Verslo ir rinkų naujienos » A. Miniotaitė: Kuo vaikai mažesni, tuo lengviau pradėti


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2018-09-14 12:44.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27928


Šiais laikais jaunam žmogui gali atrodyti, kad sukūrus šeimą tampa sunkiau įsilieti į darbo rinką ar įgyvendinti nuosavo verslo idėjas. Tačiau pradėti ir vystyti verslą būnant mama ar tėčiu yra įmanoma misija. Taip teigia penkių vaikų mama, verslininkė ir mokslų daktarė Alisa Miniotaitė, rugsėjo 17-tą dieną SEB Inovacijų centre pasidalinsianti žiniomis su esamais ir būsimais tėvais apie tai, kaip pradėti verslą auginant vaikus, kaip įveikti pirmųjų verslo metų iššūkius ir suderinti verslą bei šeimą.

„Žmonės, turintys mažų vaikų, yra gana didelė ir ypač svarbi visuomenės dalis. Kuo daugiau skatinsime verslo kūrimą, tuo bus stipresnė šalies ekonomika. Be to, pradėję verslą tėvai ne tik gali pagerinti šeimos gyvenimo kokybę ir kurti saugią finansinę ateitį savo vaikams, bet ir rodyti gerą pavyzdį, mokyti juos verslumo“, – sako SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis.

Pasak A. Miniotaitės, tendencija pradėti nuosavą verslą susilaukus vaikų šiuo metu yra labai ryški. „Pirmiausia dėl to, kad kitų pavyzdys tampa paskata pagalvoti, o ką aš galiu daryti. Antra, vaiko priežiūros atostogos yra tobulas laikas pradėti verslą – gaunamos nors ir nedidelės, bet stabilios pajamos, taip pat yra laiko pamąstyti, ką norėtųsi daryti“, – teigia mama verslininkė. Pati A. Miniotaitė yra darbuotojų mokymo ir personalo atrankos įmonės „Alisa Management Laboratory“ įkūrėja, organizacinės elgsenos mokslų daktarė ir vadovavimo bei lyderystės ekspertė, prieš 16 metų pasukusi iš didelės bendrovės savo verslo keliu.

Pasak jos, tyrimai rodo, kad moterims yra labai svarbi finansinė nepriklausomybė. Tai vienas pagrindinių moterų karjeros motyvatorių, todėl jos, net ir augindamos mažylius, daug galvoja apie darbo ar verslo galimybes. „Kodėl kai kurios moterys nusprendžia kurti savo verslą, o ne grįžti į įmonę? Gali būti, kad anksčiau jos dirbo ne visiškai įdomų, standartinį darbą, kuris nebetenkina. Taip pat joms gali pasirodyti, kad derinti motinystę ir nuosavą verslą gali būti lengviau negu eiti į nuolatinį darbą. Visgi iš patirties galiu pasakyti, kad turint savo verslą laiko šeimai skiriama dar mažiau, todėl ne laiko taupymas, o noras daryti tai, kas iš tiesų patinka, turėtų būti esminis motyvas pradėti verslą“, – pastebi A. Miniotaitė.

Pradėti niekada nevėlu

Kiekvienas gyvenimo etapas turi savo privalumų ir iššūkių, tačiau ekspertai dažnai kartoja – pradėti nuosavą verslą niekada nevėlu. Pasak verslininkės, tik ką universitetą pabaigę jaunuoliai galbūt trykšta entuziazmu ir sukuria startuolius, tačiau neretai pritrūksta vadovavimo įgūdžių verslui išaugus, nes nėra dirbę didelėse organizacijose. „Keturiasdešimtmečiai ir vyresni yra ta karta, kuri buvo mokoma dirbti tai, ką reikia, o ne tai, ką nori, taigi turi išdrįsti keisti savo gyvenimą ir nuostatas, tačiau tai irgi įmanoma. Susilaukus vaikų, atsiranda finansinių įsipareigojimų, todėl žmonėms tenka įvertinti, ar, pradėdami verslą, gali sau leisti mažiausiai metus nieko neuždirbti“, – sako A. Miniotaitė.

