Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

Varšuvos biržoje ir toliau vyrauja pozityvios nuotaikos ir tęsiasi augimas, kuris yra vienas iš didžiausių ne tik Senajame žemyne, tačiau ir visame pasaulyje.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-11-29 02:51.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26368


Varšuvos biržoje ir toliau vyrauja pozityvios nuotaikos ir tęsiasi augimas, kuris yra vienas iš didžiausių ne tik Senajame žemyne, tačiau ir visame pasaulyje. Nuo šių metų pradžios tarp dvidešimties stambiausių šios šalies bankų ir įmonių pabrango faktiškai visų akcijos.

WIG20

Analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius.

Pažvelgę į pateiktą lentelę ir tuos stulpelius, kurie rodo kaip per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pakito įmonių ir bankų pajamos ir pelnai matome, kad itin daug žalios spalvos, t.y. didžioji dalis iš jų pagerino savo veiklos rezultatus, o kai kurių pajamos, o ypač EBITDA pelnai, gerokai šoktelėjo.

Tą akivaizdžiai patvirtina bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos, kurios per trečią šių metų ketvirtį procentine išraiška buvo pastebimai teigiamos, kai prieš metus pajamų pokyčių mediana buvo nežymiai neigiama, o EBITDA pelnų - nežymiai teigiama. Lyginant su antru šių metų ketvirčiu, pelnų pokyčių mediana pastebimai ūgtelėjo, tačiau pajamų kiek smuktelėjo. Panašios tendencijos fiksuotos ir pramonės bei paslaugų šakose. Na o kalbant apie sektorius, kurių atstovių daugiausiai WIG20 indekse, tai per metus ypač pagerėjo visų pirma prekybos įmonių, be to, finansų ir energetikos sektoriaus atstovių veiklos rezultatai.

Tarp analizuojamų Lenkijos įmonių pagal pajamų ir EBITDA pelnų prieaugius išsiskyrė net keletas iš jų. Visų pirma tai mažmeninės prekybos sektoriaus atstovės, t.y. drabužius kurianti, siuvanti ir jais prekiaujanti LPP, bei batų prekyba užsiimanti CCC. Pirmosios įmonės atveju tokį pastebimą pelno šuolį lėmė labiau nei išlaidos paaugusios pajamos, be to, prieš metus buvo patirtos tam tikro pobūdžio vienkartinės išlaidos. Batų prekiautojos atveju irgi iš esmės buvo panaši situacija. Ketvirtą ketvirtį iš eilės itin pastebimai savo veiklos rezultatus pagerino anglių kasybos bendrovės JSW, EBITDA pelnas pašoko net virš vienuolikos kartų. Žinoma, tai tiesiogiai susiję su ūgtelėjusiomis minimo energijos ištekliaus kainomis, be to, pajamos paaugo, o pardavimo kaštai sumažėjo, ir prieš metus kompanija turėjo vienkartinio pobūdžio išlaidas.

Tuo tarpu draudimo milžinės PZU, kuri veiklą vykdo ir mūsų šalyje, veiklos rezultatai buvo pagerinti jau net penktą ketvirtį iš eilės. Verta pabrėžti, kad ir vėl itin įspūdingai, t.y. beveik dvigubai pašoko EBITDA pelnas. Šiuo atveju pagrindinis pelno šuolio veiksnys buvo net 2,5 karto pašokusios grynosios pajamos iš investicijų. Tarp bankų savo pajamų ir pelno prieaugiu ir vėl išsiskyrė Alior Bank. Tiesa, dar kartą primename, kad tą dalinai lėmė kito banko prisijungimas. Pastebimiau savo veiklos rezultatus per trečią šių metų ketvirtį taip pat pagerino pramonės milžinės PKN Orlen ir Lotos bei Bank Zachodni WBK bankas.

Iš viso tarp dvidešimties Lenkijos įmonių ir bankų savo veiklos rezultatus per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pagerino net trylika iš jų, o tik vos trim atvejais fiksuotas ir pajamų bei EBITDA pelno kritimas. Prieš metus šis santykis siekė atitinkamai 6 ir 7, t.y. buvo akivaizdžiai prastesnis. Taigi, per minimą laikotarpį pajamų ir pelnų kritimą fiksavo energetikos bendrovė Tauron PE, telekomunikacijų milžinė Orange Polska, o ypač smuktelėjo Lenkijos informacinių technologijų sektoriaus atstovės Asseco Poland pajamos ir EBITDA.



