Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2018-01-12 15:55.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26591


Prieš ilgąjį savaitgalį JAV akcijų ateities sandoriai nerodo apsisprendimo. Investuotojai stebi politinius įvykius Vokietijoje bei vertina JAV statistikos duomenis ir finansų kompanijų pasiekimus.



Ketvirtadienį investuotojai numojo ranka į prastesnius JAV makroekonominius rodiklius ir pirko akcijas prieš ilgąjį savaitgalį, tikėdamiesi, kad ketvirtiniai bendrovių rezultatai duos stiprų fundamentalų pagrindą aukštoms akcijų kainoms. Šiandien keletas svarbių finansų sektoriaus įmonių skelbia savo ketvirtinius pasiekimus, be to, investuotojai vertina svarbius ekonomikos rodiklius: mažmenininkų pardavimus ir vartotojų kainų indeksą (žiūr. lentelę apačioje). Vakar paskelbti JAV duomenys kiek nuvylė: gamintojų kainų indeksas per gruodį krito 0,1%, nors laukta 0,2% pakilimo, o bedarbių paraiškos per praėjusią savaitę šoktelėjo nuo 250 000 iki 261 000, kuomet laukta mažėjimo iki 246 000. FED Niujorko banko prezidentas Williamas Dudley pareiškė, kad FED gali imtis kiek stipriau stabdyti ekonomiką, bijodamas perkaitimo. Nors nekylant infliacijai apie tai šnekėti yra gana neįprasta, tačiau, anot W. Dudley, poros metų bėgyje gali kilti kietojo ekonomikos nusileidimo scenarijaus grėsmė.

Azijoje akcijos daugiausia kilo, bet P. Korėjos ir Japonijos akcijos nesugebėjo išsilaikyti teigiamoje teritorijoje, nes toliau smuko Samsung akcijos, o Japonijos jena savo ruožtu stiprėjo ir mažino vietos eksportuotojų konkurencingumą. Kinijos makroekonomikos duomenys rodė silpniau nei tikėtasi gruodį augusį eksportą, tačiau stipriai smukusį importą, todėl teigiamas prekybos balansas augo. Tuo tarpu Kinijos finansų institucijos per gruodį išdavė paskolų už 584,4 mlrd. juanių (90 mlrd. USD), kas yra žymus susitraukimas nuo lapkritį išduotų 1,12 trln. juanių vertės paskolų.

Europoje akcijos šuoliuoja į viršų, kadangi pamatėme progresą, formuojant valdančiąją koalicija Vokietijoje. Martino Schulzo socialdemokratų ir kanclerės Angelos Merkel krikščionių demokratų partijos skelbia apie pasiektą proveržį ir susitarimą toliau derėtis dėl vadinamosios didžiosios koalicijos, o tai gerokai sumažina politinį nestabilumą regione. Euras išsyk šovė į viršų. Rugsėjį A. Merkel laimėjo rinkimus, tačiau jai niekaip nesisekė derėtis dėl koalicijos. Prancūzijos Societe Generale, panašiai kaip šią savaitę tą padarė ir Vokietijos Deutsche Bank, paskelbė, kad dėl JAV priimtos mokesčių reformos ketvirtąjį ketvirtį apskaitys atidėtojo pelno mokesčio turto nuostolių už 307 mln. USD. Sumažėjęs pelno mokesčio tarifas sumažina ir tokio sukaupto turto vertę.

Kitą savaitę jau vyks gerokai intensyvesnis kompanijų ketvirtinių rezultatų skelbimas. Tiesa, pirmadienį JAV bus išeiginė, nes bus minima Martino Liuterio Kingo diena. JAV akcijų biržos nedirbs, o prekyba CME Globex kotiruojamais akcijų, energetikos (pvz, naftos) ar bitkoinų ateities ir pasirinkimo sandoriais vyks trumpiau – iki 20 val. Lietuvos laiku. Antradienį bene svarbiausi rodikliai bus Jungtinės Karalystės infliacija ir Niujorko gamybos sektoriaus indeksas. Savaitės viduryje sužinosime JAV pramonės produkcijos apimtis. Ketvirtadienį daugiausia dėmesio susilauks JAV NT rodikliai, Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksas ir naftos atsargos. Savaitės pabaigoje bus paviešinti JK mažmenininkų pardavimai ir preliminarus Mičigano universiteto skaičiuojamas vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas.