Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2018-07-11 14:50.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27576


Investuotojų akiratyje ir vėl prekybos karas tarp Kinijos ir JAV. D. Trumpo administracija pranešė apie ketinimus įvesti papildomus 200 mlrd. USD vertės tarifus prekėms iš Kinijos.



Vakar JAV indeksai sesijos pabaigoje buvo nusidažę žaliai. Geriausiai atrodė Dow Jones, kuris fiksavo beveik 0,6% prieaugį. Šis indeksas kilo į viršų jau ketvirtą sesiją iš eilės. S&P rodė kiek nuosaikesnį augimą, tačiau užsidarė aukščiausiame taške nuo vasario mėnesio. Itin stipriai atrodė brangusios maisto produktų gamintojos PepsiCo akcijos. Ši bendrovė nustebino geresniais nei tikėtasi praėjusio ketvirčio rezultatais. Šiandien situacija kol kas visai kitokia nei vakarykštė. Šalies akcijų indeksų ateities sandoriai stiprokai sminga žemyn. Tam daugiausiai įtakos turėjo ir vėl savo žodį taręs D. Trumpas. Prezidentas ir jo administracija atskleidė planus įvesti papildomus 10% siekiančius tarifus importuojamoms prekėms (nuo žuvies produktų iki lagaminų) iš Kinijos. Bendra tokių mokesčių vertė galėtų siekti 200 mlrd. USD. Nauji tarifai neįsigalios dar bent iki rugsėjo. Pekinas tokius JAV veiksmus apibūdino kaip visiškai nepriimtinus ir darančius žalą Kinijai, pasauliui ir pačiai JAV. Pridurta, jog bet kokiu atveju bus imtasi atsakomųjų priemonių. Atrodo, kad prekybos karas tik prasideda, o valstybės viena kitai nusileisti neketina. Praėjusį penktadienį jau buvo įvesti 34 mlrd. USD vertės tarifai tiek prekėms iš Kinijos, tiek prekėms iš JAV, dar 16 mlrd. USD tarifų įvedimas laikinai sustabdytas. Pasak žiniasklaidos, jokios oficialios derybos tarp abiejų šalių šiuo metu nevyksta. Šiandien taip pat galėsime įvertinti skelbiamus JAV gamintojų kainų pokyčių indeksus.

Po naujienų iš JAV Azijos akcijos šiandien skendo raudonoje jūroje. Nikkei 225 smigo žemyn apie 1,2%, dar stipresnis nuosmukis buvo fiksuojamas Kinijos biržose. Daug dėmesio vakar sulaukė Tesla ir Šanchajaus susitarimas šiame mieste statyti 500 tūkst. automobilių per metus pagaminsiančią gamyklą. Tokį susitarimą oficialiai patvirtino Šanchajaus valdžia. Šis sandoris bus didžiausias šios kompanijos projektas užsienyje. Kinija yra antra šalis po JAV pagal Tesla parduodamų automobilių kiekį. Praėjusiais metais šioje šalyje buvo parduota 17 tūkst. automobilių, o JAV apie 50 tūkst. Tuo tarpu pasauliniai Tesla pardavimai siekė 103 tūkst. Palyginimui, Volkswagen 2017 metais pardavė apie 10,74 mln. automobilių. Malaizijos centrinis bankas, kaip ir tikėtasi, nepakeitė palūkanų normos ir paliko ją 3,25% lygyje. Tai buvo pirmas centrinio banko sprendimas po naujos valdžios išrinkimo, kuriai vadovauja ministras pirmininkas M. Mohamadas. Šiam premjerui yra 93 metai ir jis yra vyriausias premjeras pasaulyje. Daugelis skeptiškai vertina jo galimybes stipriai pakeisti šalies gyvenimą.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien taip pat prastos. Pasaulinės tendencijos neaplenkė ir šio regiono rinkų. Pagrindiniai indeksai sminga žemyn. Stiprus išsipardavimas vyksta Italijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos biržose. Svarbių makroekonominių rodiklių Europoje šiandien skelbti nenumatyta. Tiesa, prasideda NATO valstybių susitikimas Briuselyje. Prieš susitikimą D. Trumpas Vokietijos santykius su Rusija pavadino netinkamais, skundėsi dėl buvusių šalies politikų, dirbančių Rusijos energetikos bendrovėse, ir pabrėžė, jog Vokietija yra visiškai kontroliuojama Rusijos. Taip pat dar kartą atkreipė dėmesį, jog ji skiria per mažą dalį savo biudžeto gynybos išlaidoms. Jos sudaro vos kiek daugiau nei 1% BVP, kuomet JAV išleidžia net 4,2%. Tarp pavienių bendrovių pastebimai pinga Burberry akcijos. Prabangos prekių gamintoja pranešė apie šiek tiek sulėtėjusį praėjusio ketvirčio pardavimų augimą. Tam daugiausiai įtakos padarė mažėjusi turistų Europoje paklausa. Kiek geresnė pardavimų situacija buvo Azijos šalių rinkose. Taip pat stipriai pinga kalnakasybos bendrovių akcijos. Prie to prisideda krentančios metalų kainos, kurias žemyn spaudžia naujienos dėl galimų tarifų.

Nafta taip pat pinga. Šiandien bus skelbiamos JAV praėjusios savaitės atsargos. Amerikos degalų institutas prognozuoja, kad atsargų kiekis bus sumažėjęs net apie 6,8 mln. barelių. Kiti analitikai tikisi 4,1 mln. mažesnio kiekio atsargų. Pinga sidabras, kurio kaina krito žemiau 16 USD ribos. Investuotojai ieško saugesnio prieglobsčio, tad renkasi dolerį. DXY indeksas stiprokai pakilo į viršų ir laikosi ženkliai aukščiau 94 punktų ribos. Bitkoinas krenta. Jo kaina krito žemiau 6 400 USD. Investuotojus išgąsdino pasirodę pranešimai apie 13,5 mln. USD vertės Bancor kriptovaliutos vagystę.

Šiandien JAV skelbs gamintojų kainų pokyčius, taip pat ir naftos atsargas. Rytoj vyks ECB posėdis dėl palūkanų normos nustatymo. JAV pasirodys svarbūs infliacijos duomenys ir bedarbių paraiškos. Galiausiai savaitės pabaigoje galėsime įvertinti preliminarų Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksą.