Straipsniai » Techninė analizė » Fibonacci įrankiai (diapazonas)

Fibonacci skaičių naudojimas finansinių instrumentų kainos techninėje analizėje.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-07-14 01:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27595


Yra šeši pagrindiniai Fibonacci įrankiai, kurie yra prieinami daugelyje prekybos platformų. Šįkart mūsų dėmesio centre yra Fibonacci diapazono, kuris taip pat vadinamas Fibonacci išsiplėtimu, įrankis bei tiek teorinė, tiek praktinė informacija, t.y. pavyzdžiai, apie jį ir jo naudojimą.


Fibonacci diapazonas

Fibonacci diapazono (išplėtimo) įrankis yra labai panašus į Fibonacci lygius. Jis naudojamas nustatant teorinius užsibaigimo taškus tęstiniam judėjimui po korekcijos. Su jo pagalba matuojamas ne tik paskutinysis judesys, kaip ir Fibonacci lygių atveju, o paskutiniai du judesiai - trendas (pagrindinis judesys) ir po jo sekanti korekcija.

Matuojant tendencijos bangą, įskaitant korekcinę bangą, galime nustatyti lygius, ties kuriais gali atsirasti kita korekcija arba tendencijos - trendo pasikeitimas. Pagrindiniai išplėtimo lygiai yra 61,8%, 100% ir 161,8%, tačiau galima naudoti ir daugiau Fibonacci lygių. Be to, pats judesys gali užsibaigti nebūtinai ties nurodytais Fibo lygiais, tačiau ir arti jų.

Kaip minėta, nustatome Fibonacci diapazonus panašiai kaip Fibo lygius, tik skirtumas tame, kad naudodami šį įrankį matuojame ir fiksuojame ne tik paskutinį trendo judesį, tačiau ir jo korekciją, t.y. bendrai reikia pažymėti tris taškus. Augimo tendencija matuojama iš apačios į viršų (žemiausias taškas (A) ir aukščiausias taškas (B)), o korekcija (BC) - iš viršaus į apačią (žemiausias korekcijos taškas (C)) ir atvirkščiai - kritimo tendencija matuojama iš viršaus į apačią (aukščiausias taškas ir žemiausias taškas), o šio judėjimo koregavimas iš apačios į viršų (aukščiausias korekcijos taškas). Potencialus judesys teoriniame pavyzdyje apačioje yra atkarpa CD.



Naudojant Fibonacci diapazono arba išsiplėtimo įrankį yra nustatomi potencialūs pasipriešinimo arba palaikymo lygiai, be to, juos galima panaudoti kaip tikslinius pelnų realizavimo lygius. Norint sėkmingai prekiauti svarbu ne tik geras įėjimo į rinką taškas, tačiau tuo pačiu labai svarbus ir išėjimo iš jos taškas, kuris jums užtikrintų maksimalų pelną. Taigi, šis Fibo įrankis padeda jums surasti išėjimo iš rinkos taškus bei tuo pačiu pasiekti maksimalų pelną.

Verta pabrėžti, jog Fibonacci diapazono (išplėtimo) įrankį reikia naudoti esant aiškiai ir stipriai tendencijai arba trendui bei tuo pačiu patartina kartu naudoti ir kitus techninės analizės metodus. Susidūrus su aiškia tendencija būna laikotarpiai, kai kaina arba finansinio instrumento kursas pajuda į priešingą nei tendencija pusę. Tai vadinama korekcija. Pasibaigus šiam priešinginiam judėjimui, kaina pradeda grįžti į pagrindinę tendenciją, ir po to anksčiau ar vėliau yra pasiekiamos naujos aukštumos arba žemumos. Būtent tuo momentu galima naudoti mūsų aptariama Fibo įrankį.

