Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2018-08-09 14:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27743


Investuotojai ir šiandien tikisi sulaukti S&P 500 indekso rekordo, tačiau JAV akcijų indeksų ateities sandoriai bent jau kol kas nerodo didelių pokyčių.



Vakarykštė prekybos sesija buvo pakankamai vangi. Pagrindiniai šalies indeksai dienos pabaigoje nerodė didelių pokyčių. Investuotojams vis dėl to dar teks palaukti naujojo S&P 500 indekso rekordo. Jis užsidarė nusidažęs raudonai, tiesa, neigiamas pokytis siekė vos 0,03%. Investuotojų akiratyje ir vėl atsidūrė naujienos dėl prekybos karo tarp Kinijos ir JAV. Tiesa, rinkos dalyviai į pranešimus nebereaguoja taip stipriai. Kinijos Prekybos ministerija sukritikavo JAV planus jau rugpjūčio 23 dieną įvesti 16 mlrd. USD vertės tarifus prekėms iš Kinijos ir pati išleido atnaujintą JAV importuojamų produktų sąrašą su panašaus dydžio tarifais. JAV taip pat svarsto galimybę įvesti papildomus 200 mlrd. USD vertės tarifus. Priešprekybinė sesija kol kas nuteikia ganėtinai pozityviai. JAV akcijų ateities sandoriai nusidažę žaliai, tiesa, pokyčiai nėra dideli. Itin dideliu aktyvumu pasižymi vaistinių tinklo Rite Aid investuotojai. Bendrovės akcijos stipriai pinga po to, kai vakar vakare pasirodė pranešimai, jog planuotas susijungimo sandoris tarp Rite Aid ir mažmenininkės Albertsons vis dėl to yra atšaukiamas. Viso sandorio vertė galėjo siekti apie 24 mlrd. USD. Pasak Rite Aid vadovo J. Standley, susijungimas buvo atšauktas, atsižvelgus į daugelio stambiųjų akcininkų nuomonę ir kompanijai nusprendus įgyvendinti strateginius planus pačiai. Šiandien galėsime įvertinti debesų kompiuterijos bendrovės Dropbox rezultatus, taip pat bus skelbiami JAV gamintojų kainų indeksų pokyčiai ir praėjusios savaitės bedarbių paraiškos.

Kaip pastaruoju metu tapo įprasta, Azijos investuotojų nuotaikos ir šiandien buvo permainingos. Japonijos akcijų rinkose buvo jaučiamas nedidelis nuosmukis, tuo tarpu Kinijos indeksai sesijos pabaigoje rodė išties nemenkus prieaugius. Šanchajuje akcijos brango daugiau nei 1,8%. Tiesa, prekybos metu buvo jaučiamas pakankamai didelis kintamumas. Kinijoje buvo paskelbta liepos mėnesio infliacija. Jos augimas, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 2,1%. Labiausiai didėjo kuro kainos. Taip pat ne taip smarkiai, kaip tikėtasi, krito kiaulienos kainos. Pasirodę duomenys kiek pranoko ekonomistų lūkesčius, kurie tikėjosi 2% siekiančio augimo. Kinijos valdžia yra numačiusi, jog tikslinė šių metų infliacijos riba turėtų siekti šiek tiek mažiau nei 3%. N. Zelandijos centrinis bankas, kaip ir prognozuota, nusprendė nedidinti palūkanų. Jos buvo paliktos 1,75% lygyje. Tiesa, centrinio banko atstovų žinutė, jog artimiausias sprendimas dėl palūkanų didinimo galėtų būti priimtas ne anksčiau 2020 metų, smukdė N. Zelandijos dolerį žemyn.

Europos indeksai šiandien labiau krypsta žemyn, tiesa, pokyčiai kol kas nėra patys didžiausi. Stipriausiai nuosmukis yra jaučiamas Jungtinės Karalystės ir Italijos akcijų biržose. Kiek pasyvesnė prekyba vyksta Vokietijoje. Regiono investuotojų optimizmą šiek tiek apslopino ir vėl jų akiratyje atsidūrę prekybos karų atgarsiai. Svarbių makroekonomikos rodiklių Europoje šiandien skelbti nėra numatyta. Tarp pavienių bendrovių išsiskiria sportinių prekių gamintoja Adidas. Kompanijos akcijos stiprokai šoktelėjo į viršų po to, kai buvo paskelbti praėjusio ketvirčio rezultatai. Adidas per šį laikotarpį uždirbo 396 mln. EUR pelno, kuomet per praeitų metų antrą ketvirtį jis siekė tik 158 mln. EUR. Pardavimai augo iki 5,3 mrd. EUR. Pasak bendrovės, prie augimo labiausiai prisidėjo didėję pardavimai Š. Amerikos ir Kinijos rinkose, kurios ir yra pačios svarbiausios kompanijai. Adidas tikisi, jog bendros šių metų pajamos augs 10%. Pinga Austrijos banko Raiffeisen akcijos. Tam įtakos turi JAV įvestos sankcijos Rusijai dėl jos galimo cheminio ginklo Jungtinėje Karalystėje panaudojimo, kuris buvo nukreiptas prieš slaptąjį agentą S. Skripalį. Austrijos banko veikla yra nemažai susijusi su Rusija. Pasak Raiffesen, kol kas dar sunku pasakyti kokią įtaką turės būsimos sankcijos tiek banko klientams, tiek pačiam bankui.

Po vakarykščio stipraus kritimo nafta šiandien šiek tiek stabilizavosi. WTI tipo naftos kaina laikosi netoli 67 USD už barelį ribos. Rinkos dalyvius kiek išgąsdino mažiau nei tikėtasi susitraukusios JAV praėjusios savaitės naftos atsargos. Jos mažėjo 1,4 mln. barelių. Tuo tarpu rinkos dalyvių sekamas Amerikos degalų institutas prognozavo, jog atsargos bus sumažėjusios net 6 mln. barelių. Kiti analitikai tikėjosi nuosaikesnio, 2,8 mln. barelių siekiančio kritimo. Taip pat nemažai įtakos padarė ir Kinijoje pasirodę šios žaliavos importo duomenys. Liepos mėnesį jie vis dar išliko žemame lygyje, nors, palyginti su birželiu buvo fiksuotas nedidelis augimas. Tiek gegužę, tiek birželį į Kiniją importuotos naftos apimtys mažėjo. Doleris šiandien brangsta. DXY indeksas, kuris dolerį lygina su kitomis šešiomis pagrindinėmis pasaulio valiutomis, vis dar laikosi išlieka aukščiau 95 punktų ribos. Stiprus doleris spaudžia žaliavų kainas ir neleidžia joms stipriau pakilti. Tiesa, šiandien jų kainos bent jau kol kas yra labiau linkusios didėti. Tarp jų stipresniu brangimu išsiskiria industriniai metalai (varis, cinkas).

Šiandien galėsime įvertinti skelbiamus JAV gamintojų kainų pokyčius bei bedarbių paraiškų skaičių. Rytoj JK skelbs BVP ir gamybos sektoriaus rodiklius, o JAV bus paviešinti svarbūs infliacijos duomenys.