Pažvelgus į bendrą EBITDA maržų mediana, kuri praėjusį ketvirtį sudarė 28,5 procento, akivaizdu, jog ji buvo gerokai didesnė nei prieš metus, kuomet siekė 20,3 procento, be to, didesnė nei fiksuota per ankstesnį šių metų ketvirtį, kuomet sudarė 21,8 procento. Ta pati pelningumo medianos prieaugio tendencija fiksuota paslaugų ir pramonės srityse, na o ypač pastarojoje šis rodiklis per metus pašoko net beveik dvigubai. Finansų srityje EBITDA maržų mediana, kuri, beje, buvo didžiausia tarp apskaičiuotų, irgi paaugo abiem atvejais, tuo tarpu energetikoje ir prekyboje šis rodiklis per metus irgi pasistiebė, na o pastarajame sektoriuje - net nuo 4,9 iki 8,3 procento.

Per metus savo EBITDA pelningumus tarp nagrinėjamų įmonių ir bankų kilstelėjo keturiolika, o kritimas fiksuotas tik šešiais atvejais. Absoliučiai didžiausia marža per praėjusį ketvirtį išsiskyrė energetikos milžinė PGE (43,9 procento), tarp bankų PKO BP ir Bank Zachodni WBK. Visais paminėtais atvejais šis rodiklis per metus paaugo. Mažiausius EBITDA pelningumus kaip ir įprasta užfiksavo Lenkijos prekybos srityje veikiančios įmonės, t.y. Eurocash bei LPP ir CCC. Be to, pirmosios iš jų minimas rodiklis per metus susitraukė.

Tuo tarpu turto grąžos atveju jau visai kitokia situacija, t.y. bendra ROA mediana per metus nepakito ir sudarė 0,7 procento, kai ketvirtį prieš tai siekė 0,8 procento. Lygiai tokia pat tendencija fiksuota paslaugų šakoje, tuo tarpu pramonės atveju turto grąžos mediana per metus pašoko daugiau nei dvigubai, t.y. nuo 1,4 iki trijų procentų, kai per antrą šių metų ketvirtį ji irgi buvo mažesnė ir sudarė du procentus. Finansų sektoriuje šiuo atveju išlaikytas stabilumas, energetikos įmonių ROA mediana abiem atvejais krito, o prekybos įmonių minimas rodiklis per metus pašoko nuo 0,4 iki 1,4 procento.

Tarp dvidešimties Lenkijos įmonių ir bankų savo turto grąžas per metus kilstelėjo pusė, trim atvejais šis rodiklis nepakito, na o likusių septynių smuktelėjo. Nepaisant labiausiai pablogėjusių veiklos rezultatų, Asseco Poland ROA rodiklis per trečią šių metų ketvirtį buvo didžiausias ir sudarė 4,4 procento. Tą lėmė pastebimai ūgtelėjusios bendrovės finansinės veiklos pajamos, kurios tuo pačiu išpūtė grynąjį pelną, kuris naudojamas skaičiuojant turto grąžos rodiklį. Anglių kasybos įmonės JSW ROA rodiklis siekė tris procentus, kai prieš metus jis buvo neigiamas, o naftos perdirbimo įmonės Lotos minimas rodiklis irgi sudarė tris procentus. PKN Orlen ROA siekė 2,9 procento.

Šiais metais per trečią ketvirtį nei vienos WIG20 indekso atstoves turto grąžos rodiklis nebuvo neigiamas, kai prieš metus tokių buvo dvi. Telekomunikacijos bendrovės Orange Polska atveju jis buvo kukliausias.

Kalbant apie rinkos vertės rodiklius, t.y. P/E, P/BV ir P/S, tai bendri medianiniai Lenkijos didžiųjų įmonių ir bankų atveju yra itin žemi ir pastebimai žemesni nei Vokietijos DAX indekso, Amerikos Dow Jones Industrial Average ir Skandinavijos OMX NORDIC 40 indeksų narių. Tad galima sakyti, kad WIG20 indekso narių akcijos šiuo metu nėra pakankamai įvertintos. Tarp apskaičiuotų medianinių mažiausiais kaip įprasta pasižymi energetikos sektoriaus atstovės bei kiek didesniais pramonės šakos narės, tuo tarpu prekybos įmonių atveju jie yra didžiausi.

Pažvelgę į tą lentelės stulpelį, kuris rodo, kaip per šiuos metus pakito nagrinėjamo indekso atstovių akcijų kainos, matome itin daug žalios spalvos, t.y. net septyniolikos iš jų rinkos vertės ūgtelėjo, kai per 2016 metus tokių buvo kiek mažiau, t.y. trylika. Tad nieko stebėtino, kad šiais metais bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra gerokai, t.y. net 5,1 karto didesnė nei buvo per visus praėjusius metus. Pagal pateiktas medianas matome, kad labiausiai pabrango pramonės ir finansų sektoriaus atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o mažiausiai - energetikos įmonių akcijos.

Šiais metais tarp WIG20 indekso narių labiausiai pakilo Lotos rinkos vertė, t.y. net šešiasdešimt keturiais procentais. Virš penkiasdešimt procentų pašoko PKO BP kapitalizacija, o LPP akcijų kaina ūgtelėjo beveik penkiasdešimt procentų. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė Eurocash kompanija, kurios rinkos vertė per minimą laikotarpį susitraukė 28,2 procento, o Asseco Poland akcijos atpigo virš keturiolikos procentų.


Panašu į tai, kad po augimo etapo, kuris tęsėsi nuo pat praėjusių metų spalio, ir kurio metu WIG20 indeksas iš esmės atsitiesė iki prieš kritimą buvusio lygio, dabar sulaukėme konsolidacinio laikotarpio, kuris gali užsitęsti ir pavirsti į kiek gilesnę korekciją, tad būtina stebėti padėtį.




Lotos akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų vasarį. Tačiau po pasiektų rekordinių lygių tuo pačiu šiuo metu yra padidėjusi rizika, kad augimo etapas jau užsibaigė, arba esame paskutinėje jo fazėje, po ko lauktų korekcija ir didesnis pelnų realizavimas, tad būtina labai atidžiai stebėti padėtį.




Šio banko akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo praėjusių metų liepą, bei pakilo iki prieš tai buvusio pasiekto rekordinio lygio, kurį šiuo metu kaip tik ir testuoja. Tačiau tuo pačiu padidėjo didesnės korekcijos rizika. Tad viskas turėtų paaiškėti per artimiausius kelis mėnesius.




LPP akcijų kaina po korekcijos atšoko iki beveik visų laikų savo aukščiausio lygio. Tikėtina, kad artimiausiais mėnesiais sulauksime šio lygio testavimo, po ko turėtų paaiškėti tolimesnė šios įmonės akcijų kainos kryptis.




Eurocash akcijų kaina nukrito žemiau prieš tai buvusio dugno (ilga juoda žvakė). Tad tai yra neigiamas signalas, kuris gali lemti tolesnį šios įmonės akcijų kainos kritimą. Vis dėl to neatmestina, kad dar galime sulaukti šio judesio tvarumo testavimo, t.y. prieš tai buvusio pasipriešinimo lygio testavimo.




Panašu į tai, kad bandymas sugrįžti į prieš tai buvusį konsolidacinį kanalą buvo nesėkmingas, tad galime sulaukti dar didesnio Asseco Poland akcijų kainos kritimo.




Šios įmonės akcijų kaina pro viršutinę dalį ištrūko iš nuosmukio kanalo bei po to pakilo virš prieš tai buvusio ilgalaikio dugno ir dar kiek labiau atšoko, kas yra teigiamas signalas. Po to sulaukėme korekcijos ir prieš tai buvusio judesio testavimo. Jei pavyks išsilaikyti virš ilgalaikio kainos dugno lygio, tuomet tikėtinas naujas Orange Polska akcijų kainos augimo etapas.