Verslo ir rinkų naujienos » Amerikai reikia labiau Kinijos, nei Kinijai reikia Amerikos


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-04-12 16:49.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27092


Prezidento Donald Trump administracija atrodo neįvertina, jog iš tiesų Amerikai reikia labiau Kinijos, nei Kinijai reikia Amerikos, pareiškė ekonomistas ir buvęs ilgametis Morgan Stanley Asia vadovas Stephen Roach.

Jis atkreipia dėmesį į tai, kad nors Kinija vis dar yra ekonomika, kuri orientuota į eksportą, tačiau jo dalis palyginus su 2007 metais buvusiais 37 procentais, šiuo metu jau smuktelėjo žemiau dvidešimties procentų. Todėl stiprėjant vidaus paklausai, Kinija labiau pajėgi atremti muitų ir kitų priemonių, skirtų šios šalies eksportuotojams, spaudimą.

Ekonomistas mano, kad situacija Amerikoje yra kitokia. JAV daugiausia priklausoma nuo pigų Kinijos prekių importo, kuris leidžia šios šalies vartotojams, kurių pajamos yra ribotos, sudurti galą su galu. Kinija taip pat yra trečia pagal dydį Amerikos prekių importuotoja.

„Žinoma, Amerika priklauso nuo Kinijos, ir kai kalbama apie biudžeto deficito finansavimą. Tai didžiausias JAV obligacijų turėtojas. Paklausos stoka iš Kinijos gali neigiamai paveiki Amerikos valstybinių obligacijų aukcioną“ - perspėja Stephen Roach.

Ekonomistas pabrėžia, kad JAV priklausomybė nuo Kinijos atsiranda dėl esminio Amerikos ekonomikos struktūros silpnumo, kurį sukelia vidaus santaupų trūkumas. Jis atkreipia dėmesį į tai, kad 2017 metų ketvirtąjį ketvirtį taupymo norma buvo tik 1,3 procento.

„Nesant taupymo šalyje ir esant norui vartoti ir augti, Amerika turi importuoti užsienio santaupų perviršį, taigi importuojant šį kapitalą atsiranda didžiulis mokėjimų balanso ir užsienio prekybos deficitas. Prezidentas Donald Trump nuolat atkreipia dėmesį į Kiniją, kaip pagrindinę didžiulės Amerikos tragedijos priežastį, kai jis iš tiesų turėtų atidžiai pasižiūrėti į veidrodį“ - reziumavo Stephen Roach.