Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2018-06-12 14:21.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27423


Netrukus bus paskelbti svarbūs JAV infliacijos duomenys. Investuotojai taip pat dar vertina ir D. Trumpo ir K. Jong Uno susitikimo atgarsius, o JAV akcijų indeksų ateities sandoriai šiandien krypsta žemyn.



Šiandien įvyko D. Trumpo ir K. Jung Uno sutikimas. Jo metu buvo pasirašytas susitarimas dėl tolimesnio Š. Korėjos branduolinio ginklo programos užbaigimo. D. Trumpas džiaugėsi, jog pokalbio metu pavyko užmegzti artimą ryšį ir abu šalių vadovai yra laimingi, galėdami bendradarbiauti. Tiesa, po susitikimo paskelbta, kad sankcijos Š. Korėjai kol kas vis dar bus taikomos. Vakar pagrindiniai JAV indeksai fiksavo nedidelius prieaugius. 8 iš 11 S&P 500 sektorių sesijos pabaigoje buvo nusidažę žaliai. Jų priešakyje buvo labiausiai brangusios kasdienio vartojimo prekių sektoriaus bendrovių akcijos. Taip pat stiprokai brango ir mažesnės kapitalizacijos įmonės. Pasak Nacionalinės JAV nepriklausomų įmonių federacijos, gegužės mėnesį mažo verslo atstovų optimizmą atspindintis indeksas pasiekė 107,8 punktų ribą ir yra aukščiausiame taške per visą jo 45 metų istoriją. Šios įmonės daugiausiai veikia vidaus rinkoje, tad jų veiklai didelės grėsmės nekelia geopolitinės pasaulio problemos bei prekybos nesutarimai. Šiandien daugiausiai investuotojų dėmesio sulauks skelbiami JAV infliacijos duomenys, kurie yra labai svarbūs, priimant sprendimą dėl palūkanų normos kėlimo. Taip pat prasideda dvi dienas truksiantis FED susitikimas, o jau rytoj vyks ir pats sprendimas dėl palūkanų kėlimo. Neabejojama, kad jos šį kartą bus padidintos iki 2% ribos. Šiuo metu jos siekia 1,5 – 1,75%.

Azijos investuotojai šiandien taip pat daugiausiai dėmesio skyrė JAV ir Š. Korėjos lyderių susitikimui. Pagrindiniai regiono indeksai nerado bendros krypties, tačiau kartu ir nebuvo pernelyg nuo nutolę nuo pradinio taško. Japonijos Nikkei 225 fiksavo nedidelį 0,3% augimą. P. Korėjos ir Singapūro akcijos pigo. Kiek geresnė situacija buvo jaučiama Kinijoje bei Indijoje. JAV Senatas pateikė aktą, kuris leistų blokuoti praėjusią savaitę įvykusį susitarimą tarp D. Trumpo administracijos ir Kinijos technologijų bendrovės ZTE. Pagal susitarimą, ZTE būtų sumokėjusi baudą, reorganizavusi vadovybės veiklą ir galėjusi toliau tęsti savo veiklą JAV. Pasak JAV Senato atstovų, ZTE veikla yra pavojinga JAV nacionaliniam saugumui. Tiesa, šis pasiūlymas dar galutinai turi būti patvirtintas tiek pačio Senato, tiek Atstovų rūmų, o sprendimą D. Trumpas gali ir vetuoti, kadangi būtent jis susitarė dėl sandorio su ZTE.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien taip pat buvo permainingos. Pagrindiniai indeksai krypsta į skirtingas puses, tiesa, bent jau kol kas nerodo pernelyg didelių pokyčių. Daug dėmesio sulaukė pasirodę Jungtinės Karalystės darbo rinkos rodikliai. Vasario – balandžio mėnesiais, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, vidutinio darbo užmokesčio augimas siekė 2,5%. Tai atitiko analitikų prognozes. Balandžio mėnesį nedarbo lygis išliko toks pats ir siekė 4,2%. Po naujienų paskelbimo brangsta svaras. Tuo tarpu Vokietijoje pasirodęs ZEW pasitikėjimo ekonomika indeksas ir vėl nuvylė. Šį mėnesį indekso reikšmė pasiekė -16,1 punkto ribą, t.y. žemiausią nuo 2012 metų rugsėjo. Analitikai prognozavo keliais punktais didesnę reikšmę. Šis indeksas yra sudaromas, apklausiant apie 300 šalies institucinių investuotojų, o tokiam žemam rezultatui daugiausiai įtakos padarė prekybos nesutarimai su JAV ir išaugę nuogąstavimai dėl situacijos Italijoje. Jau ketvirtadienį posėdžiaus ECB, kuris spręs dėl palūkanų didinimo. Tiesa, sprendimo jas kelti nesitikima. Daugiausiai dėmesio turėtų sulaukti M. Draghi komentarai dėl ekonomikos skatinimo programos užbaigimo planų.

Naftos kaina šiandien nejuda aiškia kryptimi. OPEC prezidentas pranešė, jog JAV neprašė kartelio padidinti naftos gavybos apimtis dėl krizės Venesueloje ir atnaujintų sankcijų Iranui. Praėjusią savaitę Bloomberg ir Reuters skelbė, kad D. Trumpo administracija kreipėsi į S. Arabiją ir kitas OPEC šalis su prašymu padidinti naftos išgavimą. Vakar Irako naftos ministras J. Al-Luaibi paskelbė, jog žaliavos kainai reikia stabilumo ir palaikymo, o gamintojai neturėtų pernelyg pervertinti rinkos paklausos didesniam atsargų kiekiui. Bitkoinas po pastarųjų dienų stipraus kritimo kiek nusistovėjo ir po truputį artėja prie 7000 USD ribos. Tokiam pigimui daugiausiai įtakos padarė pasirodę pranešimai dėl apvogtos kriptovaliutų keityklos Coinral P. Korėjoje. Po įvykio bendra kriptovaliutų rinkos kapitalizacijos vertė sumenko beveik 40 mlrd. USD.

Šiandien daugiausiai dėmesio sulauks pasirodysiantys JAV infliacijos duomenys. Savaitės viduryje šiuos rodiklius paskelbs ir JK. Tiesa, visų dėmesys kryps į JAV, kur FED spręs dėl palūkanų padidinimo. Taip pat bus paviešinti gamintojų kainų pokyčiai bei šalies naftos atsargos. Ketvirtadienį vyks ECB posėdis, kuriame taip pat bus sprendžiama dėl palūkanų didinimo. JK ir JAV skelbs mažmenininkų pardavimus, o pastaroji dar praneš ir bedarbių paraiškų skaičių. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį sprendimą dėl palūkanų kėlimo priims Japonijos centrinis bankas. Dieną bus paskelbti patikslinti euro zonos infliacijos duomenys, vienas iš JAV pramonės rodiklių, Niujorko gamybos sektoriaus ir Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksai.