Verslo ir rinkų naujienos » Amerikoje reikėtų dar labiau padidinti palūkanų normą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-08-09 01:57.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27739


Jungtinių Amerikos Valstijų ekonomika šiuo metu yra pakankamai stipri, tad Federalinis rezervų bankas galėtų toliau didinti palūkanų normą, pareiškė šio banko Ričmondo padalinio vadovas Thomas Barkin.

Jis teigė, kad bazinė palūkanų norma šalyje vis dar yra žemesnė už įprastą lygį, o tai tuo pačiu reiškia, jog Amerikos Centrinio banko politika vis dar skatina ekonomikos augimą, kuris, jo teigimu, yra solidus.

„Sunku teigti, kad žemesnė nei įprastai palūkanų norma yra tinkama tuo metu, kai nedarbo lygis yra žemas, o infliacija iš tiesų atitinka FED tikslą“ - sakė Thomas Barkin.

Praėjusią savaitę Amerikos Centrinio banko atstovai nutarė nekeisti bazinės palūkanų normos, tačiau tuo pačiu dar palankiau ir optimistiškiau atsiliepė apie padėtį šalies ekonomikoje, kas pateisintų tolesnį monetarinės politikos griežtinimą jau rugsėjo mėnesį.

Amerikos Federalinio Rezervų banko Ričmondo padalinio vadovas teigė, jog palaipsninis bazinės palūkanų normos didinimas - tai buvo protingas sprendimas. Thomas Barkin, kuris šiais metais turi balsavimo teisę sprendžiant dėl monetarinės politikos krypties, atkreipė dėmesį, kad nors šalyje nedarbo lygis yra labai žemas, tačiau darbo užmokestis, dėl neaiškių priežasčių, ir toliau auga nelabai sparčiai. Anot jo, tą galėjo lemti lėtas našumo didėjimas įmonėse.

Jis tuo pačiu teigė, jog Amerikoje auga susirūpinimas dėl importo muitų ir prekybos karo.

„Žinoma, muitų problemos daro žmones nervingesniais, nei tai buvo prieš kelis mėnesius“ - tikino Thomas Barkin.

Jis sakė, kad jo darbuotojai tiria, kaip muitai galėtų paveikti ekonomiką, pažymėdamas, kad muitų pobūdis darys palyginamą spaudimą tiek infliacijos didėjimo, tiek mažėjimo kryptimi.