Verslo ir rinkų naujienos » ECB nepakeitė palūkanų normos, sumažino ekonomikos augimo prognozes


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-09-13 15:59.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27921


Šiandien į posėdį susirinkę Europos Centrinio banko atstovai nutarė euro zonoje ir toliau nekeisti savo vykdomos pinigų politikos. Tai atitiko rinkos dalyvių lūkesčius, bet tuo pačiu sumažintos šių ir kitų metų euro zonos ekonomikos augimo prognozės.

Bazinė palūkanų norma, kuri jau ilgą laiką nekinta, ir toliau sudarys apvalų nulį. Centrinis bankas ir toliau taikys tą pačią neigiama 0,4 procento palūkanų norma už jame komercinių bankų laikomus indėlius. Ribinio skolinimosi palūkanų norma irgi išlieka stabili bei sudarys 0,25 procento.

Be to, Anglijos banko atstovai taip pat šiandien nutarė nekeisti savo bazinės palūkanų normos, kuri prieš tai rugpjūtį buvo padidinta 0,25 procento iki 0,75 procento. Už tokį sprendimą pasisakė visi devyni balsavimo teisę turintys Centrinio banko nariai.

Banko Valdančioji taryba mano, kad pagrindinės palūkanų normos nesikeis dar bent iki 2019 metų vasaros pabaigos, tačiau bet kokiu atveju tiek, kiek to reikės siekiant užtikrinti, kad vidutiniu laikotarpiu infliacija ir toliau tvariai artėtų prie dviejų procentų arba jam artimo tikslinio lygio.

„Dėl nestandartinių pinigų politikos priemonių – Valdančioji taryba tęs grynuosius pirkimus pagal turto pirkimo programą už dabartinę 30 mlrd. eurų per mėnesį sumą iki šio mėnesio pabaigos. Nuo spalio grynieji turto pirkimai bus vykdomi už mažesnę – 15 mlrd. eurų per mėnesį – sumą iki 2018 metų gruodžio pabaigos. Valdančioji taryba prognozuoja, kad, atsižvelgiant į gaunamus duomenis, kurie patvirtina jos vidutinės trukmės infliacijos perspektyvą, po to grynieji pirkimai nebebus vykdomi“ - rašoma Europos Centrinio banko pranešime.

Euro zonos monetarinės politikos vykdytojai ketina reinvestuoti lėšas, gautas iš pagal turto supirkimo programos metu įsigytų vertybinių popierių išpirkimo, suėjus jų terminui, dar gana ilgą laiką po to, kai pasibaigs grynieji turto pirkimai, ir bet kokiu atveju tol, kol bus reikalinga. Tai padės užtikrinti palankias likvidumo sąlygas ir palaikyti aukštą skatinamosios pinigų politikos lygį.

Palyginus su birželį skelbtomis Centrinio banko euro zonos ekonomikos augimo prognozėmis, šių metų sumažinta nuo 2,1 iki dviejų procentų, kitų metų - nuo 1,9 iki 1,8 procento, o 2020 metų nepakito ir siekia 1,7 procento. Prognozės pakoreguotos neigiama linkme dėl mažesnio teigiamo užsienio paklausos indėlio. Tuo tarpu metinės infliacijos prognozė tiek šiems, tiek kitiems bei 2020 metais išliko nepakeista ir sudaro visais trimis atvejais 1,7 procento.

Kalbant apie bedarbystę euro zonoje, tai šių metų prognozė pakoreguota nuo 8,4 iki 8,3 procento, kitų metų nepakeista ir siekia 7,8 procento, o 2020 metų kilstelta nuo 7,3 iki 7,4 procento.