Verslo ir rinkų naujienos » ECB nekeičia savo vykdomos politikos


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-03-08 14:48.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26904


Po šiandien įvykusio planinio Europos Centrinio banko atstovų posėdžio buvo pranešta, jog euro zonoje vykdoma monetarinė politika ir toliau išliks nepakeista. Nepaisant to, jog tai atitiko lūkesčius, euras ėmė stiprėti.

Bazinė palūkanų norma euro zonoje, kaip ir buvo prognozuota, ir toliau sudarys apvalų nulį procentų. Už Europos Centriniame banke laikomus komercinių bankų indėlius ir toliau bus taikoma neigiama 0,4 procento palūkanų norma, na o ribinio skolinimosi palūkanų norma irgi nepakeista bei siekia 0,25 procento.

Valdančioji taryba mano, kad Europos Centrinio banko pagrindinės palūkanų normos nesikeis dar gana ilgą laiką ir net gerokai ilgiau, negu bus vykdomi grynojo turto pirkimai.

„Dėl nestandartinių pinigų politikos priemonių – Valdančioji taryba patvirtina, kad grynojo turto pirkimą pagal turto pirkimo programą (TPP) už dabartinę 30 mlrd. eurų per mėnesį sumą ketinama tęsti iki 2018 metų rugsėjo pabaigos arba ilgiau, jei bus būtina, tačiau bet kokiu atveju tol, kol Valdančioji taryba įsitikins, kad infliacijos raida vėl tapo tvari ir atitinka siekį“ - rašoma euro zonos Centrinio banko pranešime. Palyginus su ankstesniu pranešimu, neliko sakinio apie tai, kad aktyvų supirkimo programos mėnesinė vertė gali būti padidinta.

Lėšas, gautas iš pagal turto pirkimo programos metu įsigytų vertybinių popierių išpirkimo, suėjus jų terminui, Eurosistema reinvestuos dar gana ilgą laiką po to, kai pasibaigs grynojo turto pirkimai, ir bet kokiu atveju tol, kol bus reikalinga. Tai padės užtikrinti palankias likvidumo sąlygas ir tinkamą pinigų politikos poziciją.

Europos Centrinio banko vadovo Mario Draghi spaudos konferencija: