Kriptovaliutų krachas jau didesnis už dotcom burbulo sprogimą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-09-13 13:26 Komentarai: (5)
Spartus kriptovaliutų vertės kritimas šiais metais lėmė tai, jog indeksas rodantis padėtį virtualių valiutų rinkoje driokstelėjo žemyn labiau nei Nasdaq indeksas po 2000 metais sprogusio spekuliacinio internetinio burbulo.

MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 Index indeksas po sausį pasiekto piko jau susitraukė net aštuoniasdešimt procentų. Tuo tarpu po dotcom burbulo sprogimo Nasdaq indeksas nuo piko iki dugno neteko septyniasdešimt aštuonių procentų savo vertės.

Panašiai kaip ir šio amžiaus pradžioje, 2017 metais buvusi kriptovaliutų manija buvo pagrįsta entuziastingomis prognozėmis, kuriose teigta, kad bitkoinas taps skaitmeniniu auksu, o blockchain technologija, kuri yra kriptovaliutų pagrindas, atvers kelią visiškiems įvairių pramonės šakų veiklų pokyčiams: nuo finansų iki maisto pardavimų.

Tačiau ne visi įsitraukė į kriptovaliutų bumą arba karštinę, kuri buvo praėjusiais metais. Štai lietuvių kilmės profesorius Robert Shiller, kuris yra Nobelio premijos ekonomikos srityje laureatas, tuo metu kai bitkoino kaina rinkoje sparčiai augo ir artėjo prie rekordinio dvidešimties tūkstančių dolerių lygio, teigė, jog tai gali būti tik laikina mada. Šių metų pradžioje jis prognozavo, jog bitkoino laukia visiškas žlugimas.

„Jis neturi jokios vertės, nebent yra bendras sutarimas, jog turi. Kiti dalykai, tokie kaip auksas, gali turėti bent jau tam tikrą vertę, jei žmonės nemato jų kaip investicijų“ - Davoso pasaulio ekonomikos forumo metu sakė minimas ekonomistas.

Robert Shiller palygino bitkoiną su tulpių svogūnėlių spekuliacine karštine, kuri buvo septynioliktame amžiuje.

„Klausimas, ar tai sužlugs? Mes vis dar mokame už tulpių svogūnėlius, o kartais jie gali būti labai brangūs. Bitkoinas gali visiškai sužlugti ir būti užmirštas, ir mano nuomone, taip tikriausiai atsitiks, tačiau tuo pačiu jis gali egzistuoti gana ilgą laiką, tikriausiai jis čia bus ir po šimto metų“ - svarstė profesorius.

Šiuo metu visų kriptovaliutų kapitalizacija siekia 187 milijardus dolerių ir yra mažiausia per paskutinius dešimt mėnesių.
 
1.   Parašė loog77   2018-09-13 13:38  

Nu geras, tuo pačiu gali žlugti, o bet tačiau kadangi tuo pačiu gali ir nežlugti... Tai bent GENIUS. Prognozės asas, gali žlugti, bet gali ir nežlugti.

 
2.   Parašė Krosneles.eu   2018-09-13 13:46  

Tulpių svogunėliai ir dabar egzistuoja ir naudojami, taip ir su BTC gali būti, kad jis egzistuos ir kažkur bus naudojamas. Todėl profesorius pasakė teisingai.

 
3.   Parašė W Buffett   2018-09-13 13:47  

Nausedos lygio expertas , is kavos tirsciu rytiniu buria

 
4.   Parašė loog77   2018-09-13 14:19  

Taip, profesorius teisus- žolė žalia, dangus mėlynas, bet jei apsiniauks, nebūtinai lis.

 
5.   Parašė IT17   2018-09-13 14:32  

profesorius cia paaiskino tiems, kurie neisigiline ir nelabai apskritai gaudosi, neaiskino gi jis cia rimtiems spekuliantams ir pan...