JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-08-24 15:09 Komentarai: (0)
Šiandien investuotojų akiratyje – FED vadovo J. Powello pranešimas. JAV akcijos priešprekybinėje sesijoje kol kas brangsta.



Vakar dienos sesiją JAV indeksai baigė nusidažę raudonai. Tiesa, nuosmukis nebuvo didelis. Stipriausiai krito Dow Jones, kuris fiksavo 0,3% neigiamą pokytį. S&P 500 ir Nasdaq rodė mažesnius pasikeitimus. Pastarajam nepavyko pratęsti penkias sesijas iš eilės trukusio augimo, o net 10 iš 11 S&P 500 indekso sektorių buvo neigiamoje zonoje. Vakarykštė sesija buvo išties vangoka, toks mažas investuotojų aktyvumas yra būdingas vasaros pabaigos laikotarpiui. Rinkos dalyvių dėmesio centre pastarosiomis dienomis išlieka JAV centrinis bankas FED ir jo atstovai. Trečiadienį buvo paviešintas paskutinio susitikimo protokolas, o šiandien metinėje FED konferencijoje, vykstančioje Jackson Hole, pranešimą pristatys J. Powellas. Bus įdomu išgirsti FED vadovo nuomonę dėl pagrindinių grėsmių tolimesnėms ekonomikos augimo perspektyvoms. Prieš J. Powello pranešimą Kanzaso FED banko prezidentas E. George paskelbė, jog dar du kartus šiais metais pakelti palūkanas būtų tinkamas sprendimas, taip pat tai turėtų būti tęsiama ir kitais metais. Vakar taip pat pasirodė naujų namų pardavimų duomenys. Liepos mėnesį šis sumetintas rodiklis siekė 627 tūkst. ir buvo žemiausiame lygyje per pastaruosius devynis mėnesius. Dėmesio centre išlieka ir D. Trumpas bei buvę jo bendražygiai M. Cohenas ir ir P. Manafortas, kurie turi teisinių problemų. Vakar JAV prezidentas pareiškė, jog jeigu jis būtų oficialiai apkaltintas, JAV akcijų rinkos „sugriūtų“, o visi „taptų vargšais“. Šiandienos priešprekybinė sesija kol kas nuteikia pakankamai pozityviai. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas kyla į viršų ir žadą teigiamą savaitės pabaigą.

Azijos indeksai šiandien nesugebėjo rasti bendros krypties. Stipriausiai jautėsi Japonijos investuotojai. Nikkei 225 paskutinę savaitės prekybos sesiją baigė užfiksuodamas 0,85% prieaugį. Kinijoje vyravo kiek kitokios nuotaikos. Akcijos Honkoge pigo, o Šanchajuje nerodė didelių pokyčių. Australijos pagrindinis indeksas sugebėjo užsidaryti teigiamoje zonoje. Stiprokai šoktelėjo šalies dolerio kursas. Pasirodė pranešimai, kad naujuoju šalies ministru pirmininku tapo buvęs valstybės iždininkas S. Morrisonas, kuris laimėjo tris dienas trukusius valdančios liberalų partijos lyderystės rinkimus. S. Morrissonas tapo jau šeštuoju Australijos premjeru per pastarąjį dešimties metų laikotarpį.

Europos investuotojų nuotaikos yra išties neblogos. Nors ir nerodo didelių pokyčių, regiono indeksai kyla į viršų. Jungtinėje Karalystėje šiandien jaučiamas itin nedidelis investuotojų aktyvumas. Pirmadienį dėl švenčių šios šalies akcijų biržos bus uždarytos. Kiek aktyviau prekiaujama Italijoje, kurios pagrindinis indeksas kol kas ir rodo vieną iš didžiausių prieaugių. Brangsta vietinių bankų akcijos. Italijos dienraštyje Corriere della Sera pasirodė pranešimas, jog JAV prezidentas D. Trumpas prieš tris savaites vykusio susitikimo su šalies premjeru G. Conte metu pasiūlė pagalbą Italijai įsigyjant dalį jos skolos vertybinių popierių, kurie tarp rinkos dalyvių tapo mažiau patrauklūs. Italija yra trečia pagal ekonomikos dydį šalis euro zonoje ir pastaruoju metu tapo nemažu skausmu visai Europos Sąjungai. Nuogąstaujama, jog naujosios valdžios sprendimai bus paremti populizmu ir dar labiau padidins šalies skolas bei įsipareigojimus, o tai atsilips ir visom sąjungos narėms. Tarp pavienių bendrovių aktyviau prekiaujama JK farmacijos įmonės Shire akcijomis. Jos brangsta po to, kai JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino vieną iš bendrovės gaminamų vaistų kaip tinkamą gydymui. Viename iš Vokietijos verslo žurnalų pasirodė straipsnis, jog šalies industrijos milžinė Siemens planuoja 20 tūkst. sumažinti darbuotojų skaičių. Tai būtų viena iš bendrovės vykdomos naujosios „Vision 2020+“ strategijos sudedamųjų dalių. Tiesa, Siemens paneigė tokią naujieną. Bendrovės padaliniuose visame pasaulyje dirba apie 380 tūkst. darbuotojų. Siemens akcijos kol kas nerodo didelių pokyčių.

Nafta ir toliau brangsta. WTI tipo naftos kaina viršijo 68 USD už barelį ribą ir toliau kyla į viršų. Prie to prisideda Kinijos įvesti nauji, 25% siekiantys tarifai prekėms iš JAV, tarp kurių yra ir energetikos bei naftos produktai. Taip pat įtakos turi ir JAV nacionalinio saugumo patarėjas J. Boltonas, kuris paskelbė, jog JAV yra pasiruošusi įvedamomis sankcijomis sužainti Irano eksportuojamą naftos kiekį iki nulio. Šiandien galėsime įvertinti Baker Hughes skelbiamą ataskaitą dėl aktyvių naftos platformų JAV skaičiaus. Kriptovaliutų pasaulyje jaučiami nežymūs atsigavimo ženklai. Vakar tiek bitkoino, tiek kriptovaliutų kainos stiprokai krito. JAV vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) trečiadienį atmetė net devynis trijų bendrovių pasiūlymus dėl bitkoino ETF. Tiesa, vakar pasirodė pranešimai, kad SEC nusprendė, jog sprendimas bus peržiūrėtas.

Šiandien galėsime įvertinti JAV ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų duomenis. Kitos savaitės pradžioje sužinosime Vokietijos Ifo verslo pasitikėjimo indeksą. Jungtinės Karalystės akcijų biržos dėl šventės bus uždarytos. Antradienį JAV bus skelbiamas Conference Board rengiamas vartotojų pasitikėjimo indeksas. Savaitės viduryje pasirodys preliminarūs JAV BVP duomenys. Taip pat galėsime įvertinti vieną iš šalies NT rodiklių bei naftos atsargas. Ketvirtadienį bus paskelbta preliminarūs Vokietijos ir Ispanijos infliacijų duomenys. JAV viešins gamintojų kainų pokyčius, asmenines vartotojų išlaidas ir pajamas bei bedarbių paraiškų skaičių. Galiausiai savaitės pabaigoje sužinosime euro zonos išankstinius infliacijos duomenis bei nedarbo lygį. Bus skelbiami Vokietijos mažmenininkų pardavimai ir Čikagos pirkimo vadybininkų bei patikslintas Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksai.

 
Dar nėra komentarų