Verslo ir rinkų naujienos » TVF gelbėja Argentiną


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-06-08 15:16.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27411


Tarptautinis Valiutos Fondas sutiko paskolinti Argentinai iki penkiasdešimties milijardų dolerių. Tai turėtų šiai Lotynų Amerikos šaliai padėti išeiti iš krizės.

Argentina į minimą fondą dėl paskolos kreipėsi gegužės aštuntą dieną, kuomet šios valstybės nacionalinė valiuta pesas gerokai nuvertėjo. Prezidentas Mauricio Macri dėl to buvo kritikuojamas šalyje.

Pasirašyta trejų metų sutartis, nuo kurios priklausys finansinės paramos teikimas. Argentinos valdžia turi imtis veiksmų ir sumažinti dabartinę dviženklę infliaciją, be to, taip pat turi apriboti viešąsias išlaidas.

Prezidentas Mauricio Macri ir Tarptautinio Valiutos Fondo vadovė Christine Lagarde mano, kad Argentinai suteikti pinigai pagreitins reformų įgyvendinimą.

Siekiama iki 2020 metų, t.y. prieš metus iki galutinio termino, sumažinti šalies biudžeto deficitą iki nulio.

Tarptautinio Valiutos fondo atstovai žinodami, kad tarp Argentinos piliečių vyrauja blogą nuomonė apie juos dėl jų praeityje keltų reikalavimų vykdyti griežtą taupymo politiką, sutiko įtraukti į dabartinį susitarimą nuostatą, kuri leis Argentinos valdžiai prireikus padidinti išlaidas socialinėms programoms.

Nuo šių metų pradžios Argentinos nacionalinė valiuta pesas Amerikos dolerio atžvilgiu nuvertėjo kiek daugiau nei ketvirtadaliu, o mūsų valiutos - 24,2 procento. Tuo tarpu per pastaruosius vienerius metus jos vertė krito atitinkamai trisdešimt šešiais ir 38,9 procento.