Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2017-12-05 15:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26399


Permainingai vykstančioje prekyboje Dow Jones ir S&P 500 indeksų ateities sandoriai kyla, tačiau technologijų sektoriaus spaudžiamas Nasdaq leidžiasi.



Vakar didžiąją prekybos dalį JAV akcijos žadėjo pakilimą, bet sesijos pabaigoje viskas apsivertė aukštyn kojomis. Iš pradžių akcijos šuoliavo aukštyn dėl per šeštadienį paryčiais Senate patvirtintos JAV mokesčių reformos, tačiau vėliau investuotojai ėmė pardavinėti pastaruoju metu brangusias technologijų kampanijas. Iš pagrindinių akcijų indeksų tik Dow Jones sugebėjo išsilaikyti teigiamoje teritorijoje. Prie brangusių bendrovių galima paminėti finansų sektoriaus atstovus (Bank of America, JPMorgan Chase), o prie pigusių - technologijų įmones (Apple, Facebook, Microsoft, Alphabet). Tiesa, dalį investuotojų įkvėpė J.P. Morgan analitikų paskelbta prognozė, jog S&P 500 indeksas turėtų pasiekti 2 800 punktų ribą (apie +6% nuo dabartinio lygio) 2018 m. pradžioje. Daroma prielaida, kad JAV mokesčių reforma bus įgyvendinta, o kol kas akcijų kainose atsispindi tik apie 50% šio efekto. Ekonominių rodiklių fronte buvo paskelbti JAV spalio mėn. gamyklų užsakymai, kurie krito 0,1%, t.y. mažiau negu buvo nuogąstauta. Buvo gauta mažiau keleivinių lėktuvų, automobilių ir sunkvežimių užsakymų.

Į Azijos prekybą atsirito ta pati technologijų sektoriaus įmonių išpardavimo banga – koregavosi Japonijos, Taivano biržos. Privačių agentūrų Caixin Media Co. ir Markit rengiamas Kinijos paslaugų sektoriaus indeksas lapkritį palypėjo nuo 51,2 iki 51,9 punkto ir jo kryptis sutapo su praėjusią savaitę skelbtais oficialiais vyriausybės duomenimis. Priminsime, jog anksčiau skelbto gamybos sektoriaus indekso kryptys išsiskyrė: privačių agentūrų statistika indikavo susitraukimą, o vyriausybės indeksas – plėtrą. Australijos centrinis, kaip ir prognozavo visi analitikai, savo paskutinio susitikimo metu šiemet paliko bazinę palūkanų normą nepakeistą ties 1,5% ir jos keisti neturėtų dar gana ilgą laiką. Šalyje mažai auga atlyginimai, darbo rinka yra vangi, todėl infliacijos grėsmė nedidelė, be to, aukštas gyventojų įsiskolinimo lygis.

Europoje akcijos neranda vienos krypties. JK akcijos bando stiebtis į viršų, brangstant mažmenininkės Tesco nuosavybės vertybiniams popieriams, kuomet Goldman Sachs pakeitė savo rekomendaciją iš „parduoti“ į „pirkti“. Visgi daugiau pasirodė pesimistinių pranešimų, todėl ir trapaus optimizmo vos išsilaiko. Pirmiausia JK premjerė Theresa May ir EK prezidentas Jean-Claude Juncker pareiškė, jog jiems nepavyko prieiti prie susitarimo dėl Brexit, nors bent jau T. May labai norėjo susitarti iki gruodžio 14-15 d., kuomet posėdžiaus ES lyderiai. Svaras išsyk ėmė pigti. Tuo pačiu buvo paskelbtas JK lapkričio mėn. paslaugų sektoriaus indeksas, kuris smuko iki 53,8 punkto, nors buvo viltasi, kad pavyks išsilaikyti netoli 55,6 punkto ribos. Tuo tarpu euro zonos mažmenininkų pardavimai spalį per mėnesį traukėsi 1,1%, nors analitikai prognozavo 0,6% kritimą po 0,7% augimo rugsėjį.

Deutsche Bank šiandien oficialiai paskelbė, jog savo turto valdymo padalinį Deutsche Asset Management pervadins kitąmet į DWS ir tuo pačiu pakeis veiklos formą, kad įmonė veiktų nepriklausomai nuo motininės kompanijos. Tiesa, nebuvo paskelbta jokių detalių apie planuojamą turto valdymo įmonės IPO, nors anksčiau buvo minėta, kad 2019 m. ketinama dalį akcijų listinguoti biržoje.

Naftos kaina šiandien švelniai krenta, o didesnė dalis investuotojų laukia JAV Energetikos informacijos administracijos rytoj skelbiamų oficialių šalies naftos atsargų duomenų per praėjusią savaitę. Tiesa, dar šiandien turi pasirodyti privačios agentūros (Amerikos degalų instituto) naftos atsargų pokyčio prognozė, kurią seka daugelis investuotojų, kaip svarbų indikatorių rytojaus oficialios statistikos.

Šiandien išvysime JAV prekybos balansą ir ISM ne gamybos sektoriaus pirkimo vadybininkų indeksą, o rytoj bus paskelbta JAV užimtumo ataskaita ir naftos atsargos. Ketvirtadienį standartiškai fiksuosime naujas bedarbių paraiškas JAV, o savaitės pabaigoje lauks itin svarbūs JAV darbo rinkos duomenys (nedarbo lygis, sukurtos darbo vietos).