Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-05-21 01:15.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27300


Amerikos akcijų rinka yra pati didžiausia, likvidžiausia ir populiariausia pasaulyje. Ten investuotoja ir mūsų šalies piliečiai. Absoliučiai didžioji dauguma įmonių, o ypač bankai, pagerino savo veiklos rezultatus. Tačiau šios šalies akcijų rinkoje vis dar tęsiasi korekcija, po kurios pabaigos galime sulaukti dar vienos augimo bangos.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklį.

Visos trisdešimt minimo indekso atstovių pagaliau pristatė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, trys iš jų tą padarė būtent tik praėjusią savaitę, tad tik dabar galima sudėti visus taškus ant i.

Tradiciškai pažvelgus į bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas matome, kad jos paaugo tiek lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, tiek su ketvirtu ketvirčiu, kas žinoma yra pozityvu. Tas pats fiksuota pramonės šakoje, tarp finansų ir informacinių technologijų sektoriaus atstovių. Vienintelėje paslaugų srityje pajamų pokyčių mediana per metus paaugo, tačiau EBITDA pelnų - jau smuktelėjo. Daug ką pasako tas faktas, jog per 2018 metų pirmą ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, vos vienintelės įmonės tiek pajamos, tiek EBITDA pelnas smuktelėjo, kai prieš metus per tą patį laikotarpį tokių buvo keturis kartus daugiau.

Bendrai tarp trisdešimties analizuojamo indekso atstovių pajamų prieaugį užfiksavo net dvidešimt aštuonios, o EBITDA pelno - dvidešimt dvi. Prieš metus per pirmą ketvirtį šis santykis siekė atitinkamai 21 ir 21.

Labiausiai savo veiklos rezultatus per pirmą šių metų ketvirtį, ypač kalbant apie EBITDA pelną, pagerino didžiausia pasaulyje ekskavatorių, buldozerių ir kitų statyboje bei kasyboje naudojamų mašinų ir įrengimų gamintoja iš Amerikos Caterpillar, kurios pelnas pašoko net 2,6 karto. Be to, pastebimai pajamas ir EBITDA pelną kilstelėjo dar vieną pramonės atstovė DowDuPont, kuri veikia chemijos srityje, stambiausias koncernas pasaulyje General Electric, du bankai (Goldman Sachs ir JPMorgan Chase), kurie įtraukti į Dow Jones Industrial Average indeksą, bei daugelis kitų didžiųjų Amerikos kompanijų. Reikėtų išskirti sveikatos priežiūros srityje veikiančią UnitedHealth Group, kurios veiklos rezultatai fiksavo prieaugį jau net devintą ketvirtį iš eilės, kas yra pagirtinas stabilumas.

Kaip minėta, per praėjusį ketvirtį vienintelės apžvelgiamo indekso atstovės smuktelėjo tiek pajamos, tiek EBITDA pelnas ir tai buvo stambiausia pasaulyje gaiviųjų nealkoholinių gėrimų gamintoja Coca-Cola. Dėl pertvarkomos veiklos šios įmonės veiklos rezultatai prastėja jau septynis ketvirčius iš eilės, tiesa, pastaruosius tris ketvirčius EBITDA pelnas smuko mažiau nei pajamos. Taip pat pastebimiau krito 3M ir vaistų gamintojos Merck EBITDA pelnas. Abiem atvejais išlaidos ūgtelėjo labiau nei pajamos, tad tai ir lėmė pelnų nuosmukį.



Kalbant apie EBITDA maržą, tai bendra medianinė per metus smuktelėjo nuo 25,5 iki 24,7 procento, tiesa, lyginant su ankstesniu ketvirčiu ji pasistiebė. Ta pati tendencija užfiksuota ir pramonėje, tuo tarpu paslaugų srityje ir finansų sektoriuje šis rodiklis abiem lyginamais atvejais ūgtelėjo. Štai informacinių technologijų atstovių EBITDA pelningumų marža tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su 2017 metų pirmu ketvirčiu, susitraukė. Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso narių per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo EBITDA maržas kilstelėjo keturiolika.

Kaip įprasta didžiausiu EBITDA pelningumu (68,8 procento) pasižymėjo Visa, ir jis per metus ūgtelėjo. Investicinio banko Goldman Sachs minimas rodiklis pašoko nuo 27,3 iki 53,5 procento bei buvo antras pagal dydį tarp analizuojamo indekso atstovių. Be to, didesnėmis maržomis išsiskyrė McDonald's ir Pfizer bei abiem atvejais šis rodiklis per metus pakilo. Mažiausią EBITDA maržą sugeneravo prekybos tinklų valdytoja Walmart, koncernas General Electric ir sveikatos priežiūros srityje veikianti UnitedHealth Group.

Bendra ROA arba turto grąžos mediana per pirmą šių metų ketvirtį sudarė 1,7 procento, ir paaugo tiek lyginant su 2017 metų pirmu ketvirčiu, tiek su ketvirtu. Taip pat buvo ir kalbant apie paslaugų sritį bei informacinių technologijų ir finansų sektoriuose, o pramonės atstovių minimas medianinis rodiklis per metus krito nuo 1,9 iki 1,6 procento ir buvo mažesnis už paslaugų šakos narių atitinkamą ROA. Tarp analizuojamų įmonių ir bankų per metus turto grąžos rodiklį sugebėjo kilstelti aštuoniolika, dviem atvejais jis nepakito, na o likusių dešimties minimas pelningumo rodiklis susitraukė.

