Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

Nuo šių metų pradžios atpigo daugiau nei du trečdaliai DAX indeksą sudarančių įmonių ir bankų nuosavybės vertybinių popierių.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-09-08 18:21.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27896


Vokietijos ekonomika yra didžiausia euro zonoje bei visoje Europos sąjungoje, tad ji labai svarbi ir reikšminga kaip ir šios šalies akcijų rinka, kurioje investuoja daugelis investuotojų, tarp jų ir iš Lietuvos. Nuo šių metų pradžios atpigo daugiau nei du trečdaliai DAX indeksą sudarančių įmonių ir bankų nuosavybės vertybinių popierių.


DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklį.

Visos DAX indekso atstovės pristatė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus ir pateikė finansines veiklos ataskaitas, na o paskutinysis tą tik rugsėjo penktą dieną padarė Bayer koncernas, kas susiję su pokyčiais kompanijoje. Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Beiersdorf bendrovė skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.

Pažvelgę į lentelės stulpelius, kurie rodo, kaip per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pakito įmonių ir bankų pajamos ir EBITDA pelnai procentine išraiška, matome, kad yra tiek raudonos, tiek žalios spalvos, tačiau pastarosios kiek daugiau. Per antrą šių metų ketvirtį bendros DAX indekso atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos buvo teigiamos, kai ketvirtį prieš tai - neigiamos. Tačiau lyginant su 2017 metų antru ketvirčiu, teigiami prieaugiai gerokai mažesni, be to, EBITDA pelnų pokyčių mediana jau mažesnė už pajamų. Kad padėtis pablogėjo liudija ir tai, kad tarp trisdešimties didžiausių Vokietijos įmonių ir bankų savo pajamas per antrą šių metų ketvirtį kilstelėjo dvidešimt viena minimo indekso atstovė, o prieš metus tokių buvo dvidešimt keturios, bet per pirmą šių metų ketvirtį jų buvo tik trylika. Kalbant apie EBITDA pelną, tai jį per praėjusį ketvirtį kilstelėjo daugiau nei pusę nagrinėjamų kompanijų ir bankų, t.y. šešiolika, kai prieš metus jų buvo net dvidešimt trys, o per ankstesnį šių metų ketvirtį - vos dvylika.

Kalbant apie apskaičiuotas kitas veiklos rezultatų pokyčių medianas, tai per metus padėtis pablogėjo visose, o ypač pramonėje ir tarp automobilių gamintojų, kurių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos procentine išraiška tapo neigiamomis. Tai nestebina, nes visos trys didžiausios Vokietijos automobilių gamintojos, kurios įeina į DAX indeksą, užfiksavo savo pelnų kritimą, be to, tik vienintelis Volkswagen sugebėjo kilstelėti pajamas, o BMW veiklos rezultatai, nors nežymiai, tačiau pablogėjo jau antrą ketvirtį iš eilės.

Labiausiai pablogėjo dviejų energetikos sektoriaus atstovių veiklos rezultatai, t.y. E.ON ir RWE, tačiau tai susiję su tuo, kad per 2017 metų antrą ketvirtį buvo gauta nemaža dalis vienkartinio pobūdžio pajamų. Be to, virš penkiasdešimt procentų susitraukė Thyssenkrupp EBITDA pelnas, tiek pajamų, tiek pelno kritimą per antrą šių metų ketvirtį užfiksavo draudimo milžinė Munich Re, koncernas Siemens ir telekomunikacijų sektoriaus atstovė Deutsche Telekom. Tuo tarpu du didieji Vokietijos bankai, t.y. Commerzbank ir Deutsche Bank, per praėjusį ketvirtį pagerino savo veiklos rezultatus, kai per pirmą šių metų ketvirtį jų tiek pajamos, tiek pelnai susitraukė. Pastebimai šoktelėjo Fresenius SE CO. ir Fresenius Medical Care EBITDA pelnai, tiesa, tai susiję su vienkartinio pobūdžio pelnu. Eilinį ketvirtį iš eilės savo veiklos rezultatus pagerino Adidas, chemijos srityje veikianti Covestro bei pastebimiau EBITDA pelną padidino Deutsche Post.

Bendra EBITDA maržų mediana per metus pakilo nuo 17,9 iki 18,4 procento, kai per pirmą šių metų ketvirtį ji sudarė 17,1 procento. Ta pati tendencija fiksuota ir kitose srityse išskyrus chemijos pramonę ir automobilių gamintojus, kur abiem lyginamais atvejais medianinės maržos susitraukė. Bendrai per metus tarp analizuojamų trisdešimties kompanijų ir bankų savo EBITDA pelningumus kilstelėjo tik dvylika.



Didžiausią minimą pelningumo rodiklį sugeneravo Vokietijos biržos valdytoja Deutsche Boerse (47,7 procento) bei nekilnojamo turto projektų plėtotoja Vonovia (41,2 procento). Tiesa, abiem atvejais EBITDA maržos per metus smuktelėjo. Tuo tarpu RWE ir Thyssenkrupp pelningumai buvo kukliausi bei per metus tai po gi susitraukė.

Kaip įprasta buvo apskaičiuotas ir kitas pelningumo rodiklis, t.y. turto grąžos arba ROA. Šiuo atveju buvo visiškai priešinga padėtis nei kalbant apie EBITDA maržų medianą, nes bendras medianinis ROA krito tiek lyginant su pirmu šių metų ketvirčiu, tiek su praėjusių metų antru ketvirčiu. Lygiai taip pat buvo ir tarp chemijos produktų ir automobilių gamintojų. Finansų srities atstovių minimas medianinis rodiklis išliko stabilus, pramonės šakos atstovių turto grąžos medianinis rodiklis abiem atvejais pasistiebė, o paslaugų per metus krito.

Per metus tarp DAX atstovių savo ROA rodiklius kilstelėjo tik devynios, šešiais atvejais jis nepakito, o likusių penkiolikos turto grąža susitraukė. Tokių kompanijų kaip RWE ir Thyssenkrupp turto grąža per praėjusį ketvirtį buvo neigiama, kai prieš metus tik Commerzbank banko minimas rodiklis buvo su minuso ženklu. Mažiausius teigiamus ROA rodiklius kaip įprasta sugeneravo finansų sektoriaus atstovės, o didžiausiais turto grąžos rodmenimis išsiskyrė Covestro, Beiersdorf ir Fresenius Medical Care.

Pažvelgus į šiuo metu esančius didžiausių Vokietijos kompanijų ir bankų bendrus medianinius rinkos vertės rodiklius P/E, P/BV ir P/S, matome, kad jie yra iš ties gana žemi, ypač lyginant su Amerikos stambiųjų įmonių ir bankų, bei gan panašūs su mūsų Baltijos biržos OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių analogiškais medianiniais rodikliais. Tarp apskaičiuotų medianinių, automobilių gamintojų santykiniai finansiniai rinkos vertės P/E, P/BV ir P/S rodikliai ir toliau išlieka patys kukliausi.

Apžvalgos pabaigoje tradiciškai informacija apie tai, kaip per šiuo metus pakito analizuojamų Vokietijos įmonių ir bankų rinkos vertės. Taigi, bendra mediana šiais metais yra neigiama, kai per visus 2017 metus buvo pastebimai teigiama. Ir tai nestebina, nes per 2018 metus tarp trisdešimties DAX atstovių atpigo net dvidešimt vienos nuosavybės vertybiniai popieriai, kai per visus praėjusius metus vos penkių. Labiausiai nuo šių metų pradžios nuvertėjo automobilių gamintojų akcijos, o mažiausiai paslaugų šakos ir finansų sektoriaus.

Nuo 2018 metų pradžios tarp analizuojamų įmonių ir bankų daugiausiai krito būtent pastarųjų rinkos vertė, t.y. Deutsche Bank susitraukė 38,7 procento, Commerzbank - kiek daugiau nei trečdaliu. Vokietijos energetikos milžinės RWE akcijos per minimą laikotarpį pabrango labiausiai, t.y. 37,2 procento, o sportinių ir laisvalaikio drabužių ir avalynės kūrėjo ir gamintojo Adidas kapitalizacija pakilo daugiau nei ketvirtadaliu, kiek daugiau nei penktadaliu pabrango Deutsche Boerse akcijos.


DAX indeksas šių metų pradžioje pasiekė savo visų laikų rekordinį lygį, tačiau nuo to laiko jis yra atsidūręs savotiškoje konsolidacinėje fazėje bei šiuo metu testuoja horizontalaus konsolidacinio kanalo apatinę dalį. Labai svarbus momentas, nes jeigu pavyks tvariai pralaužti minimą lygį, galime sulaukti korekcijos, ir priešingai, jei nepavyks tai padaryti, tuomet sulauksime atšokimo, tad būtina labai atidžiai stebėti padėti.




RWE akcijų kaina kaip buvo prognozuota dar labiau atšoko ir pakilo iki pirmojo Fibo lygio, tačiau tuo pačiu kol kas nėra jokių aiškių šio atšokimo nuo dugno, kuris po didelio kritimo buvo suformuotas prieš trejus metus, pabaigos ženklų




Adidas akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo iki savo naujo visų laikų rekordinio lygio, tačiau po to sulaukėme korekcijos - pelnų realizavimo. Tikėtina, kad bus patestuotas prieš tai buvusio pakilimo tvarumas, po ko paaiškės tolimesnė šios įmonės akcijų kainos kryptis.




SAP akcijų kaina ir toliau išlieka ilgalaikiame augimo kanale bei šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius. Šiuo metu nėra jokių aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Deutsche Bank akcijų kaina išlieka ilgalaikiame nuosmukio kanale. Praėjusį mėnesį buvęs bandymas pakilti virš prieš tai buvusio dugno buvo nesėkmingas, tad sulaukėme akcijų kainos kritimo bei tuo pačiu padidėjo tikimybė, jog šio banko akcijų kaina gali nusmukti ir dar žemiau, t.y. bent jau galime sulaukti naujausio suformuoto dugno patestavimo.




Commerzbank akcijų kaina po korekcinio etapo šiuo metu yra konsolidaciniame etape, po kurio pabaigos paaiškės tolimesnė šio banko akcijų kainos kryptis. Atkreipiame dėmesį, jog testuojamas svarbus Fibo lygis.




Continental akcijų kaina kaip tik šį mėnesį ištrūko pro apatinę dalį iš horizontalaus konsolidacinio kanalo, kuris tęsėsi nuo pat 2015 metų pavasario. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai buvo tvarus reiškinys, ar ne. Jeigu vis dėl akcijų kaina negrįš atgal į kanalą, tuomet tikėtinas dar didesnis jos kritimas.