bankas apsvarstys tolesnę bazinės palūkanų normos didinimo būtinybę“ - rašoma banko pranešime.

Šiais metais bus dar du Rusijos Centrinio banko atstovų posėdžiai, t.y. spalio pabaigoje ir gruodžio viduryje.

Po pietų valiutų rinkoje už vieną dolerį buvo mokama po 67.7114 rublių, arba 1,18 procento mažiau nei vakar, o euras Rusijos valiutos atžvilgiu buvo atpigęs virš vieno procento iki 79.1499 rublių. Nuo metų pradžios doleris Rusijos rublio atžvilgiu pabrango 17,6 procento, o mūsų valiuta - 14,5 procento.