Verslo ir rinkų naujienos » Naftos kaina gali pakilti virš šimto dolerių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-09-11 17:37.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27910


Kai kurie ekspertai teigia, kad žaliavinės naftos kaina rinkoje gali pakilti virš šimto dolerių už barelį. Tokias pasekmes gali sukelti Iranui paskelbtos sankcijos, kurios įsigalios nuo lapkričio ketvirtos dienos.

Sankcijos, kurios turėtų eliminuoti Irano naftą iš pasaulinės rinkos, jau dabar neigiamai veikia šios šalies eksportą. Vašingtonas daro spaudimą savo sąjungininkams, kad šie iki minimumo sumažintų naftos importą iš minėtos valstybės.

Pasak specialistų, sankcijos, kurios įsigalios lapkričio ketvirtą dieną, gali sukelti naftos kainų šuolį iki šimto dolerių už barelį.

„Šiuo metu Iranas yra vienas didžiausių naftos eksportuotojų pasaulyje. Jei mes visiškai nutrauksime Irano tiekimą, tai lems naftos kainos šuolį virš šimto dolerių už barelį, nes kiti pagrindiniai tiekėjai negali lengvai užpildyti šios tuštumos“ - sakė konsultacinės firmos FACTS Global Energy prezidentas Fereidun Fesharaki.

Ekspertai mano, kad OPEC šalių nepanaudoti pajėgumai yra riboti, todėl jei Irano nafta bus pašalinta iš pasaulinės prekybos, bus labai sunku patenkinti pasaulinę paklausą. Liepos mėnesį Donald Trump Twitter žinutėje paskelbė, kad naftos kainos yra per didelės bei paragino OPEC atstovus jas sumažinti. JAV skatina dideles naftą išgaunančias šalis išlaikyti aukštą gavybos lygį. Dėl šios priežasties pirmadienį įvyko Amerikos energetikos sekretoriaus susitikimas su Saudo energetikos ministru, o kitą susitikimą su Rusijos energetikos ministru ketinama surengti ketvirtadienį.

Derybos tarp Jungtinių Amerikos Valstijų, Rusijos ir Saudo Arabijos yra labai svarbios, nes šios trys šalys yra didžiausios pasaulyje naftos išgavėjos. Jos patenkina trečdalį kasdieninio pasaulinio naftos sunaudojimo.

Įtampa tarp Kinijos ir Amerikos taip pat kenkia naftos kainoms. Kinija, kuri yra antra pagal dydį amerikiečių naftos importuotoja, pagrasino taikyti muitus už iš šios šalies importuojamą energetinį kurą.

Šiandien nafta biržoje brangsta. Artėjant vakarui už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 78.07 dolerius, arba 0,9 procento daugiau nei vakar, o WTI rūšies nafta buvo pabrangusi 0,93 procento iki 68.17 dolerių už barelį. Nuo metų pradžios minimų rūšių naftos atitinkamai pabrango virš septyniolikos procentų bei virš trylikos procentų, o per pastaruosius vienerius metus - 45,5 ir 42,5 procento.