Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

Didesniosios dalies Vokietijos įmonių ir bankų veiklos rezultatai suprastėjo, tačiau tikėtina, jog šios valstybės akcijų rinkoje bus naują augimo banga bei nauji rekordiniai lygiai.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-05-26 21:11.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27335


Vokietijos ekonomika yra didžiausia euro zonoje bei visoje Europos sąjungoje, tad ji labai svarbi ir reikšminga kaip ir šios šalies akcijų rinka, kurioje investuoja daugelis investuotojų, tarp jų ir iš Lietuvos. Didesniosios dalies Vokietijos įmonių ir bankų veiklos rezultatai suprastėjo, tačiau tikėtina, jog šios valstybės akcijų rinkoje bus naują augimo banga bei nauji rekordiniai lygiai.

DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklį.

Visos DAX indekso atstovės pristatė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus ir pateikė finansines veiklos ataskaitas. Be to, pačiame indekse įvyko pokytis, t.y. vietoj Prosiebensat. 1 įmonės į jį pateko chemijos sektoriaus atstovė Covestro. Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Beiersdorf bendrovė skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.

Pažvelgus į lentelę matome, kad per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2017 metų pirmu ketvirčiu, dažniausiai veiklos rezultatai suprastėjo, t.y. gerokai padaugėjo raudonos spalvos, ir bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos tapo neigiamos. Be to, tą patį apie medianas galime pasakyti ir kalbant apie paslaugų sritį ir chemijos sektoriaus atstoves. Kitų apskaičiuotų veiklos rezultatų pokyčių medianos, t.y. pramonės, finansų ir automobilių gamintojų, per metus taip pat pablogėjo, ir EBITDA pelnų pokyčių medianos irgi tapo neigiamos, tačiau pajamų atveju jos nors ir krito, tačiau vis dėl to išliko teigiamomis.

Tarp DAX atstovių tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų nuosmukį per pirmą šių metų ketvirtį užfiksavo net dvylika, kai prieš metus tokių buvo tik trys, o per ankstesnį ketvirtį - keturios. Bendrai tarp trisdešimties didžiausių Vokietijos įmonių ir bankų per praėjusį ketvirtį daugiau nei pusė, t.y. septyniolika fiksavo pajamų kritimą, o EBITDA pelno atveju - tokių buvo irgi tiek pat. Per 2017 metų tą patį ketvirtį krito vos keturių pajamos, o septyniais atvejais fiksuotas pelno nuosmukis. Per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį tokių buvo atitinkamai 5 ir 11.

Labiausiai tarp analizuojamų įmonių ir bankų pablogėjo statybinių medžiagų gamintojos Heidelbergcement, medicinos įrangos gamintojos Fresenius Medical Care, chemijos srityje veikiančios Merck veiklos rezultatai, o didžiausio Vokietijos banko Deutsche Bank EBITDA pelnas susitraukė net virš penkiasdešimt procentų. Bendros banko pajamos smuktelėjo, tuo tarpu išlaidos ūgtelėjo, tad tai ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl susitraukė pelnas. Be to, visų trijų didžiųjų Vokietijos automobilių gamintojų EBITDA pelnai smuktelėjo.

Kitą vertus, štai informacinių technologijų srityje veikiančios Infineon Technologies tiek pajamos, ypač EBITDA pelnas (71,2 procento), per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, ūgtelėjo. Šį pelno šuolį lėmė tai, jog pajamos paaugo labiau nei išlaidos, be to, per ketvirtį buvo gautos vienkartinio pobūdžio pajamos, kurių praėjusių metų pirmą ketvirtį nebuvo. Eilinį ketvirtį iš eilės savo veiklos rezultatus pagerino Adidas, Thyssenkrupp ir DAX indekso naujokė chemijos srityje veikianti Covestro. Per praėjusį ketvirtį pastebimiau savo EBITDA pelnus kilstelėjo Deutsche Post, E. ON, draudimo milžinė Munich Re, koncernas Siemens ir informacinių technologijų srities atstovė SAP.

Kaip matome, visos apskaičiuotos EBITDA maržų medianos per metus smuktelėjo. Bendra krito nuo 17,6 iki 17,1 procento, tačiau labiausiai susitraukė finansų sektoriaus atstovių, kuri smuko nuo 14,7 iki 9,8 procento. Žinoma, jog tai yra neigiamas reiškinys. Tarp trisdešimties nagrinėjamo indekso narių, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, daugiau nei pusės, t.y. šešiolikos EBITDA pelningumas susitraukė.



Didžiausią minimą pelningumo rodiklį per pirmą šių metų ketvirtį sugeneravo Vokietijos biržos operatorė Deutsche Boerse, tačiau per metus jis krito nuo 66,5 iki 53,6 procento. Nekilnojamo turto projektų plėtotojos Vonovia jis irgi buvo vienas iš didžiausių, bet tuo pačiu taip pat užfiksavo nuosmukį. Tuo tarpu Infineon Technologies atveju EBITDA marža per metus paaugo nuo 24,6 iki 40,5 procento ir buvo trečia pagal dydį tarp DAX narių. Nei vienos kompanijos ir banko šis pelningumo rodiklis nebuvo neigiamas, o oro linijų bendrovės Lufthansa bei pramonės atstovių Thyssenkrupp ir Heidelbergcement - EBITDA marža buvo kukliausia. Bet pirmųjų dviejų jis per metus pasistiebė.