Anot jos, verslą pradėti lengviau, kai vaikas mažas, nes pajamos gaunamos reguliariai, finansiniai įsipareigojimai būna mažesni. Vaikui augant pastarieji didėja – atsiranda daugiau išlaidų, pavyzdžiui, būreliams, dviračiams ir kitiems brangesniems pirkiniams, todėl tėvai būna priversti galvoti apie tai, kaip uždirbti tam tikrą sumą. „Vaikams augant pradėti verslą tampa sunkiau, nebent turėtumėte tokią gerą idėją, į kurią investuotų kiti“, – sako A. Miniotaitė.

Atrasti tai, kas patinka

Verslininkė dažniausiai namuose moterų pradedamą verslą skirsto į dvi grupes – populiariausia grupė yra susijusi su elektronine komercija (interneto parduotuvės), kita – su rankų darbu, pavyzdžiui, aliejų, kosmetikos, rankinių, drabužių gamyba. „Tai palyginti nesudėtingi verslai. Tikiuosi, ateityje bus daugiau inovatyvių, technologijomis grįstų idėjų. Beje, Lietuvoje moterims dar trūksta ambicijų ir drąsos svajoti“, – pastebi A. Miniotaitė.

Tiems tėvams, kurie nori pradėti verslą, lektorė pirmiausia pataria įsitikinti, ar tuo užsiimti tikrai patiks ir ar iškart atsiras klientų. „Pavyzdžiui, jei norisi siūti drabužius, reikia įsitikinti, ar gali visą mėnesį tik tai daryti ir ar yra žmonių, kuriems jau dabar šie gaminiai patinka, ar juos perka. Tai padeda nustatyti, ar prekės ar paslaugos rinkai reikia. Žinoma, verslo planas būtinas, nes reikia žinoti, kokios fiksuotos išlaidos, ko galima tikėtis. Be to, visuomet būtina įvertinti, kokia yra verslo perspektyva, ar bus galima jį plėsti. Taip pat kiekvienas sau turėtų atsakyti į klausimą, ar užsiimdamas verslu norėtų tiesiog užsidirbti ir dirbti sau, be vadovo, ar norės rimto verslo, galinčio duoti vis daugiau pajamų“, – sako verslininkė.

Aiškus žinojimas, kad pradėtas verslas iš tiesų patinka, anot lektorės, yra pagrindinis stiprybės šaltinis, padedantis žmonėms išgyventi sunkias situacijas, kai susiduriama su didele atsakomybe, rizika, bemiegėmis naktimis, įtampa, net su artimiausių žmonių skeptišku požiūriu.

Viską suspėti išmoksti

A. Miniotaitė įsitikinusi, kad vaikai ir jų skaičius karjerai ar verslui nėra kliūtis, kad viską įmanoma suderinti. „Manęs, kaip penkių vaikų mamos, klausia, kaip įmanoma viską suspėti – juk viskam reikia tiek energijos, laiko. Bet penki vaikai ir verslas juk negimė vienu metu. Po truputį išmoksti viską susistyguoti. Kaip ir su atsispaudimais – iš pradžių padarai tris, paskui, žiūrėk, penkis, dešimt. Mokaisi palaipsniui, išmoksti labai branginti laiką, kiekviena minutė tampa svarbi. Pačios aplinkybės skatina tobulėti“, – sako verslininkė. Tačiau, anot jos, viską derinant ypač svarbi tampa sveika gyvensena.

A. Miniotaitės paskaita pradės naują SEB banko renginių, skirtų būsimiems ir esamiems jauno verslo atstovams, ciklą. Nespėjusieji sudalyvauti A. Miniotaitės paskaitoje, jos įrašą galės rasti SEB E.Akademijos puslapyje.