Verslo ir rinkų naujienos » Vis labiau skęsta Turkijos valiuta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-08-06 17:37.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27722


Šiandien vėl pinga Turkijos nacionalinė valiuta lira, kuri tiek Amerikos dolerio, tiek mūsų valiutos atžvilgiu dar labiau nuvertėjo iki absoliučiai rekordinių žemumų.

Po pietų valiutų rinkoje už vieną dolerį jau buvo mokama po 5.18745 liras arba virš dviejų procentų daugiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu. Vienu metu Amerikos valiuta buvo sustiprėjusi ir iki 5.19481 liros, t.y. naujas rekordinis lygis. Euras Turkijos valiutos atžvilgiu buvo pabrangęs beveik dviem procentais iki 5.98984 lirų, nors vienu metu mokėta ir po 6.00046 liras, kas taip pat yra naujas visų laikų rekordinis lygis.

Turkijos nacionalinės valiutos nuvertėjimas gerokai paspartėjo pastaraisiais mėnesiais, nes rinkos dalyviai nerimauja dėl autoritarinės Turkijos prezidento Recep Tayyip Erdogan politikos, ypač dėl jo galimo kišimosi į šalies monetarinę politiką. Be to, šioje valstybėje yra didelė infliacija, kuri praėjusį mėnesį siekė 15,85 procento, bei didelis einamosios sąskaitos deficitas.

Padėtį dar labiau pablogino tai, jog praėjusią savaitę Amerika pritaikė sankcijas Turkijos vidaus reikalų ir teisingumo ministrams.

Spartus liros nuvertėjimas - tai pragaištinga žinia daugeliui Turkijos bendrovių, kurios turi pasiėmusios paskolas užsienio valiutomis. Remiantis Turkijos Centrinio banko duomenimis, kovo pabaigoje šalies įmonės turėjo paskolų paimtų užsienio valiutomis už 245 milijardus dolerių, be to, 53 procentai iš jų tenka finansų sektoriui. Tai reiškia, jog didėja spaudimas Turkijos bankams. Neseniai Fitch agentūra daugeliui iš jų dviem lygiais sumažino reitingus.

Nuo šių metų pradžios doleris Turkijos valiutos atžvilgiu sustiprėjo trisdešimt septyniais procentais, o per pastaruosius vienerius metus - beveik keturiasdešimt septyniais procentais. Mūsų valiuta atitinkamai pabrango trisdešimt dviem procentais ir beveik keturiasdešimt keturiais procentais.