Verslo ir rinkų naujienos » Japonijos ekonomika smuktelėjo pirmą kartą per devynis ketvirčius


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-05-16 13:01.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27279


Japonijos ekonomika, kuri yra trečia pagal dydį pasaulyje, per pirmą šių metų ketvirtį smuktelėjo ir tai nutiko pirmą kart po to, kai prieš tai net aštuonis ketvirčius iš eilės buvo fiksuojamas augimas.

Šios šalies bendrasis vidaus produktas per praėjusį ketvirtį, palyginus su paskutiniu 2017 metų ketvirčiu, susitraukė 0,2 procento. Ekonomistai prognozavo, jog šis rodiklis išliks nepakitęs. Tuo pačiu paaiškėjo, jog per ankstesnį ketvirtį ketvirčio Japonijos ekonomikos prieaugis siekė ne 0,4 procento, o tik 0,1 procento.

Kalbant apie metinį Japonijos bendrojo vidaus produkto pokytį, tai per pirmą šių metų ketvirtį užfiksuota, jog jis per metus susitraukė 0,6 procento, arba tris kartus labiau nei prognozuota. Be to, per paskutinį praėjusių metų ketvirtį metinis šios šalies ekonomikos prieaugis siekė vos 0,6 procento, nors prieš tai skelbta, jog sudarė 1,6 procento.

Kaip minėta, prieš tai šios Azijos regiono atstovės ekonomika augo net aštuonis ketvirčius iš eilės ir tai tuo pačiu buvo ilgiausias toks laikotarpis nuo pat 1986 metų antro ketvirčio iki 1989 metų pirmojo ketvirčio, kai bendrasis vidaus produktas paaugo net dvyliką ketvirčių iš eilės.

Japonijoje kapitalo išlaidos per pirmus tris šių metų mėnesius smuktelėjo 0,1 procento ir tai nutiko pirmą kart per paskutinius šešis ketvirčius. Tuo tarpu ekonomistai tikėjosi, jog šis rodiklis pasistiebs vidutiniškai 0,4 procento. Per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį kapitalo išlaidos paaugo ne vienu procentu, o tik 0,6 procento.

Vartotojų išlaidos iš esmės nepakito, kas atitiko lūkesčius. Ketvirtį prieš tai jos paaugo 0,2 procento, nors prieš tai skelbta, jog ūgtelėjo 0,5 procento. Tiesa, užsienio paklausos indėlis į bendrojo vidaus produkto pokytį šįkart buvo teigiamas ir siekė 0,1 procento, kai ketvirtį prieš tai buvo neigiamas ir sudarė 0,1 procento.

Apie pietus valiutų rinkoje už vieną dolerį buvo mokama po 110.15 jenų, arba 0,17 procento mažiau nei vakar, tuo tarpu mūsų valiuta euras Japonijos valiutos atžvilgiu buvo atpigęs 0,43 procento iki 130.059 jenų. Nuo šių metų pradžios Amerikos doleris jenos atžvilgiu nuvertėjo virš dviejų procentų, o per pastaruosius vienerius metus - 2,6 procento. Euras atitinkamai Japonijos valiutos atžvilgiu atpigo apie keturis procentus bei pabrango apie keturis procentus.