Verslo ir rinkų naujienos » Rytinė finansų rinkų apžvalga


Autorius: Swedbank, Parašyta: 2018-04-13 10:10.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27096


Šiek tiek aprimusi priešpriešą dėl karinio konflikto eskalavimo Sirijoje ketvirtadienį atsispindėjo pasaulio rinkose, kuriose dauguma indeksų užfiksavo augimus. Vokietijos DAX stiebėsi +0,98 proc., Britanijos FTSE 100 +0,02 proc., Stoxx Europe 600 +0,7 proc., Amerikos Dow Jones bei S&P 500 atitinkamai +1,21 proc., bei +0,83 proc., o Rusijos RTS +3,84 proc. Pastarasis indeksas nuo savaitės pradžios tebeyra nukritęs beveik 10,3 proc.

Iki penktadienio paryčių JAV Baltieji Rūmai nebuvo paskelbę sprendimo, kokių veiksmų šalis imsis prieš galimai cheminę ataką prieš savo gyventojus savaitgalį įvykdžiusį Sirijos rėžimą, tvyrant nerimui, kad didesnio masto karinė operacija regione, kuriame šiuo metu B. al-Assado rėžimui padeda Rusijos bei Irano kariai, gali būti nesukontroliuota. Prancūzijos palaikymą galimam oro antpuoliui dar savaitės pradžioje užsitikrinęs D. Trumpas vėlyvą ketvirtadienio vakarą kalbėjosi su Britanijos premjere T. May, kurios ministrų kabinetas pareiškė, kad yra „gyvybiškai“ svarbu atsakyti į savaitgalio incidentą, taip leisdamas prisidėti Britanijai prie galimo karinio smūgio taikiniams Sirijoje. Tuo tarpu Vokietijos kanclerė A. Merkel vakar pabrėžė būtinybę išstudijuoti visas galimo atsako į cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje galimybes, tačiau pareiškė, kad kariniuose veiksmuose Vokietija nedalyvaus.

Trečiadienį į žodžių konfliktą su JAV prezidentu įsivėlusi Rusijos prezidento administracija vakar vykdė švelnesnę viešąją komunikaciją bei pareiškė palaikanti kontaktą su JAV kariuomenės atstovais. Brent rūšies naftos kaina antrą sesiją iš eilės laikosi ties 72 JAV dolerių už barelį kaina, rinkoms nerimaujant, kad didesnis konfliktas Sirijoje gali neigiamai paveikti ir taip susitraukusią naftos gavybą. Aukso kaina, kuri vakar krito -1,36 proc., šiandien ryte nuo pat sesijos pradžios nuosaikiai kilo ir 09:45 val. buvo lygi 1337,57 JAV doleriams (+0,19 proc.).

Rinkų dėmesiui nukrypus į Artimuosius Rytus, atslūgusi įtampa prekybos konflikte tarp JAV bei Kinijos teigiamai veikia Azijos indeksus, kurių dauguma šiandien ryte buvo linkusi judėti į viršų. 08:08 val. Japonijos NIKKEI 225 augo +0,56 proc., Australijos ASX 200 +0,32 proc., Pietų Korėjos KOSPI +0,44 proc. Vakar D. Trumpas pranešė įstatymų leidėjams, kad ketina grįžti prie Azijos-Ramiojo vandenyno prekybos pakto (TPP), iš kurio JAV buvo išstojusi iškart po to, kai D. Trumpas tapo JAV prezidentu. Paktą, kuris buvo kaip atsvara Kinijos dominavimui Ramiojo vandenyno regione, be JAV sudarė 11 valstybių, generuojančių 13 proc. pasaulio BVP.

Kinijos CSI 300 šiandien ryte 08:28 val. krito -0,21 proc., rinkoje pasirodžius praėjusio mėnesio šalies tarptautinės prekybos rodikliams. Kovą Kinijos eksporto apimtys krito -2,7 proc., nors buvo tikimasi, kad jos didės 11,8 proc. Importas tuo tarpu augo 14,4 proc. ir pranoko lūkesčius, kurie buvo lygūs 12,0 proc. Prekybos deficitas buvo paveiktas sezoniškumo ir pasiekė beveik 5 mlrd. JAV dolerių ribą, nors buvo tikimasi, kad jis bus perteklinis ir lygus 27,5 mlrd. JAV dolerių.

Valiutų rinkos

Aprimus karo veiksmų Sirijoje retorikai tarp JAV bei Rusijos, rublio kursas trečią sesiją iš eilės stiprėja JAV dolerio atžvilgiu. Per pirmąsias dvi šios savaitės prekybos sesijas daugiau nei 8 proc. savo vertės netekęs rublio kursas nuo trečiadienio susigrąžino šiek tiek daugiau nei 2 proc. savo vertės, o šiandien ryte 09:01 val. USD/RUB poroje už vieną JAV dolerį buvo mokami 61,8073 rubliai.

Vakar trečdalio procento vertės netekęs EUR/USD kursas šiandien nerado stabilios krypties ir 09:05 val. laikėsi ties 1,2323 lygiu (-0,05 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje vyko optimistiška prekyba, kurios metu per visas tris rinkas buvo sugeneruota 1,8 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,75 proc., Rygos +0,38 proc., o Talino +0,53 proc.

Pirkusieji „Šiaulių banko“ akcijų vakar nepretendavo į nemokamų akcijų priskyrimą bei dividendus, o akcijos kaina po perskaičiavimo augo +3,7 proc. iki 0,56 Eur lygio, o bendra pozicijos apyvarta perkopė 432 tūkst. Eur.

„Tallinna Kaubamaja Grupp“ (+0,83 proc., 9,74 proc.) po prekybos sesijos paskelbė, kad neaudituoti pirmojo ketvirčio pardavimai augo 5,9 proc., tačiau pelnas prieš mokesčius traukėsi -0,5 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Visą savaitę pardavėjų spaudimas laikosi „Vilkyškių pieninės“ pozicijoje. Po trečiadienį fiksuoto kainos atšokimo, vakar bendrovės akcijų kaina krito 2,05 proc. iki 3,35 Eur lygio, o nuo savaitės pradžios šios akcijos jau yra netekę daugiau nei 7,7 proc. savo vertės.