Tačiau štai bendra turto grąžos arba ROA mediana per metus padidėjo nuo 1,1 iki 1,3 procento, kai ketvirtį prieš tai siekė 1,4 procento. Šio rodiklio mediana per metus taip pat paaugo ir paslaugų šakoje, pramonėje ir finansų srityje šis rodiklis nepakito, o chemijos sektoriaus atstovių ir automobilių gamintojų atveju fiksuotas kritimas.

Tarp DAX indekso atstovių per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, ROA rodiklį kilstelėjo dvylika, šešiais atvejais jis nepakito, o vienuolikos krito. Vokietijos chemijos sektoriaus atstovės Covestro turto grąža buvo didžiausia ir per metus paaugo, be to, tas pats pasakytina ir apie minimą Infineon Technologies ir Adidas rodiklį. Per pirmą 2018 metų ketvirtį vienintelė Lufthansa pasižymėjo neigiama turto grąža. Beje, prieš metus šios bendrovės šis pelningumo rodiklis taip pat buvo su minuso ženklu, kaip ir dar dviejų Vokietijos kompanijų. Tuo tarpu Deutsche Bank ir Heidelbergcement ROA nors ir teigiamas, tačiau kukliausias.

Tradiciškai pateikiame ir naujausius rinkos vertės rodiklius, t.y. P/E, P/BV ir P/S. Bendri medianiniai šiuo metu yra gana žemi ir kuklesni už atitinkamus Dow Jones Industrial Average ir OMX NORDIC 40 indeksų atstovių duomenis, o tai reiškia, jog Vokietijos įmonių vertės bent dabar bendrąja prasme yra žemesnės. Automobilių gamintojų finansiniai santykiniai rinkos vertės medianiniai rodikliai yra mažiausi.

Tarp trisdešimties nagrinėjamo indekso atstovių šiais metais pusės akcijos pabrango, bei lygiai taip pat pusės atpigo, bet bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra nežymiai teigiama. Paslaugų šakos ir automobilių gamintojų minimos medianos yra teigiamos, tuo tarpu pramonės, chemijos ir finansų sektorių atstovių akcijų kainų pokyčių nuo šių metų pradžios medianiniai rodikliai yra neigiami, beje, finansų atstovių akcijos atpigo labiausiai.

Šiais metais tarp DAX indekso narių labiausiai pabrango energetikos sektoriaus narės RWE nuosavybės vertybiniai popieriai, kurių vertė pakilo beveik ketvirtadaliu. Antroje vietoje tarp labiausiai ūgtelėjusių rinkos verčių yra Adidas, jos atveju ji pakilo beveik aštuoniolika procentų, o po to seka Deutsche Boerse, kurios akcijų kaina ūgtelėjo 15,3 procento.

Absoliutus autsaideris, bent kol kas 2018 metais yra stambiausias Vokietijos bankas Deutsche Bank, kurio kapitalizacija susitraukė daugiau nei trečdaliu. Kito banko Commerzbank akcijos atpigo 23,5 procento, o skraidinimo oru paslaugas teikiančios Lufthansa rinkos vertė, po to kai praėjusiais metais šoktelėjo labiausiai tarp analizuojamo indekso atstovių, susitraukė kiek daugiau nei penktadaliu.


Po metų pradžioje pasiekto rekordinio DAX indekso lygio, sulaukėme jo korekcijos, tačiau lokalios korekcijos metu indekso vertė atsimušusi į ilgalaikio augimo kanalo apatinę dalį nuo jo atšoko, ir vėl pakilo. Artėjame prie metų pradžioje pasiekto rekordinio lygio, kurį akivaizdu, jog netrukus testuosime. Po to paaiškės tolimesnė DAX indekso kryptis. Tikėtina, kad indeksas gali pasistiebti dar labiau ir bus pasiekti nauji rekordiniai lygiai.




RWE akcijų kaina po praėjusių metų pabaigoje buvusio nesėkmingo bandymo ištrūkti iš kritimo kanalo pro jo viršutinę dalį, vėl atsitiesė ir virš jo pakilo. Jei šį kartą šis bandymas bus sėkmingas, kas yra tikėtina, tuomet galime sulaukti dar didesnio šios įmonės akcijų kainos atšokimo po pasiekto dugno.




Adidas akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto rekordinio lygio, tačiau po to sulaukėme korekcijos ir šio judesio tvarumo testo. Jei jis bus pozityvus, t.y. Adidas akcijų kainai pavyks atšokti nuo prieš tai buvusio rekordinio lygio, tuomet jis taps palaikymo lygiu, ir sulauksime augimo bei naujų rekordinių lygių. Tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Deutsche Boerse akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2012 metų birželį. Tačiau šiuo metu po paskutinės augimo bangos padidėjo rizika, kad galime sulaukti lokalios korekcijos.




Deutsche Bank akcijų kaina priartėjo prie prieš atšokimą 2016 metų rugsėjį buvusio pasiekto dugno, kurį akivaizdu, jog patestuos. Jei šis lygis neatlaikys, tuomet banko akcijų kaina gali nukristi ir dar žemiau, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Commerzbank akcijų kaina atšoko po 2016 metų rugpjūtį pasiekto dugno. Tačiau nuo metų pradžios prasidėjo korekcija, kuri tęsiasi iki šiol bei kol kas itin akivaizdžių jos pabaigos ženklų nematyti.




Lufthansa akcijų kaina po įspūdingo šuolio praėjusiais metais ir toliau išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar šių metų pradžioje. Tai yra natūralus reiškinys, t.y. garo nuleidimas - pelnų realizavimas, ir kol kas itin aiškių šios korekcijos pabaigos ženklų nematyti.