Praktiniai pavyzdžiai:

Iš pradžių pažymėjome Intel akcijų kainos augimo etapą AB, po to šio judesio korekciją BC ir atsirado Fibo diapazono zonos, t.y. 61,8%, 100% ir 161,8%. Kaip matome po korekcijos BC Intel akcijų kaina pakilo iki Fibonacci diapazono (išplėtimo) 61,8% lygio, ties kuriuo sulaukėme reakcijos, t.y. korekcijos ir konsolidacijos etapo. Po to pasiekus 161,8% lygį vėl sulaukėme korekcijos.



JP225 indekso atveju pažymėtas pagrindinis judesys žemyn AB ir jo korekcija BC. Po CD judesio ties Fibo diapazono 61,8% lygiu sulaukėme trendo apsivertimo, po ko indekso reikšmė pajudėjo į viršų.




Fibonacci diapazonas matuojant korekcijas

Kai kurie prekeiviai ir investuotojai naudoja šį Fibo įrankį nustatant potencialų korekcijos dydį, t.y. jos galimą pabaigos tašką. Šiuo atveju iš pradžių matuojama prieš tai buvusi korekcija (augimo trendo metu iš aukščiausio korekcijos taško iki žemiausio (AB), o kritimo trendo metu atvirkščiai), po to pagrindinis judesys arba tendencija (BC) (augimo trendo metu aukščiausias taškas (C), o kritimo trendo metu atvirkščiai).

Praktiniai pavyzdžiai:

Dow Jones Industrial Average indekso atveju iš pradžių pažymėta korekcija AB, po to pagrindinis judesys į viršų BC. Po šio augimo etapo vėl sulaukėme korekcijo, kuri atsimušė į Fibonacci diapazono (išplėtimo) 100% lygį ir nuo jo atšoko į viršų.



EUR/USD pavyzdyje iš pradžių pažymėta korekcija AB, po to pagrindinis judesys žemyn BC ir susidarė Fibo diapazono lygiai 61,8%, 100% ir 161,8%. Po pagrindinio judesio BC sulaukėme korekcijos, kuri iš pradžių kelis kartus atsimušė į pirmą Fibonacci diapazono (išplėtimo) 61,8% lygį, na o po to reakcijos sulaukėme ir ties 100% lygiu.




Fibonacci įrankių naudojimas kartu - grupavimas

Kaip minėta, yra įvairių Fibonacci įrankių, t.y. iš viso šeši, ir juos galima naudoti kartu, kad tokiu būdu dar efektyviau galėtume nustatyti šiuo atveju potencialius judesio užsibaigimo taškus prieš korekcija arba tendencijos pasikeitimą.

Naudojant skirtingus Fibo įrankius, pavyzdžiui, lygius ir diapazoną, ieškome taip vadinamų klasterių, t.y. tų vietų, kur abiejų įrankių reikšmės sutampa, susikerta arba yra arti viena kitos, būtent ties šiomis vietomis labiausiai ir tikėtina, kad galime sulaukti potencialaus judesio užsibaigimo.

Praktiniai pavyzdžiai:

Kaip matome pateiktame EUR/USD pavyzdyje, Fibo lygis 127,2% ir Fibo diapazonas arba išplėtimo lygis 61,8% sutapo, ties ta vieta ir sulaukėme reakcijos, t.y. baigėsi prieš tai buvęs euro stiprėjimo judesys (CD) bei prasidėjo korekcija.



Brent naftos atveju taip pat analogiškai sutapo Fibo lygis 127,2% ir Fibo diapazonas arba išplėtimo lygis 61,8%, po ko sulaukėmė prieš tai buvusio kritimo trendo (CD) apsivertimo.




Pabrėžiame, kad tai tik trumpa bendra teorinė dalis su praktiniais pavyzdžiais, na o tai, kas jums patiems individualiai tiks geriausiai priimant investicinius ar spekuliacinius - prekybinius sprendimus galite sužinoti tik išbandę praktiškai, pavyzdžiui, naudojant demo versiją.

Pradedantiems pavyzdys, kaip MetaTrader 4 platformoje rasti ir nusistatyti norimus rodiklius:






Bus daugiau...

Dar daugiau straipsnių techninės analizės tema rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Techninė analizė bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais