Straipsniai » Apžvalgos » Pagaliau KOREKCIJA

Kritimo sulaukėme tiek Amerikos akcijų rinkoje, tiek Europos bei Azijos rinkose, be to, smuktelėjo kai kurių prieš tai brangusių žaliavų kainos, bei gerokai žemyn driokstelėjo spekuliantų pamėgto bitcoin vertė.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-03-31 21:45.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=27028


Koks pagrindinis šių metų pradžios finansų rinkose akcentas? - tai be jokios abejonės korekcija. Ji anksčiau ar vėliau turėjo ateitį į rinkas ir jos galų gale sulaukėme. Korekcija - tai sveikas prisikaupusio perteklinio garo nuleidimo reiškinys. Kritimo sulaukėme tiek Amerikos akcijų rinkoje, tiek Europos bei Azijos rinkose, be to, smuktelėjo kai kurių prieš tai brangusių žaliavų kainos, bei gerokai žemyn driokstelėjo spekuliantų pamėgto bitkoino vertė.


FED padidino palūkanų normą, ekonomika auga

Nors korekcija finansų rinkose per pirmą šių metų ketvirtį buvo svarbiausias akcentas, tačiau be jokios abejonės Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų sprendimas šalyje dar labiau sugriežtinti pinigų politiką - tai irgi labai svarbus įvykis. Nors tai atitiko rinkos dalyvių lūkesčius, tačiau tai tuo pačiu parodo, jog Amerikos monetarinės politikos vykdytojai tiki geromis šios šalies ekonomikos perspektyvomis bei kad infliacija vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu pasieks Amerikos Centrinio banko nustatytą tikslinį lygį.

Didžiausia pasaulyje ekonomika ir toliau gan sparčiai auga bei plėtojasi, bedarbystė yra itin senokai matytuose žemumose, ir toliau kuriamos naujos darbo vietos, na o metinis kainų prieaugis artėja prie tikslinio lygio. Viskas iš esmės puiku bei pagrindžia nuoseklų pinigų politikos Amerikoje griežtinimą.

Svarbu ir tai, jog Amerikos Centrinio banko atstovai nusprendė pagerinti savo anksčiau praėjusių metų pabaigoje skelbtas šalies makroekonominių rodiklių prognozes šiems ir kitiems metams. Tuo pačiu ir toliau tikimąsi, jog per šiuos metus pinigų politika Amerikoje, kaip ir beje per 2017 metus, bus sugriežtinta tris kartus, tačiau padaugėjo ir tų Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų, kurie prognozuoja, kad gali prireikti ir keturių bazinės palūkanų normos padidinimų.

Artimiausias šios šalies monetarinės politikos vykdytojų posėdis bus surengtas tik gegužės mėnesio pradžioje, ir jo metu jokių esminių sprendimų neturėtų būti priimta. Svarbiausias akcentas, kalbant apie šių metų antrąjį ketvirtį ir Amerikos Centrinio banko politiką, bus birželio mėnesio vidurys, kuomet sulauksime eilinio pinigų politikos atstovų posėdžio. Tai labai svarbus momentas, nes iš esmės tada gali paaiškėti, ar šiais metais bus tikimybė sulaukti daugiau nei trijų bazinės palūkanų normos padidinimų.


D.Trump siautėja

Tuo tarpu Amerikos prezidentas Donald Trump, kuris sensacingai laimėjo 2016 metų lapkritį vykusius rinkimus, nemažina apsukų. Po to, kai prezidento ir jo administracijos pastangomis buvo pastebimai sumažinti mokesčiai šalyje, kas turėtų teigiamai prisidėti prie ekonomikos plėtros ir augimo, nors tuo pačiu trumpalaikiu laikotarpiu lems biudžeto deficito augimą, jis ėmėsi naujų ryžtingų žingsnių siekdamas pakeisti esamą padėtį.

Šįkart jo dėmesio centre atsidūrė Amerikos užsienio prekyba, o konkrečiai egzistuojantis šios prekybos neigiamas rezultatas, t.y. ši valstybė prekių ir paslaugų importuoja už didesnę sumą nei eksportuoja. Norėdamas pagerinti šalies gamintojų padėtį ir konkurencingumą Donald Trump kartu su savo administracija nutarė įvesti muitus į Ameriką importuojamam plienui ir aliuminiui.

Be to, siekiant mažinti su Kinija, kuriuos ekonomika yra šiuo metu antra pagal dydį pasaulyje ir sparčiai vejasi Amerikos ekonomiką, esantį prekybos deficitą, Donald Trump ir jo administracija norėtų apriboti kai kurių prekių iš šios Azijos šalies importą. Žinoma, jog tokie agresyvūs ir ryžtingi Amerikos prezidento veiksmai sukėlė pasaulyje nerimą, jog galime sulaukti taip vadinamo prekybos karo, kuris anot ekonomistų ir analitikų, neatneš nieko gero niekam, o kai kurių iš jų manymu, netgi gali labiau pakenkti pačiai Amerikai.

Taigi, iš vienos pusės lūkesčiai dėl mokesčių mažinimo lėmė ralį Amerikos akcijų rinkoje ir pats faktas dar labiau jį pastiprino, tačiau iš kitos pusės Donald Trump siekiai prekybos srityje sukėlė kardinaliai priešingą reakciją rinkose. Būtent tai, t.y. baimė dėl galimo pasaulinio prekybos karo ir jo neigiamų pasekmių, iš esmės labiausiai prisidėjo prie korekcijos Amerikos ir ne tik šios šalies akcijų rinkoje.

Būtent Amerikos prezidentas ir jo kartu su administracija esanti aktyvi veikla gali būti pagrindinis rizikos veiksnys finansų rinkoms. Nors pats sprendimas mažinti mokesčius yra sveikintinas, tačiau be jokios abejonės jis trumpalaikiu laikotarpiu sumažins biudžeto pajamas ir tuo pačiu padidins jo deficitą, kitą vertus nėra garantijų, jog vidutiniu laikotarpiu tai turės didesnį teigiamą poveikį. Na o kalbant apie Amerikos veiksmus užsienio prekybos srityje, t.y. protekcionistinė politika, kitos šalys taip pat gali atsakyti tokiais pačiais ar panašiais veiksmais, ir tai dar labiau paskatintų prekybos karą, kuris tikrai nėra naudingas pasaulio ekonomikai, ir gali pakenkti tiek verslo, tiek vartotojų pasitikėjimui ir lūkesčiams, bei tuo pačiu lemti naują recesiją.


Susitraukė bitkoino vertė

Korekcija per praėjusį ketvirtį neaplenkė ir sparčiai išpopuliarėjusios ir per masinę žiniasklaidą išreklamuotos kriptovaliutos bitkoino. Žinoma, kadangi virtualių valiutų rinkoje likvidumas yra kuklus palyginus su kitomis finansų rinkomis, tad ten ir svyravimai į abi puses būna didesni, kas tuo pačiu masina spekuliantus bei didelės rizikos toleruotojus.

Verta atkreipti dėmesį, kad pati bitkoino vertė dar sparčiau pradėjo eiti į viršų kai pasirodė informacija, jog bus pradėta prekiauti šios virtualios valiutos ateities sandoriais, t.y. atsiras galimybė uždirbti ne tik iš jo vertės augimo, tačiau ir priešingai - iš vertės kritimo, t.y. šortinimo galimybė. Tuo pačiu ši kriptovaliuta tokiu būdu įgavo dar didesnį pripažinimą ir ūgtelėjo susidomėjimas ja.

Taigi, pučiant bitkoino vertę ir sukėlus beveik masinę euforinę psichozę, kurios neatlaikę naujokai ir ne tik suskubo į jau įsivaizduojamai nuvažiuojantį ateities sėkmės ir turtų traukinį, buvo gerokai užkelta jo kaina, kitaip tariant sukurta puiki terpė pašortinti, t.y. uždirbti iš šios virtualios valiutos kritimo. Ko galiausiai ir sulaukėme.

Tarp ekonomistų, analitikų ir kitų finansų rinkų dalyvių ir toliau netrūksta įvairių nuomonių apie šį bitkoino fenomeną. Kai kurie tikina, kad tai tik laikina korekcija, kurių praeityje jau buvo ne viena, ir po kurios pajudėsime link naujų rekordinių lygių, tuo tarpu kiti teigia, kad tai klasikinis spekuliacinis burbulas, kuris jau leidžią orą ir ateityje ši kriptovaliuta bus vertinama rinkoje gerokai mažiau nei dabar arba apskritai gali žlugti.

Žinoma, bitkoino vertės kritimas, kurį stebėjome per pirmą šių metų ketvirtį, tai taip pat geras indikatorius apie tai, jog tarp rinkos dalyvių sumažėjo rizikos toleravimas, o tokiu atveju labiausiai nukenčia ir galiausiai nuvertėja būtent rizikingiausi aktyvai bei instrumentai.


Ar ši korekcija finansų rinkose bus tik laikina, po kurios sulauksime naujo augimo etapo ir rekordinių lygių, o gal kur kas didesnio nuosmukio po tokio itin ilgai trukusio bei dalinai dirbtinai sukurto ralio pradžia, sužinosime per artimiausius ketvirčius.