Per praėjusį ketvirtį tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių didžiausią ROA sugeneravo statybos prekių ir namų apyvokos reikmenų prekybos centrų valdytoja Home Depot, kurios minimas rodiklis sudarė 5,2 procento. Greito maisto restoranų savininkės McDonald's minimas rodiklis taip pat buvo vienas iš didžiausių ir siekė 4,1 procento. Tuo tarpu dviejų įmonių turto grąža buvo neigiama, t.y. General Electric ir Nike. Pastarosios ROA buvo su minuso ženklu dėl vienkartinio pobūdžio išlaidų susijusių su mokesčių pasikeitimu.

Pateikiame ir šiuo metu esančius Amerikos bendrovių ir bankų rinkos vertės rodiklius bei jų apskaičiuotas medianas. Kalbant apie bendras P/E, P/BV ir P/S rodiklių medianas, tai jos gana aukštos, o tai reiškia, kad bendrąja prasme šios šalies atstovių akcijos yra įvertintos tinkamai, be to, minimi rodikliai yra kiek aukštesnis už bendrus medianinius Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių. Pramonės šakos narių rinkos vertės medianiniai rodikliai yra didžiausi, o finansų sektoriaus - kaip įprasta kukliausi.

Bendra akcijų kainų nuo šių metų pradžios pokyčių mediana yra neigiama, kai per praėjusius metus buvo gerokai teigiama. Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso narių šiais metais smuktelėjo daugiau nei pusės, t.y. septyniolikos rinkos vertė, kai per visus 2017 metus tokių buvo tik keturi. Tad akivaizdu, jog Amerikos akcijų rinkoje toliau tęsiasi korekcija. Tiek pramonės, tiek paslaugų atstovių bendros akcijų kainų pokyčių medianos yra neigiamos, tačiau antrosios atveju minusinis procentinis rodiklis yra didesnis. Iš bendro konteksto gerokai išsiskiria informacinių technologijų sektorius, kurio atstovių bendra akcijų kainų nuo šių metų pradžios pokyčių mediana yra gerokai teigiama, be to, finansų atstovių minimas procentinis rodiklis irgi pozityvus.

Šiais metais labiausiai, t.y. 18,7 procento, nuvertėjo įvairių vartotojams skirtų prekių gamintojos Procter & Gamble nuosavybės vertybiniai popieriai, penkiolika procentų atpigo 3M įmonės akcijos, o prekybos tinklų valdytojos Walmart kapitalizacija susitraukė virš keturiolikos procentų. Tuo tarpu lėktuvų kūrėjos ir gamintojos Boeing akcijos 2018 metais pabrango kiek daugiau nei penktadaliu, arba daugiausiai tarp nagrinėjamo indekso atstovių. Virš septyniolikos procentų ūgtelėjo kompiuterinių procesorių gamintojo Intel vertė, be to, virš keturiolikos procentų pabrango Cisco Systems, Nike ir Visa nuosavybės vertybiniai popieriai.




Dow Jones Industrial Average indeksas vis dar išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo vasarį. Po jos pabaigos, kuri tikėtina artėja, galime sulaukti naujos augimo fazės. Tad būtina atidžiai stebėti padėtį ir laukti korekcijos pabaigos ženklų.




Boeing akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo 2016 metų vasarį, ir po to kai metų pradžioje pasiekė naują rekordinį lygį šiuo metu yra savotiškoje konsolidacinėje - korekcinėje fazėje, kuriai užsibaigus galime sulaukti naujos augimo bangos bei naujų rekordinių lygių.




Intel akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale bei artėja prie savo visų laikų rekordinio lygio, kuris buvo pasiektas 2000 metais Dot-com bumo metu. Tikėtina, kad greitu metu šis lygis bus patestuotas.




Nike akcijų kaina po konsolidacinio - lokalios korekcijos etapo šį mėnesį pakilo iki naujo absoliučiai rekordinio lygio. Tikėtina, kad tai gali būti naujo augimo etapo pradžia.




Procter & Gamble akcijų kaina po praėjusių metų rugsėjį pasiekto rekordinio lygio šiuo metu yra korekcinėje fazėje, kurios aiškių pabaigos ženklų kol kas nematyti.




3M įmonės akcijų kaina kovą pro apatinę dalį ištrūko iš augimo kanalo, kuris prasidėjo dar 2016 metų pradžioje. Šiuo metu ji yra korekcinėje fazėje, be to, tiek MACD, tiek RSI indikatoriai sugeneravo pardavimo signalą.




General Electric akcijų kaina ištrūko iš nuosmukio kanalo, kuris prasidėjo maždaug prieš metus, pro jo viršutinę dalį, tad galime sulaukti dar didesnio šio koncerno akcijų kainos atšokimo po prieš tai buvusio itin didelio ir pastebimo išpardavimo.