FED vadovas centrinių bankų simpoziume pasisakė nuosaikiai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2018-08-27 10:22 Komentarai: (0)
FED nemano, kad kainų augimo tempas reikšmingai viršys tikslinį 2 proc. tempą. Centrinių bankų simpoziume Džekson Hole FED vadovas J. Powell pažymėjo, kad infliacijos tempas nedidėja, o ekonomikos perkaitimo ženklų nėra.

Investuotojai šį pasisakymą suprato kaip ženklą, kad palūkanų normų bent jau nebus skubama didinti sparčiau nei iki tol manyta, o galbūt pinigų politikos griežtinimo tempas net bus sulėtintas. Po. J. Powell pasisakymo dauguma JAV akcijų indeksų ūgtelėjo („S&P 500“ +0,62 proc., „Dow Jones“ +0,52 proc.), o NASDAQ technologijų indeksas (+0,86 proc.) pasiekė naujas istorines aukštumas. JAV vyriausybės 10-ies m. obligacijų pajamingumas sumažėjo 2 baziniais punktais iki 2,83 proc., o dolerio kursas euro atžvilgiu smuktelėjo 0,71 proc., iki 1,162 euro už dolerį.

Centrinių bankų vadovai aptarė ir taip vadinamąjį „Amazon“ efektą – didžiųjų bendrovių pasiekiamą masto ekonomiją, dėl kurios kainos kyla labai vangiai, o centrinių bankų užduotis užtikrinti tvarų kainų augimą sunkėja. „Tesla“ vadovas E. Muskas penktadienį pranešė, kad nebeketina patraukti bedrovės iš biržos, nes to nenori dauguma investuotojų. Dėl E. Musko pranešimo, kurį jis padarė prieš tris savaites, JAV Vertybinių popierių komisija yra pradėjusi tyrimą. Neįvardinti šaltiniai pranešė, kad JAV beveik susitarė su Meksika dėl naujų NAFTA prekybos sutarties sandorių, ir derybos gali būti baigtos jau pirmadienį.

Šįryt kyla dauguma Azijos šalių akcijų indeksų – 8.30 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI +0,89 proc., Honkongo „Hang Seng“ +2,02 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ +1,70 procento.

Baltijos šalių biržose „kraujavo“ papildomo sąrašo bendrovių akcijų kainos. OMXB indeksas penktadienį smuktelėjo 0,12 proc., bendra apyvarta siekė 488,7 tūkst. eurų. Aktyviausiai prekiauta estų mažmenininkės „Silvano Fashion Group“ akcijomis – sudaryti 45 sandoriai už 87,5 tūkst. eurų, kaina sumažėjo 1,87 proc. (iki 2,63 euro už akciją). Papildomo sąrašo bendrovės „Valmiera Stikla Skiedra“ akcijų kaina nusirito 14,11 proc., pasirodžius pranešimui, kad buvo pakoreguota pelno prognozė šiems metams– planuojama, kad bendrovė patirs 5 mln. eurų nuostolį. Tai lėmė vėluojantys darbai susiję su JAV padalinio steigimu ir išaugę šio projekto kaštai. Gerokai smuktelėjo ir keleto kitų papildomo sąrašo bendrovių akcijų kainos („Pro Kapital Grupp“ -5,29 proc., „Amber Grid“ -4,23 procento).
 
Dar nėra komentarų